بخش پایان‌نامه‌ها و طرح‌های پژوهشی

مقدمه

تحقيق و پژوهش زيربناي توسعه در عصر اطلاعات است. کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی به عنوان مراکز اصلی گردآوري و سازماندهی منابع اطلاعاتی ابزار لازم را براي پژوهشگران و توسعه پژوهش فراهم می‌کنند. از آن جا که هيچ پژوهشی نمی‌تواند بدون برقراري پيوند با پيشينۀ پژوهشی در حوزۀ موضوعی خود موفق باشد، بنابراين سازماندهی اين منابع در کتابخانه‌ها از اهميت خاصی برخوردار است و پایان‌نامه‌ها یکی از مهم‌ترین منابع اطلاعاتي و پژوهشي به شمار مي‌روند كه با تلاش و كوشش دانشجويان در پايان تحصيلات با ضوابط علمي و استاندارد زير نظر اساتيد راهنما پديد مي‌آيند و از آن جا كه اين منابع مانند كتاب در تيراژ زياد چاپ و منتشر نمي‌گردند، كمياب و منحصر به فرد هستند.
همچنین در این بخش طرح‌های پژوهشی نیز نگهداری می‌شوند که در ادامه به معرفی انواع منابع علمی که در این بخش نگهداری می‌شوند می‌پردازیم.

تعاریف انواع منابع موجود در بخش

  • رساله: رسالۀ تحقيقی يا پايان‌نامۀ مكتوب رسمی و مطـّول، بخصوص گزارش يك بررسی محققانه يا پژوهش بنيادي دربارۀ يك موضوع تخصصی، که به عنوان بخشی از ملزومات کسب درجۀ دکتراي تخصصی به دانشگاه ارائه می‌شود.
  • پايان‌نامه: مطلبی که در يك بحث و گفت و گوي رسمی، مورد استدلال و دفاع قرار گرفته – به ويژه به وسيلۀ يك داوطلب که به عنوان بخشی از شرايط آزمون دانشگاهی براي دريافت درجۀ کارشناسی ارشد (فوق ليسانس) به چنين کاري اقدام می‌کند.
  • طرح پژوهشی: شامل گزارش طرح‌هاي پژوهشی درون‌سازمانی و برون‌سازمانی است که با حمايت دانشگاه صورت گرفته است. طرح های پژوهشی، به پروژه‌های نوآورانه برای به‌کارگیری دانش و تلاش برای رسیدن به یک هدف خاص گفته می‌شود. طرح‌های پژوهشی می‌تواند توسط یک یا چند فرد انجام شود که هر کدام از این افراد وظایف خاصی را به عهده دارند. طرح تحقیقاتی باید دارای مجوز باشد. طرح پژوهشی، به مدرک علمی گفته می‌شود که هدفمند و روش‌مند باشد. اغلب طرح‌های  پژوهشی، فرضیاتی را مطرح می‌‎کنند و برای پاسخ به آن‌ها اقداماتی را انجام می‌دهند.

