Faculty Profile

رحمت صادقی
تاریخ به‌روزرسانی: 1403/10/20

رحمت صادقی

دانشکده علوم پایه / گروه شیمی

Theses Faculty

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. تهیه حلال‌های اتکتیک عمیق، بررسی خواص فیزیکی وکاربردهای آن‌ها
    1403
    حلال‌های اتکتیک عمیق (DES)، به‌عنوان نوع جدیدی از حلال‌های سبز، از ترکیب دهنده پیوند هیدروژنی (HBD) و گیرنده پیوند هیدروژنی (HBA) تشکیل شده‌اند. DESها در بسیاری از زمینه‌ها از جمله صنعت در فرآیندهای استخراج، پزشکی، داروسازی، متالورژی، جداسازی، جذب گاز، بیوکاتالیز و نانوتکنولوژی استفاده می‌شوند. عمدتاً از DESها به‌دلیل خواصی مانند آماده‌سازی ساده و سازگاری با محیط زیست در زمینه‌های مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این رساله هشت حلال اتکتیک عمیق (DES) برای اولین بار با استفاده از تترابوتیل آمونیوم بروماید (TBAB)و تترابوتیل آمونیوم کلراید (TBACl) به‌عنوان گیرنده پیوند هیدروژنی (HBA) در ترکیب با نین هیدرین (Nin)، استانیلید (ACN)، آزلائیک اسید (AA)، بنزیلیک اسید (BeA) و بوریک اسید(BA) به‌عنوان دهنده پیوند هیدروژنی(HBD) تهیه شدند. به‌منظور تایید ساختار شیمیایی، خلوص و برهمکنش بین HBA و HBD در DESهای تهیه شده آنالیز NMR 13C -1H و FT-IR انجام شد. هدف از این بررسی ارائه بینشی در مورد کاربرد DESهای جدید تهیه شده، به ویژه در فرآیندهای استخراج رنگ، شناسایی آمینواسیدها و حلالیت اکسیدهای فلزی است. خواص ترموفیزیکی مانند: دانسیته، سرعت صوت، ویسکوزیته، رسانایی الکتریکی، ضریب شکست، کشش سطحی و دیاگرام فاز DESهای تهیه شده بررسی شد. وابستگی دمایی خواص ترموفیزیکی آن‌ها با مدل‌های خطی ساده، معادله عمومی، معادله ژاکوبسون و آرنیوس مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر ضریب انبساط حرارتی هم فشار (α)، حجم مولی اضافه (VE)، حجم مولی (Vm)، حجم آزاد (Fm)، فاصله آزاد بین مولکولی (Lf)، تراکم‌پذیری ایزونتروپیک (ꞵ)، هدایت مولی (mɅ) و ضریب شکست مولی (Rm) با استفاده از داده‌های تجربی دانسیته، سرعت صوت، رسانایی و ضریب شکست برای هر سه بخش زیر محاسبه شد. در بخش اول: ترکیبی از نین‌هیدرین به‌عنوان HBD و تترابوتیل آمونیوم کلراید به‌عنوان HBA با نسبت‌های مولی (75:1/0) و (5:1/1)(HBA:HBD) تهیه شدند، سپس با استفاده از آنالیز UV-Vis به‌عنوان حلال مناسبی در تعیین کیفی و کمی آمینواسیدها از جمله آلانین، گلایسین، لویسین و سرین مورد بررسی قرار گرفت. در بخش دوم: مخلوطی از استانیلید به‌عنوان HBD و تترابوتیل آمونیوم بروماید به‌عنوان HBA با نسبت‌مولی (1:1)، (33/1:1) و (1:2) (HBA:HBD) تهیه شدند، حلال‌های تهیه شده آب‌گریز به‌عنوان حلال استخراج، در استخراج مایع-مایع کنگورد و متیل اورانژ استفاده گردید. در بخش سوم: ترکیبی از بوریک اسید به‌عنوان HBD و تترابوتیل آمونیوم بروماید به‌عنوان HBA در نسبت مولی (1:1) (HBA:HBD)، بنزیلیک اسید به‌عنوان HBD و تترابوتیل آمونیوم بروماید به‌عنوان HBA با نسبت مولی (25:1/1) (HBA:HBD) و ترکیب آزلاییک اسید به‌عنوان HBD و تترابوتیل آمونیوم بروماید به‌عنوان HBA با نسبت مولی (75:1/1) (HBA:HBD) تهیه شدند. نتایج تکنیکICP نشان داد ترکیبات نام‌برده حلال مناسبی برای اکسیدهای فلزی مانند ZnO، PbO2، Fe2O3 و CuO بودند.
