بیست و پنجمین نشست فرهنگ دانشگاهی با عنوان بررسی تغییر تخصیص ارز ترجیحی از منظر علم اقتصاد با حضور دکتر حامد قادرزاده، دکتر زانا مظفری و دکتر عادل سیوسهمرده در دانشگاه کردستان برگزار شد.
بیست و پنجمین نشست فرهنگ دانشگاهی در دانشگاه کردستان برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه کردستان، بیست و پنجمین نشست فرهنگ دانشگاهی یکشنبه 25 اردیبهشت با حضور رئیس دانشگاه و اعضای هیات علمی دانشگاه کردستان برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر حامد قادرزاده ضمن اشاره به مقدمهای در رابطه با ارز ترجیحی، اظهار کرد: قیمت امری نسبی است و قیمت ثابت در یک جغرافیا اساسا اشتباه است اما گاهی اوقات سیاستهای اقتصادی ایجاب میکند که بعضی از برنامهها برای جلوگیری از آسیبهایی که عدم اجرای آن به دنبال دارد، اجرا شود.
وی افزود: از دهه 60 بحث حمایت از جامعه برای مقابله با سوء تغذیه و تحقق بخشیدن به توزیع عادلانه درآمد در کشور توسط اقتصاددانان مطرح شد اما تا سال 1389 اجرایی نشد.
به گفته وی در ایران در 12 دولت گذشته، دولتهای دوم همواره در جهت آزادسازی قیمتها حرکت کردهاند.
قادرزاده به رابطه معکوس فراوانی و بهرهوری اشاره کرد و گفت: اقتصاد کشور ما بعد از استخراج نفت از یک کشور صادر کننده محصولات کشاورزی به کشور واردکننده محصولات کشاورزی تبدیل شد.
وی ادامه داد: به دنبال اصلاحات ارزی و اضافه شدن موضوع نفت و همچنین قرارداد 1975 الجزایر، درآمد حاصل از فروش نفت در ایران به واردات بی رویه محصولات کشاورزی منجر شد و همین مسئله موجب شد کشاورزانی که زمین به دست آورده بودند از حیز انتفاع اقتصادی بیفتند و داراییهای خود را از دست بدهند.
وی در ادامه به بحث توزیع عادلانه یارانه در جامعه پرداخت و افزود: وقتی سایر عوامل همچون انتظارات و تغییرات بازار ثابت نباشد، طبیعتا اثر مورد انتظار تغییر ایجاد شده در سیاست اقتصادی ممکن است تعدیل مطلوب سیستم را به دنبال نداشته باشد و به همین دلیل است که با افزایش قیمتها مردم تمایل بیشتری به خرید دارند.
وی یکی از اشکالات اساسی در سیستم اقتصادی کشور را نبود تفاوت قیمت جغرافیایی عنوان کرد و یادآور شد: توزیع عادلانه یارانهها به نفع مردم است اما ضروری است سیاستهای تکمیلی هم اجرا شود و اگر مردم همراهی کنند، بی شک پیامدهای مثبت آن بیش از پیامدهای منفی خواهد بود.
در ادامه دکتر دکتر زانا مظفری از اعضای هیات علمی دانشگاه کردستان نیز به سیاستهای اشتباه دولتها در تامین ارز و همچنین پیامدهای آن پرداخت و افزود: امروز در نتیجه این سیاستهای اشتباه 5 بیلیارد تومان سپرده راکد بانکی در کشور وجود دارد و منتظر کوچکترین تغییر قیمت است تا وارد بازار شود.
وی سپرده راکد را آفتی برای اقتصاد دانست و عنوان کرد: این آفت نتیجه چاپ پولی است که بانکها انجام دادهاند و همواره تورم را به دنبال داشته است.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان ضریب جینی در کشور را 41 صدم اعلام کرد و گفت: این تحلیل به این معنی است که 10 درصد بالای جامعه 17 برابر بیشتر از 10 درصد پایین جامعه دارایی و درآمد دارند و این به معنی شکاف طبقاتی است که پیامدهای زیاد اجتماعی به دنبال دارد.
وی کسری بودجه دولت را یکی از عوامل ایجاد تورم دانست و خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از چاپ پول باید ارز ترجیحی جذف و روند پرداخت یارانه تغییر داده شود و از طریق دادن کالابرگ به اقشار کم درآمد این روند را اصلاح کنند تا ریشههای تورم از بین برود.
همچنین دکتر عادل سیوسهمرده نیز در این نشست به تاثیرات تولید نفت در اقتصاد کشور پرداخت و رابطه میزان تولید نفت و تاثیر آن بر اقتصاد کشورها را تشریح کرد.
وی اقتصاد را نیازمند جراحی بزرگتر از پرداخت یارانه نقدی دانست و افزود: با این تغییر قیمتها انتظاراتی در مردم ایجاد شده و کیاست لازم است تا این مشکلات به صورت ریشهای حل شود.
سیوسهمرده همچنین به معایب پرداخت یارانه نقدی اشاره کرد و افزود: این اقدام موجب ایجاد تورم 10 درصدی خواهد شد و علاوه بر آن پس از دو سال این مقدار یارانه نقدی کفاف هزینه اقلام مربوطه را نخواهد داد و بنابراین در این حالت اقشار ضعیف جامعه، ضعیفتر خواهند شد.
وی ایجاد فشار به بودجه عمومی دولت و عدم سنجش تمام جنبههای این اقدام را از دیگر معایب پرداخت یارانه نقدی دانست و پیشنهاداتی را برای اصلاح آن ارائه داد.
در ادامه این جلسه همچنین سوالاتی از سوی حاضرین مطرح و توسط سخنرانان پاسخ داده شد.