اهداف

هدف اين بخش گردآوري و سازماندهی پايان‌نامه‌ها، رساله‌ها و طرح‌هاي پژوهشی دانشگاه و ارائه آن‌ها به مراجعان درون‌سازمانی و برون‌سازمانی می‌باشد. منابع اين بخش شامل پايان‌نامه‌ها و طرح‌هاي پژوهشی فارسی، انگليسی، و ... کليه رشته‌ها و گرایش‌های تحصیلی موجود در دانشگاه است که مالكيت فكري آن‌ها متعلق به دانشگاه است. اين بخش شامل سه قسمت «دریافت و بررسی پایان‌نامه و رساله»، «فهرستنویسی و دیجیتال‌سازی» و «سالن مطالعه/ تورق پایان‌نامه و رساله» می‌باشد.
دانشجوی گرامی، یکی از مهم‌ترین اقدامات در نگارش یک متن علمی یافتن قالب استاندارد و متناسب با آن است. استفاده از یک قالب استاندارد می‌تواند کار را برای شما در تألیف اثر علمی آسان‌تر کند و از دوباره‌کاری‌ها و از هدر رفتن زمان و انرژی جلوگیری نماید لذا جهت ایجاد یکدستی در تألیف پایان‌نامه‌ها،  رعایت موارد مندرج در شیوه‌نامه تدوین پایان‌نامه/ رساله و نیز قالب‌های پیشنهادی الزامی است. از این روی کتابخانۀ مرکزی دانشگاه کردستان با همکاری و رایزنی‌هایی که با دانشکده‌ها انجام گردیده و نیز پس از بررسی و تأیید شیوه‌نامه و قالب‌های پیشنهادی توسط شورای آموزشی دانشگاه، قالب‌هایی را برای نگارش پایان‌نامه به زبان‌های فارسی، انگلیسی و عربی تهیه کرده است. بدیهی است پایان‌نامه‌های مغایر با این شیوه‌نامه و قالب‌ها مورد پذیرش کتابخانۀ مرکزی قرار نخواهد گرفت. همچنین استفاده از سبک‌های استناددهی مناسب هر دانشکده نیز بایستی رعایت گردد.

معرفی بخش

در این بخش در حال حاضر 7581 عنوان پایان‌نامۀ فارسی، انگلیسی و عربی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا نگهداری می‌شود.

فایل نهایی پایان‌نامه/ رساله پس از تهیۀ فایل پشتیبان از متن کامل پایان‌نامه و نیز تهیه فایل 15 صفحۀ خلاصه پایان‌نامه/ رساله و قرار دادن لوگوی دانشگاه کردستان در فایل word به عنوان watermark و تهیه فایل pdf از آن جهت بارگذاری در کتابخانۀ دیجیتال می‌رسد. در مرحله بعد در نرم افزار جامع کتابخانه‌ای آذرسا، ثبت و شماره‌گذاری می‌شوند و پس از انجام فرایند فهرستنویسی پایان‌نامه/ رساله، فایل مربوط به آن در کتابخانه دیجیتال بارگذاری می‌گردد.

لازم به ذکر است از مهر ماه 1402 به بعد بنا به دستور وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نیازی به چاپ پایان‌نامه/ رساله جهت ارائه به اساتید راهنما و کتابخانه وجود ندارد و فقط نسخه الکترونیکی آن‌ها تحویل خواهد شد.

اهم فعالیت‌های بخش پایان‌نامه‌ها

  • دریافت، گردآوری و ثبت پایان‌نامه‌ها؛
  • دریافت، گردآوری و ثبت طرح‌های پژوهشی؛
  • آموزش جستجو در پایگاه‌های فارسی و لاتین پایان‌نامه‌ها از جمله سامانۀ گنج ایرانداک و پایگاه ProQuest  و پورتال کتابخانه مرکزی؛
  • انجام امور مربوط به تسویه حساب دانشجویان تحصیلات تکمیلی(فارغ‌التحصیلان، دانشجویان مهمان، دانشویان انصرافی و اخراجی)؛
  • پاسخگویی به مراجعان؛
  • بازیابی مقالات از پایگاه‌های الکترونیکی نشریات فارسی.

دسترس‌پذیری استفاده از پایان‌نامه‌ها

در این بخش امکان مطالعه نسخه چاپی پايان‌نامه‌های تا پایان شهریور ماه 1398 و نیز طرح‌های پژوهشی وجود دارد اما در خصوص پایان‌نامه/رساله‌هایی که از مهر ماه 1398 به بعد تحویل کتابخانه داده شده‌اند با توجه به اینکه فقط نسخه الکترونیکی آن‌ها به کتابخانه تحویل داده شده، اعضای کتابخانه اعم از اعضای هیأت علمی، دانشجویان و کارمندان دانشگاه کردستان، بایستی پس از ورود به حساب کاربری خود در نرم‌افزار کتابخانه‌ای آذرسا، اقدام به جستجو، بازیابی و تورق پایان‌نامه/ رساله‌ها نمایند و امکان دانلود برای ایشان وجود ندارد.