  2. تهیه حلال های اتکتیک عمیق جدید مبتنی بر تیمول، بررسی خواص و کاربرد آن‌ها در فرآیند استخراج
    1403
    در این کار پژوهشی، به‌منظور توسعه‌ی حلال‌های اتکتیک عمیق (DES) آب‌گریز جدید که هم‌چنین در دسته‌ی پنجم DESها قرار گیرند، امکان تولید DESهای مبتنی بر تیمول، مورد بررسی قرار گرفت. به‌همین منظور، طیف گسترده‌ایی از مواد (شامل انواع آمینو اسیدها، اسیدها، کربوهیدارت‌ها، پلی‌ال‌ها، آلکیل آمونیوم هالیدها و آمیدها) در ترکیب با تیمول مورد سنجش قرار گرفت. تهیه‌ی DES با ترکیب نسبت‌های مولی مختلف تیمول و گونه‌ی دوم انجام شد که منجر به تهیه‌ی دو DES جدید تیمول: استامید (THY: ACM) و تیمول: استانیلید (THY: ACN) گردید. پایداری مخلوط‌های مایع به‌دست آمده برای مدت طولانی پایش شد و نمودار فاز جامد-مایع سیستم‌های مورد بررسی به روش گرماسنجی روبشی تفاضلی (DSC) تعیین گردید. نتایج نشان داد که نسبت‌های مولی (5:1/2-5:1/1) برای ترکیب THY: ACM و هم‌چنین نسبت‌های (5:1/2-2:1) برای ترکیب THY: ACN منجر به تشکیل مایع پایدار در دمای اتاق می‌شوند. برای تعیین خواص فیزیکوشیمیایی، آنالیزهای FT-IR و NMR، و بررسی کارایی استخراجی، نسبت مولی 2:1 DESهای THY: ACM و THY: ACN انتخاب شد. چگالی، سرعت صوت، ضریب شکست و ویسکوزیته‌‌‌ی DESها در گستره‌ی وسیعی از دما مورد بررسی قرار گرفت. از آن‌جا که DESهای تولید شده به دلیل خصلت آب‌گریزی در محلول آبی پایدار هستند (در آب حل نمی‌شوند و در تماس با محیط آبی تشکیل سیستم دوفازی می‌دهند)، کاربرد DESهای مورد مطالعه در استخراج رنگ‌های رودآمین ب، متیلن بلو و متیل اورانژ از محلول‌های آبی و پساب کارخانه‌ی نساجی به روش استخراج مایع-مایع بررسی شد. اثر غلظت‌های اولیه‌ی مختلف، نسبت‌های وزنی متنوع ازDES و محلول آبی گونه‌ی هدف، و نسبت‌های مختلف دهنده‌ی پیوند هیدروژنی (HBD): پذیرنده‌ی پیوند هیدروژنی (HBA) در DES، در بازدهی استخراج مورد بررسی قرار گرفت.
