برای افزایش آگاهیها از مسائل مربوط به تنوع زیستی، سازمان ملل روز ۲۲ مه (اول خرداد ماه) را روز جهانی تنوع زیستی (IDB) نامگذاری کرد و به این مناسبت مراسمی با همین عنوان در دانشگاه کردستان برگزار شد.
«ساخت آیندهای مشترک برای همه اشکال زندگی» شعار روز جهانی تنوع زیستی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه کردستان، به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی، مراسمی در سالن اجتماعات دانشکده منابع طبیعی با حضور جمعی از اساتید، دانشجویان، فعالین محیط زیستی و علاقمندان به این حوزه برگزار شد.
در این مراسم دکتر وحید زمانی با اشاره به چالشها و رویکردهای مدیریت پستانداران بزرگ جثه در ایران اظهار داشت: تکثیر در اسارت به عنوان یکی از راهبردهای حفاظتی «اکسسیتو» زمانی اولویت پیدا میکند که جمعیت گونه هدف به حد بحرانی تنزل پیدا کرده و اجرای سیاستهای حفاظتی «اینسیتو» مقدور نباشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه کردستان تصریح کرد: بر اساس مطالعات و طرحهای که از طرف سازمان حفاظت محیط زیست و نهادهای حفاظتی بینالمللی انجام شده، نمیتوان با قاطعیت به این نتیجه رسید که جمعیت یوز به حدی کاهش یافته که نیاز به تکثیر در اسارت دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه زیستگاه یوز و سایر گونهها باید ایمن شود، افزود: خروج دام، سگ گله و سگهای بلاصاحب و همچنین جلوگیری از هرگونه جادهسازی در زیستگاه یوز از مهمترین اقدامات برای ایمن کردن این زیستگاهها است.
در ادامه دکتر هانیه غفاری با اشاره به تنوع زیستی در استان کردستان، اظهار داشت: خزندگان در یک اکوسیستم کارکردهای مهمی داشته و در هرم غذایی هم از سایر موجودات تغذیه میکنند و هم خوراک سایر حیوانات میشوند و در صورت حذف این خزندگان کل چرخه حیات دچار مشکل خواهد شد.
عضو هیأت علمی دانشگاه کردستان افزود: «لاکپشت گوفر» یک گونه مهم در استان است که برای ۴۲۰ گونه دیگر در اکوسیستم خود مکان زندگی درست میکند و با ایجاد سوراخهایی در خاک باعث لانهسازی سایر حیوانات میشود.
وی افزود: خزندگان کنترل کننده جمعیت حشرات، جوندگان و آفتها هستند و در گذشته نیز با کم شدن مارها واژه « بیمار» را استفاده میکردند زیرا در این زمان طاعون و سایر بیماریها افزایش پیدا میکرد.
در ادامه این مراسم حیدر ویسی با اشاره به شعار روز جهانی تنوع زیستی با عنوان «ساخت آیندهای مشترک برای همه اشکال زندگی» تصریح کرد: عامل اصلی حفظ تنوع زیستی انسان است و عامل اصلی نابودی تنوع زیستی نیز همین انسان است.
به گفته این کارشناس ادارهکل حفاظت از محیط زیست کردستان، تهدیدات بسیاری تنوع زیستی استان کردستان را در معرض آسیب قرار دادهاند که از جمله این تهدیدات، تصرف چشمهها و انتقال آب آن به پایین دست توسط کشاورزان و باغ داران، آتش سوزی عمدی جنگلها و مراتع، سافاری و آفرود در داخل مراتع به ویژه کوسالان و شاهو و همچنین افزایش تعداد زیادی خانه باغ و ویلاسازی در این مناطق از مهمترین علل کاهش تنوع زیستی است.
وی همچنین تصریح کرد: در استان کردستان پنج منطقه حفاظت شده وجود دارد که این مناطق عبارتند از منطقه حفاظت شده بیجار، منطقه بدر و پریشان قروه، منطقه چل چشمه، منطقه عبدالرزاق سقز و منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان میتوان نام برد.
در ادامه این مراسم نیز ناصح حسینی پرندهنگر و فعال محیط زیستی با اشاره به تنوع زیستی در دریاچه مریوان عنوان کرد: دریاچه زریوار تنها دریاچهای است که هیچ رودخانهای به آن وارد نمیشود بلکه رودخانهای نیز از آن خارج میشد و متاسفانه مسئولان با بستن سدی بر روی این رودخانه که میلیونها سال محل عبور گونههای مختلف ماهیان بود موجب شد تا این چرخه دچار مشکل شود و تنوع موجودات آبزی در دریاچه به شدت کاهش پیدا کند.
به گفته این فعال محیط زیستی، متاسفانه یکی از دانشگاههای ایران با تصمیم اشتباهی که گرفت گونه مهاجم اردک ماهی را وارد دریاچه کرد و سپس ماهیانی از جمله فیتوفاک، کپورماهی و انواع ماهی وارد این دریاچه شدند و بسیاری از گونههای طبیعی این دریاچه در معرض خطر قرار گرفتند.
همچنین در این مراسم شورش وهابی عکاس حیات وحش و پرندهنگر بیان داشت: تنوع زیستی در استان کردستان بسیار زیاد است و نیازمند تلاش بیشتر برای شناسایی این گونهها هستیم.
وهابی افزود: در سطح استان کردستان، یک هزار و ۷۵۰ گونه گیاه، ۳۱ گونه پستاندار، ۶ گونه دوزیست، ۲۱ گونه ماهی و ۲۳ گونه خزندگان تا کنون شناسایی شده است.
وی تصریح کرد: محدوده شهر سنندج یک محدوده بسیار بکر و دیدنی است و بسیاری از گونههای پرندگان کمیاب در اینجا قرار دارند، بسیاری از پرندهنگرها در کل کشور به شدت به دنبال دیدن این پرندگان بوده و این به دلیل قرار گرفتن کردستان در مسیر مهاجرت پرندگان مختلف است و باید از این ظرفیت به نحو احسن استفاده کرد.