علی حاج یوسفی

مختصری از زندگی پربارشان

دکتر علی حاج یوسفی در سال 1317 در تهران و در یک خانواده‌ی فرهنگی چشم به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در تهران با رتبه ممتاز به پایان رسانید. ایشان در سال 1366 موفق به اخذ مدرک کارشناسی رشته علوم اجتماعی از دانشگاه تهران شد. همچنین دکتر حاج یوسفی در سال 1341 با موفقیت از پایان نامه فوق لیسانس خود در رشته علوم اجتماعی در دانشگاه تهران دفاع کرد.
ایشان در نگاشت خاطرات خود اشاره می کنند که در سال 1340 در آزمون ورودی سازمان برنامه با درجه عالی پذیرفته شده است و به عنوان کارشناس و سپس کارشناس ارشد، مسئول در معاونت برنامه‌ریزی مشغول مطالعات کاربردی و توسعه‌ای و برنامه‌ریزی اجتماعی بوده است. حاصل کارهای پژوهشی و ارزشیابی‌های ایشان تهیه برنامه پنج ساله توسعه و رفاه اجتماعی در برنامه چهارم عمرانی بوده است. گزارش‌های مربوط به آن دوره در مرکز کتابخانه و اسناد سازمان برنامه نگهداری می‌شوند. در سال 1352 با تأسیس معاونت امور مناطق و تمرکززدایی به عنوان رئیس دفتر مطالعات ناحیه‌ای و بعد از سه سال به عنوان مدیر امور برنامه‌ریزی منطقه‌ای به کار اشتغال داشته‌اند. حاصل کار مطالعات ناحیه‌ای ایشان (مطالعات در 16 استان کشور) گزارش‌های پژوهشی حاوی بررسی و تحلیلی امکانات، تنگناها و مزیت‌های هر منطقه و تدوین استراتژی‌های کلی توسعه بوده است.
کار و تلاش و مشکلات روزگار نتوانست دکتر حاج یوسفی را از عشق به ادامه تحصیل باز دارد. ایشان در سال 1348برای ادامه تحصیلات به فرانسه رفت و در طی سال‌های 50-1348 در دوره فوق لیسانس رشته مطالعات توسعه (اقتصادی ـ اجتماعی) در دانشگاه پاریس دانش آموخته شد. ایشان بلافاصله بعد از اتمام دوره فوق لیسانس دوره دکترای اقتصاد توسعه را در دانشگاه سوربن پاریس در سال 1351 میلادی آغاز و در سال 1353 با موفقیت از رساله دوره دکتری خود دفاع کرد و بعد از بازگشت به ایران در سارمان برنامه مشغول به کار شد.

دکتر علی حاج یوسفی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در تهیه برنامه اول جمهوری اسلامی به عنوان مشاور همکاری داشت و سپس به عنوان مدرس دروس برنامه‌ریزی توسعه، توسعه منطقه‌ای و آمایش سرزمین با دفتر سازمان برنامه به مدت سه سال همکاری داشته‌ است. علاوه فعالیت در سازمان برنامه دکتر حاج یوسفی فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی زیادی را در دانشگاه‌های کشور داشته است. از جمله می توان گفت که ایشان از ابتدای کار در سازمان برنامه (1340) با موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی و اقتصادی دانشگاه تهران در پروژه‌های پژوهشی و آموزشی به عنوان محقق، مدرس، کارشناس برنامه‌ریزی همکاری مستمر داشته است. ایشان در طی سال‌های 1340 تا 1385 در اجرای طرح‌های مستقل یا وابسته به سازمان برنامه به عنوان مدیر پروژه، مشاور فنی و پژوهشگر ارشد با سازمان برنامه همکاری مستمر داشته است. همچنین در طی این سال‌ها با دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، علوم بهزیستی، علامه طباطبایی، سازمان مدیریت صنعتی برای برگزاری دوره‌های لیسانس، فوق‌لیسانس و دکترای تخصصی دانشگاه‌های یاد شده به عنوان استاد مدعو و پژوهشگر تدریس و همکاری کرده‌ است. حاصل این مطالعات و پژوهش‌های فردی و گروهی در واقع ارائه برنامه‌های چهارم و پنجم عمرانی قبل از انقلاب و برنامه‌های توسعه اول، دوم، سوم و چهارم بعد از انقلاب را شامل می‌شود. دکتر حاج یوسفی در کنار کارهای پژوهشی و آموزشی در سمینارها و گردهمایی‌های به عنوان سخنران کلیدی شرکت داشته‌اند که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • مسائل حاشیه‌نشینی در ایران در سال 1370 دانشگاه علوم بهزیستی
  • مسائل توسعه اجتماعی در دانشگاه علوم بهزیستی و سازمان مدیریت صنعتی

علاوه بر اینها دکتر حاج یوسفی در ترجمه کتب تخصصی هم فعالیت‌های قابل توجهی داشته اند که می توان به کتاب‌های مرجع ترجمه شده زیر اشاره کرد.

  • تمرکز اقتصادی در امریکا/ ترجمه
  • جامعه شناسی شهری/ ترجمه
  • تئوری برنامه‌ریزی اقتصادی/ ترجمه

دکتر حاج یوسفی در یک کلام عاشق ملت، فرهنگ، تاریخ و توسعه ایران است. کتابخانه او که شامل 410 جلد کتب ارزشمند و تخصصی بود که با کمال افتخار این میراث ارزشمند و گرانبهای خود را به کتابخانه مرکزی دانشگاه کردستان اهدا نمودند. بنیاد حامیان دانشگاه کردستان این هدیه ارزشمند استاد گرانقدر دکتر علی حاج یوسفی را ارج نهاده و یاد و خاطره ایشان را برای همیشه گرامی می‌دارد.