  3. مطالعه تعادل فاز مایع-مایع و رفتار توزیع زیست‌مولکول‌ها در سیستم‌های دوفازی آبی پلیمر-نمک تترا آلکیل آمونیوم
    1403
    جداسازی مواد شیمیایی سنتزی و مخرب موجود در پساب‌های صنعتی برای جلوگیری از انتشار آن‌ها در محیط، بازیافت مواد ارزشمند موجود در پسماندهای صنایع غذایی برای جلوگیری از به هدر رفتن آن‌ها، و نیز تعیین غلظت گونه‌های هدف در مخلوط‌های پیچیده‌، از دلایلی است که موجب اهمیت فزاینده‌ی توسعه‌ی روش‌های استخراجی کارامد شده است. در این کار، سیستم‌ دوفازی آبی (‌ATPS) به‌عنوان بستری زیست‌سازگار برای استخراج مایع-مایع مورد استفاده قرار گرفته‌ است. به این منظور، پلیمر پلی‌پروپلین‌گلیکول (PPG) و نمک‌های چهارتایی آمونیوم شامل تترا متیل آمونیوم برماید (TMAB)، تترا اتیل آمونیوم برماید (TEAB) و تترا متیل آمونیوم کلراید (TMAC) برای تهیه‌ی ABS مورد استفاده قرار گرفت. نمودار فاز مایع-مایع در گستره‌ی دمایی ۱۵/۲۹۸ تا ۱۵/۳۱۸ کلوین تعیین شد و عوامل مختلف کنترل‌کننده‌ی رفتار جدایی فاز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش دما، کاهش طول زنجیر آلکیل کاتیون و افزایش چگالی بار آنیون نمک پتانسیل تشکیل ‌ATPS بیشتر می‌شود؛ به‌طوری که گستره‌ی ناحیه‌ی دوفازی منحنی باینودال از ترتیب TMAC > TMAB > TEAB پیروی می‌کند. داده‌های خط اتصال نشان دا
  4. استخراج فلزات با ارزش از باتری‌های لیتیومی فرسوده با استفاده از حلال یوتکتیک عمیق طبیعی
    1402
    باتری‌های لیتیوم یونی (LIBs) به دلیل حرکت جهانی به سمت کاهش کربن و رفع نگرانی‌های مربوط به تغییرات آب و هوا، به منبع اصلی انرژی برای دستگاه‌های مختلف الکتریکی، از جمله وسایل نقلیه الکتریکی و تلفن‌های همراه تبدیل شده‌اند. تخمین زده می‌شود که بیش از 11 میلیون تن از LIBهای مصرف شده تا سال 2030 در سراسر جهان دفع می‌شود، اما فقط کمتر از 5% از LIB‌های مصرف شده بازیافت می‌شوند .بدون استراتژی‌های بازیافت و زیرساخت‌های مناسب، تهدید فوری آلودگی محیط زیست و هدر رفتن منابع واضح است. در سال‌های گذشته، تعداد زیادی از تکنیک‌های استخراج به عنوان جایگزین‌های سازگار با محیط زیست برای روش‌های استخراج مرسوم ظاهر شده‌اند. در این زمینه خاص، دسته جدیدی از حلال‌ها به نام حلال‌های یوتکتیک عمیق (DESs) به عنوان یک ابزار جدید و بسیار امیدوارکننده پدید آمده‌اند. در مقایسه با حلال‌های آلی معمولی، DESها و همچنین حلال‌های یوتکتیک عمیق طبیعی (NADES) توجه زیادی را به خود جلب کرده‌اند، زیرا نه تنها از ترکیبات آلی دوستدار محیط زیست، غیر سمی و زیست تخریب‌پذیر هستند، بلکه دارای یک هزینه کم و به راحتی در آزمایشگاه شخصی تولید می‌شوند. در پژوهش حاضر از یک حلال یوتکتیک عمیق طبیعی متشکل از کولین کلراید و عصاره لیمو (به عنوان دهنده‌ی پیوند هیدروژنی) جهت استخراج فلزات با ارزش از باترهای لیتیومی فرسوده استفاده شده است. از روش سطح پاسخ (RSM) برای بهینهسازی‌فاکتورهای دما، زمان، نسبت جامد به مایع و نسبت کولین کلراید به عصاره لیمو (Ch/CA) استفاده شد. نتایج نشان داد که در شرایط نقطه بهینه اول به‌صورت دمای 5/103درجه سانتی‌گراد، نسبت جامد به مایع (w/v)75%/23 ، Ch/CA برابر (w/v)51%/0 و زمان 3 ساعت و 45 دقیقه راندمان استخراج کبالت و لیتیوم به ترتیب %60/91 و %23/98 و در شرایط نقطه بهینه دوم به صورت دمای130درجه سانتی‌گراد نسبت جامد به مایع (w/v)75%/23، نسبت Ch/CA برابر (w/v)1%/1 و زمان 4 ساعت و50 دقیقه راندمان استخراج کبالت و لیتیوم به ترتیب %6/94 و %04/99 به‌دست آمد. جهت بررسی سینتیک فرآیند مدل هسته کوچک شونده به‌کار برده‌شد. در شرایط نقطه‌ی بهینه‌ی دوم، مرحله‌ی نفوذ در ساختار جامد به دلیل بیشترین مقدار ضریب همبستگی ("R" ^"2" ) با مقدار 97/0 و 99/0 به ترتیب برای کبالت و لیتیوم به عنوان مرحله کنترل کننده سرعت انتخاب و همچنین درجه سرعت واکنش برای هر دو فلز از نوع درجه اول تعیین شد.
