معرفی بخشهای کتابخانه
بخش مرجع
بخش مرجع در طبقه اول کتابخانه مرکزی واقع شده است. این بخش به عنوان یک بخش تحقیقاتی دارای منابع متنوع در زمینه موضوعات مختلف میباشد. تهیه و تدارک اطلاعات عمومی و تخصصی، کمک به مراجعان در استفاده از منابع مرجع، جستجو در نرمافزار جامع کتابخانه (آذرسا)و آموزش انفرادی دانشجویان برای استفاده از منابع مرجع از اهم فعالیتهای بخش مرجع میباشد. این بخش به صورت قفسه باز اداره شده و منابع موجود در آن امانت داده نمیشود (به دلیل اینکه منابع مرجع طوری سازماندهی شدهاند که خواننده را از مطالعه تمام متن بینیاز مینماید، کافی است استفادهکننده شیوه جستجوی مفاهیم مورد نظر در کتاب مرجع مربوطه را یاد بگیرد آنگاه در زمان اندکی قادر خواهد بود پاسخ پرسش خود را بیابد) به همین دلیل مراجعان تنها می توانند از منابع موجود در همین مکان استفاده نمایند، البته امکانات تهیه کپی از منابع در حد محدود فراهم است.
ردیف |
نوع مدرک |
تعداد عنوان |
تعداد نسخه |
۱ |
کتاب مرجع فارسی و عربی |
۳۵۳۶ |
۸۴۴۳ |
۲ |
کتاب مرجع لاتین |
۱۱۸۱ |
۱۹۵۵ |
بخش پایاننامه و طرحهای پژوهشی
- پایاننامهها
- طرحهای پژوهشی
استفاده از پایاننامهها و طرحهای پژوهشی با ارائه کارت دانشجویی امکانپذیر است (دانشجویان دانشگاههای دیگر با ارائه معرفینامه معتبر از دانشگاه مربوطه و ارائه کارت دانشجویی میتوانند از این منابع استفاده نمایند). امکان جستجوی پایاننامهها و طرحهای پژوهشی از طریق نرمافزار کتابخانه فراهم است. هر فرد میتواند حداکثر تعداد ۳ پایاننامه را به طور همزمان استفاده نماید. هرگونه تصویربرداری با موبایل و دوربین از پایاننامه و طرحهای پژوهشی ممنوع است.
ایمیل جهت ارسال فایل پایانامه/رساله و طرح های پژوهشی: uokicenter@gmail.com
بخش اطلاعرسانی
در این بخش تعدادی پایانه رایانهای جهت استفاده کاربران به منظور جستجو در پایگاهها و منابع اطلاعات علمی مشترک دانشگاه، استفاده از اینترنت و اینترانت و ... قرار داده شده است. دسترسی به مقالات لاتین از طریق چندین پایگاه مانند Science direct, Wiley, Springer, IEEE, JStore, Emerald, Sage, AMS و ... و دسترسی به متن کامل پایاننامههای لاتین از طریق سایت http://proquest.getfulltext.ir/index امکان پذیر است.
لازم به ذکر است در این بخش خدمات تحویل مدرک کتب لاتین نیز انجام میگردد.
بخش اطلاعرسانی به منظور آشنایی دانشجویان تحصیلات تکمیلی با منابع و امکانات الکترونیکی کتابخانه وظایف زیر را بر عهده دارد:
- آموزش کاربران به منظور استفاده از پایگاههای اطلاعاتی و نحوه دستیابی به منابع
- اطلاعرسانی جاری از منابع و پایگاههای اطلاعاتی تخصصی
- تشکیل کلاسهای آموزشی به ویژه برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی جهت استفاده از منابع اطلاعاتی؛ این کلاسها برای دانشجویان جدیدالورود
دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ابتدای هر ترم با ثبت نام در بخش اطلاعرسانی برگزار میگردد
- ارائه خدمات آگاهیرسانی جاری به اعضاء هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی
- جستجوی مقالات مورد نیاز محققین و ارسال از طریق پست الکترونیکی کاربران
در این بخش تعدادی پایانه رایانهای جهت استفاده کاربران به منظور جستجو در پایگاهها و منابع اطلاعات علمی مشترک دانشگاه، استفاده از اینترنت و اینترانت و ... قرار داده شده است. دسترسی به مقالات لاتین از طریق چندین پایگاه مانند Science direct, Wiley, Springer, IEEE, JStore, Emerald, Sage, AMS و ... و دسترسی به متن کامل پایاننامههای لاتین از طریق سایت http://proquest.getfulltext.ir/index امکان پذیر است.
لازم به ذکر است در این بخش خدمات تحویل مدرک کتب لاتین نیز انجام میگردد.
بخش نشریات
- سخه الکترونیکی نشریات پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، نشریات علمی - پژوهشی فارسی، نشریات علمی - تخصصی و علمی - ترویجی از طریق پایگاه مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری، بانک اطلاعات نشریات کشور، پایگاه مجلات تخصصی نور، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، پایگاه اطلاعاتی جهاد دانشگاهی.