قفسه‌های نگهداری پایان‌نامه‌های چاپی

شرایط استفاده برای سایر مراجعین

کلیه دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری سایر دانشگاه‌های دولتی وغیردولتی با ارائۀ کارت دانشجویی معتبر می‌توانند به این بخش مراجعه و از پایان‌نامه‌ها استفاده کنند. این دسته از مراجعین به این بخش می‌توانند پایان‌نامه‌های چاپی را دریافت نموده و داخل بخش مطالعه نمایند و در مورد پایان‌نامه‌هایی نیز که نسخه چاپی ندارند و فقط نسخه الکترونیکی آن‌ها در دسترس است با استفاده از کامپیوترهای موجود در بخش اقدام به جستجو، بازیابی و تورق پایان‌نامه/ رساله‌ها نمایند و امکان دانلود برای ایشان وجود ندارد.

ساعات کاری بخش پایا‌ن‌نامه‌ها

ساعت کار بخش پایان‌نامه ها, شنبه تا چهارشنبه 8 صبح الي 14 مي‌باشد.
  • نكته قابل توجه براي اعضای کتابخانه و سایر مراجعان این است که هر دو گروه می‌توانند از طريق سامانه گنج ايرانداک به آدرس https://ganj.irandoc.ac.ir به فایل تمام‌متن پايان‌نامه‌هاي دانشگاه کردستان و همچنين ساير دانشگاه‌هاي ايران دسترسی داشته باشند. لازم به ذکر است جهت دانلود از سامانه گنج ایرانداک، در خصوص رساله‌های دکتري بایستی30 ماه از تاريخ دفاع و در مورد پایان‌نامه‌های مقطع ارشد 18 ماه از تاريخ دفاع آن‌ها گذشته باشد، در غیر این صورت امکان دسترسی به متن کامل آن‌ها وجود ندارد.

نحوۀ دسترسی به پایان‌نامه‌های فارسی

اعضای محترم هیأت علمی و دانشجویان گرامی مقطع تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکتری) دانشگاه کردستان پس از مراجعه به سامانه آذرسا به آدرس https://lib.uok.ac.ir و ورود به سامانه با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور خود که توسط بخش امانت کتابخانه هنگام ثبت نام برایشان تعریف شده است می‌توانند به صورت آنلاین به متن کامل پایان‌نامه‌های دانشگاه کردستان دسترسی داشته باشند.

فرایند تسویه حساب با کتابخانۀ ارشد

کليۀ فارغ‌التحصیلان مقاطع ارشد و دکتری دانشگاه کردستان در رشته‌هاي مختلف که پژوهش‌محور می‌باشند و فرایند دفاع را با موفقیت به پایان رسانده و اصلاحات لازم که توسط داوران به ایشان اعلام شده را انجام داده‌اند، ملزم به ارسال فایل پایان‌نامه (ارسال فایل word برای دانشجویانی که از نرم‌افزار word برای تایپ استفاده نموده‌اند و ارسال فایل خروجی pdf و فایل خلاصۀ word برای دانشجویانی که از نرم‌افزارهای لاتک و زی‌پرشین جهت تألیف پایان‌نامه/ رساله استفاده نموده‌اند) به ایمیل این بخش به نشانی uokicenter@gmail.com به منظور بررسی رعایت موارد مندرج در شیوه‎نامه می‌باشند.
پس از بررسی و تأیید نهایی توسط کتابخانه، یک ایمیل تأیید از سوی کتابخانه برای دانشجو ارسال می‌گردد که بایستی دانشجو ایمیل تأیید کتابخانه را برای استاد راهنمای خود ارسال نماید و در نهایت استاد راهنما یک ایمیل تأیید جهت انجام تسویه حساب با بخش کتابخانه ارشد به ایمیل  a.zandpour@uok.ac.ir ارسال خواهد نمود و در نهایت تسویه حساب دانشجو با این بخش انجام می‌گردد.
اما تسویه حساب دانشجویانی که آموزش‌محور بوده و یا دانشجوی انصرافی و یا اخراجی هستند فقط با ارائه کارت دانشجویی انجام می‌گردد.

