معرفی گروه موسیقی
انسان موسیقاییست و به موسیقی نیاز دارد. از این رو از دیرباز به کارکردهای اجتماعی، روانی، و زیباشناسانه آن توجه داشته است. اهمیت موسیقی موجب شده که مراکز دانشگاهی به تولید و آموزش آن بپردازند. نوازندگی، آهنگسازی و رهبری ارکستر، آنالیز ساختارهای موسیقایی، و مطالعۀ موسیقی در پیوند با بسترهای فرهنگی از جمله زمینههای هستند که در مراکز دانشگاهی به آن پرداخته میشود.
گروه موسیقی دانشگاه کردستان در سال ۱۳۹۵ تأسیس شده است. هدف از تشکیل این گروه آموزش و تقویت نیروی انسانیِ آگاه و متخصص در زمینۀ تولید موسیقی هنری در ایران و حمایت از پژوهشهای مربوطه است. گروه موسیقی در بخش آموزشی به ارائۀ دورۀ کارشناسی «نوازندگی موسیقی ایرانی» میپردازد و هماکنون با بهرهگیری از حضور چهار عضو هیئت علمی تماموقت، آموزش حدود ۱۰۰ دانشجو را بر عهده دارد.
تشکیل آنسامبل همنوازان دانشگاه کردستان در سال ۱۳۹۷، از دیگر اقدامات این مجموعه است. گروه همنوازان متشکل از دانشجویان رشتۀ نوازندگی موسیقی ایرانی است که تنظیم رپرتوار و سرپرستی آن را اعضای هیئت علمی گروه بر عهده میگیرند. این آنسامبل سالانه به برنامهریزی، برگزاری کنسرت، تولید و انتشار آثار هنری میپردازد. از دیگر اقدامات گروه موسیقی، راهاندازی دورۀ کهاد نوازندگی موسیقی ایرانی است. دانشجویان علاقمند به موسیقی که در دیگر گروههای دانشگاه کردستان در حال تحصیل هستند، میتوانند با ثبتنام در دورۀ کهاد، با مفاهیم اولیه و مبانی موسیقی و نوازندگیِ یکی از سازهای ایرانی آشنا شوند. گروه موسیقی همچنین برای ارائۀ خدمات آموزشی به بازۀ گستردهتری از علاقمندان، در سال ۱۳۹۸ به تأسیس مرکز آموزشهای آزاد موسیقی دانشگاه کردستان اقدام کردهاست.
گروه موسیقی با انجام طرحهای پژوهشی، تولید آثار هنری، نگارش کتب و مقالات، سعی در توسعۀ دانش نظری و امکانات کاربردی موسیقی کردستان دارد. همچنین با در نظر گرفتن مسئولیت اجتماعی خود، حمایت از پژوهشهای مربوطه را در دستور کار خود قرار داده است.
گروه همنوازان دانشگاه کردستان
گروه همنوازان آنسامبل سازهای ایرانی دانشگاه کردستان است که در زمینۀ تولید و انتشار آثار هنری فعالیت میکند. این گروه در سال 1397 با دعوت از دانشجویان علاقمند راهاندازی شد. برنامهها و رپرتوار این گروه توسط اعضای هیئت علمی و بر اساس شاخصههای موسیقی هنری ایران تنظیم میشود. از دیگر برنامههای این گروه عرضۀ نتایج پژوهشهای مرتبط با موسیقی کردستان در قالب قطعات موسیقایی است. اعضای این گروه در ابتدای هر سال تحصیلی از میان دانشجویان رشتۀ نوازندگی موسیقی ایرانی دانشگاه کردستان انتخاب میشوند. این آنسامبل زیر نظر استادان گروه، در آمفی تئاتر دانشکدۀ هنر تمرینهای منظم هفتگی دارد و با دعوت از خوانندگان مدعو، به شکل سالانه به برگزاری کنسرت میپردازد. از فعالیتهای این آنسامبل میتوان به انتشار سیدی ............. و کنسرت «یادوارۀ مستورۀ کردستانی» اشاره کرد.
دورۀ کارشناسی
رشتهی نوازندگی موسیقی ایرانی، یکی از دورههای کارشناسی آموزش عالی است که هدف آن تربیت نوازندگان با بهرهجویی از موسیقی هنری است. این دوره در دانشگاه کردستان شامل دروس متنوعی در زمینههای نوازندگی ساز تخصصی، شناخت ردیف موسیقی ایرانی، همنوازی و گروهنوازی، تئوری موسیقی، تحلیل موسیقی، مبانی و مباحث موسیقیشناسی قومی است. این دوره بر اساس نوازندگی سازهای تار و سهتار، سنتور، کمانچه، نی، عود، قانون، و آواز برنامهریزی شده است. فارغالتحصیلان این دوره با کسب دانش نظری و کاربردی میتوانند به اجرای موسیقی ایرانی در قالب تکنوازی یا گروهنوازی همت گمارند و تولیدات خود را به جامعه عرضه کنند. دانشآموختگان همچنین میتوانند به آموزش نوازندگی ساز تخصصی خود و نیز دروس نظری موسیقی در هنرستانها و آموزشگاههای آزاد در سطح کشور بپردازند.
تعداد کل واحدهای درسی این رشته 135 واحد و به شرح زیر است:
-
دروس عمومی 22 واحد
-
دروس پایه 20 واحد
-
دروس تخصصی 80 واحد
-
اختیاری 10 واحد
برای دسترسی به لیست دروس دورۀ کارشناسی نوازندگی موسیقی ایرانی میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
پذیرش در این دوره وابسته به قبولی در آزمونهای سازمان سنجش است.