تقریبا ۴۰۰ عنوان نشریه چاپی در زمینههای موضوعی مختلف (مدیریت، ادبیات، اقتصاد و حسابداری، معماری،معارف، علوم تربیتی، کشاورزی و غیره) در این بخش موجود است، همچنین نشریات مربوط به سالهای قبل نیز در قسمت آرشیو نگهداری میشوند.
بخش امانت
بخش گردش و امانت
برخلاف تصور عموم، بخش امانت و گردش مواد یکی از مهمترین بخشهای خدماتی کتابخانه است. این بخش در واقع پیشانی کتابخانه بوده و منعکس کننده تمام سرمایهگذاریها و خدماتی است که در کتابخانه صورت میگیرد؛ از اینرو کیفیت خدمات در این بخش میباید درخور تمام هزینهها و زحماتی باشد که در کتابخانه کشیده میشود و باید به دقت زیرنظر باشد. حفظ کیفیت خدمات به عهده نیروی انسانی شاغل در این بخش است و از مهمترین شاخصهای کیفیت خدمات، رضایت مراجعهکنندگان است؛ بنابراین، کتابداران شاغل در این بخش باید دارای ویژگیهایی باشند که بتوانند هرچه بیشتر رضایت مراجعهکنندگان و مشتریان را جلب نمایند؛ از جمله میتوان به ویژگیهای: علاقه به کار، برونگرایی و خوشرویی، تعهدکاری و احساس مسئولیت در قبال پاسخگویی و آشنایی با منابع و موضوعات و داشتن سواد اطلاعاتی اشاره کرد.
بخش امانت کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد، یکی از پرمراجعهترین و اصلیترین بخشهای کتابخانه است که دارای مجموعه غنی از کتابها در زمینههای ادبیات و علوم انسانی، علوم پایه، کشاورزی، فنی مهندسی و... است که به مجموعه بزرگ دانشگاه خدمات ارائه میدهد. این بخش شامل چهار مخزن اصلی است: 1. مخزن کتابهای فارسی 2. مخزن کتابهای عربی 3. مخزن کتابهای کردی 4. مخزن کتابهای تستی – کنکوری 5. مخزن کتابهای لاتین. به غیر از مخزن کتابهای فارسی که به صورت نیمه باز (برای دانشجویان کارشناسی بسته و برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی باز) اداره میشود؛ دیگر مخازن برای همه مراجعین به صورت مخزن باز در دسترس است. سیستم رده بندی کتابخانه، رده بندی کنگره آمریکا (LCC) است. ساعت کاری این بخش شنبه تا چهارشنبه ساعت 07:30 تا 14:30 است.
آییننامه بخش امانت
بخش فهرست نویسی
فهرستنویسی به فرآیندی گفته میشود که برای آمادهسازی یک منبع انجام میگردد تا دسترسی به آن آسانتر و سریعتر انجام گیرد. هدف اصلی فهرستنویسی برقراری نظمی است که به کمک آن هم کتابدار و هم مراجعهکننده بتوانند به سهولت و صحت، منبع مورد نیاز خود را از میان منابع موجود در کتابخانه بیابند.
اهم وظایف این بخش عبارتند از :
اهم وظایف این بخش عبارتند از :
- کنترل خرید کتاب از نمایشگاه و بررسی منابع پیشنهادی برای خرید (مجموعهسازی و سفارشها)
- ثبت منابع رسیده به کتابخانه
- مطابقت منابع با موجودی کتابخانه
- ورود اطلاعات کتابهای عربی، فارسی، لاتین در نرمافزار کتابخانهای آذرسا با استفاده از ردهبندی کنگره (LC)
- خدمات تحویل مدرک کتب فارسی و عربی
بخش منابع دیجیتال
منابع دیجیتال شامل فایل Pdf کتاب، پایاننامه، مقاله، طرحهای پژوهشی و ... می باشد که در خصوص پایاننامهها و طرحهای پژوهشی فقط برای اعضای هیات علمی امکان دانلود متن کامل وجود دارد، اما کل مجموعه قابل مشاهده و تورق برای کاربران داخل دانشگاه کردستان میباشد.
بخش دیداری و شنیداری
- در بخش دیداری شنیداری حدود ۳۰۰۰ لوح فشرده منابع دیداری و شنیداری، فلاپی دیسک، نوار ویدیویی VHS و نوار کاست در زمینههای مختلف علمی و همچنین فایل Pdf برخی از منابع اطللاعاتی مثل گزارش کنفرانسها، نشستها، مجموعه مقالات و ... نگهداری میشود.
بخش نابینایان
- بخش نابیانایان و کمبینایان کتابخانه مرکزی جهت تامین نیازهای مطالعاتی دانشجویان و دانشآموختگان دارای اختلال بینایی و نیز پوشش دادن نیازهای دانشآموزان نابینا و کم بینا از طریق گردآوری و تولید منابع بریل و گویا در سال ۱۳۸۹ تاسیس گردید. تعداد منابع موجود در این بخش عبارتند از ۲۰۰ عنوان کتاب بریل و ۲۰۰۰ عنوان کتاب گویا. نحوه امانت منابع موجود در این بخش به صورت پستی انجام میگردد، به این صورت که منابع گویا پس از کپی بر روی CD همراه با کتب بریل از طریق پست برای متقاضیان ارسال میگردد.