یادآوری:
دانشجویان گرامی جهت انجام تسویه حساب پایان‌نامه/ رساله که در تسویه حساب سامانۀ گلستان با عنوان »کتابخانه ارشد «درج گردیده بایستی مراحل زیر را طی نمایند:
  • بررسی توسط مسئول بخش پایان‌نامه
  • اصلاح ایرادات موجود از طرف دانشجو و عودت فایل از طریق ایمیل به بخش پایان‌نامه
  • الف) در صورت کامل بودن و عدم وجود ایراد، ایمیل تایید به دانشجو ارسال می گردد و دانشجو باید ایمیل تایید کتابخانه را بدون هرگونه تغییر و دستکاری برای استاد راهنمای خود ارسال نماید . در صورت تایید، استاد راهنما باید با ایمیل آکادمیک(ایمیل دانشگاهی) ایمیل تاییدی به مسئول بخش پایان نامه که حاوی فایل تایید شده ، شماره دانشجویی دانشجوی مورد نظر  است ارسال نمایدو در مرحله بعد در صورت فعال بودن سامانه گلستان دانشجود تسویه حساب بخش کتابخانه ارشد ایشان انجام می شود
  •   ب) در صورت وجود ایراد در پایان‌نامه/ رساله، مجدداً ایرادات بایستی توسط دانشجو رفع شده و به ایمیل بخش پایان‌نامه ارسال گردد. در صورت کامل بودن و عدم وجود ایراد، ایمیل تأیید به دانشجو ارسال می‌گردد و دانشجو باید ایمیل تأیید کتابخانه را بدون هرگونه تغییر و دستکاری برای استاد راهنمای خود ارسال نماید. در صورت تأیید از جانب استاد راهنما، ایشان بایستی از طریق ایمیل آکادمیک (ایمیل دانشگاهی) خود یک ایمیل تأیید به ایمیل آکادمیک مسئول بخش پایان‌نامه که حاوی فایل تأیید شده از سوی کتابخانه، شماره دانشجویی دانشجوی مورد نظر و درج عبارت "پایان‌نامه/ رساله آقای/ خانم .......................................  به لحاظ رعایت موارد مندرج در شیوه‌‌نامه تدوین پایا‌ن‌نامه و صحت مهر و امضاهای مندرج در آن مورد تأیید اینجانب استاد راهنمای پایان‌نامه/ رساله می‌باشد." است ارسال نماید و در نهایت، در صورت فعال بودن تسویه حساب دانشجو در سامانۀ گلستان، تسویه حساب ایشان با بخش کتابخانه ارشد انجام می‌گردد.

دانشجویان گرامی جهت دانلود شیوه‌نامۀ تدوین پایان‌نامه/ رسال و نیز قالب‌های تدوین پایان‌نامه/ رساله وارد لینک ذیل شوید:

لازم به یادآوری است فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی فقط نیاز به تسویه حساب با بخش امانت کتابخانه‌ی مرکزی دارند و فارغ‌التحصیلان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا بایستی هم با بخش امانت کتابخانۀ مرکزی و هم با کتابخانۀ ارشد تسویه حساب نمایند.  
مسئول بخش: ئه‌سرین زندپور
تماس با بخش پایان‌نامه‌ها (کتابخانه ارشد):
شماره تماس مستقیم: 33624006-087
9 الی33664600-087 (تلفنخانۀ دانشگاه)
داخلی: 2536
ایمیل جهت ارسال پایان‌نامه توسط دانشجو: uokicenter@gmail.com
ایمیل جهت ارسال تأییدیۀ پایان‌نامه توسط اساتید راهنما: a.zandpour@uok.ac.ir