کتابخانۀ نابینایان و کم‌بینایان

معرفی کتابخانۀ نابینایان

کتابخانۀ نابینایان در راستای رفع نیازهای اطلاعاتی دانشجویان نابینا و کم بینای دانشگاه از سال 1389 رسماً فعالیت خود را زیر نظر معاونت پژوهشی و دانشکدۀ علوم انسانی و اجتماعی در یک اتاق 20 متری آغاز نمود. کم کم با گسترش فعالیت‌های کتابخانه و آشنایی دانشجویان نابینا و کم بینا و سایر دانشجویان با این بخش، زمینۀ توسعۀ کتابخانه فراهم شد. در همین راستا از سال 1393 تا 1396 با درخواست مستقیم رئیس وقت کتابخانۀ مرکزی، بخش نابینایان از دانشکده علوم انسانی و اجتماعی به کتابخانۀ مرکزی دانشگاه منتقل شد و در آن جا زیر نظر کتابخانۀ مرکزی به فعالیت‌های خود ادامه داد. با افزایش تعداد دانشجویان نابینا در دانشکده‌های زبان و ادبیات و علوم انسانی و اجتماعی و لزوم دسترسی آسان آن‌ها به بخش نابینایان، این بخش مجدداً در سال 1396 به کتابخانۀ دانشکدۀ علوم انسانی منتقل شد. در حال حاضر کتابخانۀ نابینایان به عنوان بخشی از کتابخانۀ مرکزی و ز یر نظر معاونت پژوهشی در ساختمان دانشکدۀ علوم انسانی و اجتماعی مشغول ارائۀ خدمات به دانشجویان است.

ساختمان و تجهیزات

امکانات: امکانات این کتابخانه شامل اتاق 20 متری، 2 اتاق 2 متری مخصوص ضبط و صدابرداری، 2 اتاق 4 متری جهت چاپ بریل، دستگاه کارت صدا مجهز به میکروفون و اسپیکر جهت ضبط و صدابرداری، 3 عدد پرینتر بریل، 5 عدد کامپیوتر، 5 عدد ویس ریکوردر جهت ضبط آزاد، 1 دستگاه ماشین تحریر بریل، 2 دستگاه نوتیکر 20 کاراکتر، 7 عدد صندلی چرخدار، 6 عدد صندلی اداری، میز کامپیوتر، دستگاه برش قیچی و برش کاغذ، دستگاه سیمی کردن کاغذ، کمد، 5 عدد قفسۀ کتابخانه، 7 عدد هارد اکسترنال با ظرفیت 2 ترابایت، یک دستگاه کیبورد بریل معروف به برجسته نگار 40 کاراکتر می‌باشد.

دستگاه برجسته نگار

ابراهای ضبط صدا

فعالیت‌های کتابخانۀ نابینایان دانشگاه کردستان

  • شناسایی دانشجویان رشته‌های مختلف دانشگاه  که دانشجوی نابینا و کم‌بینا دارند.
  • شناسایی و جذب دانشجویان بینا جهت همکاری با دانشجویان نابینا: شناسایی افراد همکار دانشجو از بین دانشجویان هم رشته ای توسط اساتید گروه و معرفی آن به کتابخانه نابینایان، همکاری شامل : ضبط و چاپ منابع درسی و غیر درسی دانشجو، همکاری در ایام امتحانات، همکاری در کارهای فردی ( مانند تردد در محیط دانشگاه و انجام کارهای روزمره و ... ).
  • شناسایی نیازهای اطلاعاتی دانشجویان نابینا: معرفی منابع رشتۀ اختصاصی مطابق با چارت درسی از سوی اساتید گروه آموزشی مربوطه و اطلاع به کتابخانه جهت ضبط و چاپ کتب و جزوات دانشجویان. در صورت موجود بودن منابع دانشجویان در اسرع وقت در اختیار آنان قرار خواهد گرفت، و در صورت موجود نبودن، منابع آن‌ها توسط کتابخانۀ نابینایان و دانشجویان همکار تهیه و تولید خواهد شد.
  • گردآوری و تولید منابع درسی و غیر درسی دانشجوی نابینا

کمیته‌های کتابخانۀ نابینایان

کمیته‌های کتابخانۀ نابینایان شامل موراد ذیل می‌باشد:
  • کمیتۀ انتخاب و گردآوری (جستجو و دانلود منابع صوتی، شناسایی افراد و سازمان‌هایی که مشغول تولید و تهیۀ منابع صوتی برای نابینایان هستند)؛
  • کمیتۀ سازماندهی (فهرست‌نویسی  و آماده‌سازی فایل‌های موجود در کتابخانۀ نابینایان)؛
  • کمیتۀ اطلاع‌رسانی (انجام امورات مربوط به سیستم‌ها، برنامه‌ریزی و هماهنگی ساعت‌های ضبط، برگزاری دوره‌های آموزشی، مکاتبه با افراد و سازمان­ها جهت همکاری در کمیته‌های کتابخانه، جذب
  • مکاری مالی و معنوی افراد و سازمان‌ها در سطح دانشگاه و خارج از دانشگاه)؛
  •  کمیتۀ تولید و چاپ کتاب (کار تولید کتاب‌های معرفی شده از طرف گروه انتخاب و گردآوری بر اساس نیاز از جمله ضبط کتاب، تهیۀ فایل word و مناسب‌سازی جهت چاپ و صحافی بریل)
  • ایجاد بانک اطلاعاتی همکاران کتابخانۀ نابینایان دانشگاه کردستان.
 

تولیدات و دستاوردهای کتابخانۀ نابینایان

  1. برگزاری بیش از 13 جلسۀ متوالی هم‌اندیشی با حضور 12 نفر از اساتید معرفی‌ شدۀ گروه‌های آموزشی که دانشجویان نابینای این گرو‌های آموزشی در آن‌ها مشغول به تحصیل بودند؛
  2.  برگزاری با شکوه مراسم روز جهانی عصای سفید در روز 24 مهر ماه 1397؛
  3. نصب تابلوی بریل در سَردر اتاق‌های دو دانشکدۀ علوم انسانی و زبان و ادبیات و کتابخانۀ مرکزی؛
  4. چاپ جزوات درسی دانشجویان نابینا؛
  5. چاپ سؤالات امتحانی دانشجویان نابینا؛
  6. برگزاری دورۀ 4 سالۀ آموزش زبان انگلیسی برای دانشجویان نابینا؛
  7. برگزاری آموزش خط بریل برای دانشجویان بینا و نابینا؛
  8. برگزاری دورۀ آموزش کامپیوتر برای دانشجویان نابینا؛
  9. برگزاری دورۀ آموزش کوتاه‌نویسی بریل برای زبان انگلیسی مختص دانشجویان نابینا؛
  10. برگزاری دورۀ حرکت و جهت‌یابی برای دانشجویان نابینا و بینا.

مسئول کتابخانۀ نابینایان: محمدعرفان سلیمی
آدرس: دانشکدۀ علوم انسانی و اجتماعی – کتابخانۀ ماموستا هه‌ژار – بخش نابینایان
شماره تماس مستقیم: 33624006-087
9 الی33664600-087 (تلفنخانۀ دانشگاه)
داخلی: 2282
شمارۀ همراه: 09188784180