کتابخانه تخصصی علوم انسانی(ماموستا ههژار)
- کتابخانه ماموستا ههژار پس از جابجایی کتابخانه مرکزی از دانشکده علوم انسانی، در سال ۱۳۸۸ آغاز به کار نمود. در حال حاضر با مجموعهای بالغ بر 3۶۰۰۰ نسخه کتاب فارسی، عربی و لاتین در حوزههای موضوعی علوم انسانی و اجتماعی، ادبیات و زبانهای خارجی در راستای اهداف آموزشی و پژوهشی دانشکده به حدود ۶۰۰۰ نفر عضو اعم از اعضای هیات علمی، دانشجویان و کارکنان در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۸ الی ۱۴ به ارائه خدمات میپردازد.
- بخشهای مختلف کتابخانه دانشکده علوم انسانی:
- بخش لاتین
- بخش پایاننامهها
- بخش اطلاع رسانی
- بخش نشریات
- بخش فهرستنویسی
- بخش امانت
- سالن مطالعه خواهران و برادران
کتابخانه پژوهشکده کردستان شناسی
- کتابخانه تخصصی پژوهشکده کردستان شناسی برای فراهم نمودن منابع اطلاعاتی در جهت توسعه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی پژوهشکده ایجا شده است. این کتابخانه همزمان با ایجاد مرکز پژوهشی در سال ۱۳۷۹ کار خود را شروع کرد. مجموعه شامل 5000 عنوان کتاب کردی و 3000 عنوان کتاب فارسی، 50 عنوان نشریه بالغ بر ۱5۰۰۰ نسخه چاپی میباشد. همچنین بیش از 20000 عنوان منبع الکترونیکی در قالب فایل پی دی اف، عکس و ... در این کتابخانه موجود است. این مجموعه در سال ۱۳۹۲ بر اساس ردهبندی کنگره فهرستنویسی شده است. شایانذکر است در سال ۱۳۹۳ کتابخانه زندهیاد مهیندخت معتمدی و درسال 1395 کتابخانه زنده یاد محمدخالد منصوری به پژوهشکده اهدا و فهرستنویسی شد که اطلاعات آنها در پایگاه کتابخانههای دانشگاه کردستان lib.uok.ac.ir در دسترس است. این کتابخانه یکی از غنی ترین کتابخانههای تخصصی در زمینه فرهنگ، زبان و ادبیات کردی در ایران به شمار می آید. کتابخانه الکترونیکی این پژوهشکده نیز در سال 1396 در قالب یک طرح پژوهشی در پایگاه library.uok.ac.ir ایجاد شده و در حال حاضر بیش از 11 هزار فایل طبقهبندی شده در حوزه مطالعاتی کردی (زبان، تاریخ، فرهنگ، ادبیات و ... ) در این پایگاه موجود و برای پژوهشگران پژوهشکده قابل دانلود میباشد.
مرکز اسناد
-
مرکز اسناد و مدارک علمی دانشگاه کردستان، عمری به درازای تاسیس کتابخانه مرکزی در مکان فعلی دارد. اما فعالیت اصلی و تخصصی خود را از سال 1398 شروع نموده است. این مرکز ذیل کتابخانه مرکزی راهاندازی شده است. مرکز اسناد در طبقه اول ساختمان کتابخانه مرکزی واقع گردیده است.اهداف کلی این مرکز عبارتند از:
-
شناسایی و فراهم آوری اموال و دارایی های با ارزش منقول و غیر منقول دانشگاه در قالب آرشیو مرکزی دانشگاه
-
تنظیم، پردازش و عرضه افتخارات و دستاوردها، دارایی های با ارزش و تاریخ دانشگاه در قالب موزه
-
جمع آوری، فهرستنویسی و نگهداری مجموعه های با ارزش مانند کتب خطی و چاپ سنگی و سربی، تصاویر، عکس ها، دستنوشتهها و یادداشتهای مشاهیر، مجموعهای از روزنامههای قدیمی مانند شرف و شرافت، تابلوهای عکس، فیلم ها، کاست های آموزشی و فرهنگی قدیمی، هم چنین مجموعه های وقفی و اهدایی از اشخاص مهم و ...
-
نوع مواد و مجموعه منابع علمی و نفیسی که در این مرکز گردآوری و نگهداری می شوند:
تابلوهای نقاشی، اشیاء، عکس، اسناد، آرشیو روزنامه های قدیمی، پیایندها و نشریات نفیس، منابع دیداری و شنیداری، تجهیزات سمعی و بصری، نسخ خطی، کتب چاپی سربی، کتب چاپی سنگی، کتب نفیس، مجموعه های نفیس اشخاص