درباره گروه حسابداری

حسابداری یک فعالیت خدماتی بوده که وظیفه‌اش فراهم کردن اطلاعات کمی، که اساساٌ دارای ماهیت مالی هستند، درباره واحد اقتصادی است. اطلاعات فراهم شده توسط حسابداری باید در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی سودمند باشد.

پیشینه حسابداری در ایران

پیشینه حسابداری در ایران به نخستین تمدن‌هایی برمی‌گردد که در این سرزمین پا گرفت. مدارک به دست آمده از ایران باستان حکایت از این دارد که در عصر هخامنشی نظام مالی منسجمی برقرار بوده و حساب درآمد و مخارج حکومت به ریز و به دقت ثبت و نگه‌داری می‌شده است.

رشته حسابداری اولین بار در دهه ی ۱۳۳۰ با تاسیس اولین آموزشگاه‌های عالی و دانشکده‌های خصوصی از جمله آموزشگاه عالی حسابداری شرکت ملی نفت ایران، دانشکده علوم اداری و موسسه‌ی عالی حسابداری مطرح گردید. در حال حاضر، این رشته در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد، و دکتری و بدون هیچ گرایشی تدریس می‌شود.

تاسیس رشته حسابداری در دانشگاه کردستان

اولین دوره پذیرش دانشجوی گروه حسابداری در سال ۱۳۷۵ با مقطع کاردانی شروع شد که در زمان تاسیس، اعضای هیات علمی گروه ۲ نفر با مدرک فوق‌لیسانس بودند.

در سال ۱۳۸۹، مقطع کاردانی پس از تبدیل به مقطع کارشناسی حذف گردید. بدین ترتیب در سال ۱۳۸۹، اولین گروه از دانشجویان در مقطع کارشناسی رشته حسابداری پذیرش شدند.

در سال ۱۳۹۱، اولین گروه دانشجویان در مقطع آموزش‌محور و پژوهش‌محور پذیرش شدند. بنابراین، در حال حاضر گروه حسابداری دارای دو مقطع (کارشناسی و کارشناسی ارشد) می‌باشد.
 

 هدف رشته حسابداری

از آنجایی‌ که محصول نهایی حرفه حسابداری مبنای تصمیمات اقتصادی اشخاص ذینفع از جمله: مدیران، سهامداران، اعتباردهندگان، دولت و غیره قرار می‌گیرد، بنابراین می‌توان گفت که یکی از اهداف رشته حسابداری آموزش نیروی انسانی متخصص در جمع‌آوری، طبقه‌بندی، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارشات مالی مطابق معیارهای از پیش‌ تعیین‌ شده می‌باشد.

 آینده شغلی

فارغ‌التحصیلان رشته حسابداری از فرصتهای متنوع شغلی برخوردار می‌باشند. به طوری که به ندرت دیده می‌شود که فارغ‌التحصیلان این رشته با مشکل بیکاری مواجه شوند. برای مثال، فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در زمینه‌های گوناگون از جمله حسابداری مالی، حسابداری مدیریت، حسابداری دولتی، حسابداری مالیاتی، حسابرسی، حسابداری صنعتی، حسابرسی (مستقل یا خارجی و داخلی)، حسابداری بیمه، و غیره فعالیت نمایند. 

توانایی‌های مورد نیاز دانشجویان

رشته حسابداری از جمله رشته‌هایی است که از داوطلبان هر سه گروه آزمایشی ریاضی و فنی، علوم تجربی، و علوم انسانی دانشجو می‌پذیرد. اما با توجه به اینکه این رشته یک رشته کاملاٌ کاربردی و هسته مرکزی تصمیم‌گیری و گزارشگری مالی در یک واحد تجاری می‌باشد، لذا به منظور کسب موفقیت در رشته حسابداری آشنایی با مبانی مدیریت، مبانی اقتصاد خرد و کلان، ریاضی و آمار، مبانی کامپیوتر، قوانین و مقررات مالیاتی و تجارت، اصول بازار سرمایه پیشنهاد می‌گردد. 

نقش و توانایی‌ها

فارغ‌التحصیلان دوره کارشناسی رشته حسابداری توانایی لازم در احراز مشاغل و ایفای نقش‌های زیر را دارند:

 

  • انجام کلیه امور حسابداری در موسسات بازرگانی، بانک‌ها و واحدهای تولیدی و صنعتی
  • تصدی کلیه امور حسابداری در موسسات دولتی و شهرداری‌ها
  • اشتغال به حرفه حسابرسی در موسسات حسابرسی
  • طرح و اجرای سیستم‌های مالی در موسسات بازرگانی و صنعتی. 

فارغ‌التحصیلان این دوره پس از کسب تجربه کافی میتواند در سطوح مختلف مدیریت مالی و حسابداری و حسابرسی انجام وظیفه نمایند

 ضرورت و اهمیت دوره کارشناسی حسابداری با توجه به نکات زیر بخوبی آشکار می‌گردد:

 

  • آشفتگی و نابسامانی در وضع مالی بسیاری از موسسات بازرگانی تولیدی، دولتی و شهرداری‌ها و بخصوص صنایع ملی‌شده و عدم امکان ارائه گزارش‌های مالی صحیح و به موقع در این موسسات که ناشی از کمبود حسابداران متخصص می‌باشد.
  • عدم توانایی موسسات حسابرسی بخصوص موسسات حسابرسی وابسته به دولت در رسیدگی به گزارش‌های مالی واحدهای اقتصادی به علت کمبود حسابداران تحصیل کرده در حرفه حسابرسی که در سال‌های اخیر موجب وقفه یا تأخیر در امر رسیدگی گردیده است.
  • نارسایی در امر آموزش حسابداری در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای و رشته‌های خدمات در وزارت آموزش و پرورش به علت کمبود استادان و دبیران تحصیل کرده و کارآزموده.
  • برنامه‌ریزی و کنترل عملیات بازرگانی، تولیدی و دولتی عموماً با کمک حسابداران و کارشناسان مالی تحصیل کرده امکان‌پذیر می‌باشد و در بسیاری از موارد کمبود اینگونه افراد انجام کار برنامه‌ریزی و کنترل عملیات را به عهده تاخیر انداخته است.

 تردیدی نیست که تربیت کارشناسان حسابداری در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی در کوتاه مدت و بلند مدت میتواند بسیاری از کمبودها و نارسایی‌های فوق را جبران نماید.