  5. مطالعه ی اثر نمک در سیستم‌های سه تایی آبی آمینواسید + نمک تتراآلکیل‌آمونیوم/ تتراآلکیل فسفونیوم
    1402
    سیستم‌های سه‌تایی آبی متشکل از آمینواسید و تتراآلکیل‌آمونیوم برماید (TAAB) برای مطالعات مایع - بخار (VLE) و مایع - جامد (SLE) و بررسی اثر نمک در این سیستم‌ها مورد استفاده قرار گرفتند. آمینواسیدهای مورد استفاده سرین و پرولین و تتراآلکیل‌آمونیوم برمایدها عبارتند از تترامتیل‌آمونیوم برماید (TMAB)، تتراپروپیل‌آمونیوم برماید (TPAB) و تترابوتیل‌آمونیوم برماید (TBAB). منحنی‌های هم‌فعالیت آب به‌دست‌آمده از اندازه‌گیری‌های VLE، انحراف منفی از رابطه خطی ایزوپیستیک را نشان می‌دهند، که نشان‌دهنده برهمکنش‌ نامطلوب آمینواسید - TAABدر محیط‌های آبی است. ناسازگاری بین آمینواسید و TAABمنجر به تعادل جامد - مایع بالاتر از غلظت‌های بحرانی می‌شود. نتایج آزمایش‌های SLE نشان می‌دهد که حلالیت TAABها در آب در حضور آمینواسیدها کاهش می‌یابد، در حالی که حلالیت آمینواسیدها در آب با افزودن TAABها تغییر چندانی نمی‌کند. با توجه به نتایج هر دو اندازه‌گیری VLE و SLE، آمینواسیدها نقش عامل نمک‌زدا را در سیستم‌های مورد بررسی ایفا می‌کنند. قدرت نمک‌زدایی با افزایش خصلت آب‌دوستی آمینواسیدها و خصلت آب‌گریزی TAABها افزایش می‌یابد. به منظور گسترش دانش پدیده‌های نمک‌زدایی/ نمک‌افزونی رخ داده در محلول های آبی، در این پایان‌نامه، چندین سیستم سه‌تایی {آب + آمینواسید + نمک چهارتایی آمونیوم} تحت اندازه‌گیری تعادل بخار - مایع در دمای 1/298 کلوین قرار گرفتند. انحراف منحنی‌های هم‌فعالیت آب از رفتار شبه‌ایده‌آل به‌عنوان معیاری برای تعیین میزان نمک‌زدایی/ نمک‌افزونی رخ‌داده در سیستم‌های مورد بررسی در نظر گرفته شده ‌است. نتایج VLE به طور کلی انحراف منفی از رفتار شبه‌ایده‌آل را نشان داد، که نشان می‌دهد هیچ برهمکنش مطلوبی بین آمینواسید و نمک‌های چهارتایی آمونیوم در محیط‌های آبی وجود ندارد و محلول‌های آبی متشکل از این حل‌شونده‌ها تحت پدیده نمک‌زدایی قرار می‌گیرند (به جز سیستم‌های سه‌تایی آبی آلانین/ پرولین – TBAH که انحراف مثبت کوچکی از رفتار شبه‌ایده‌آل نشان می‌دهند). برای یک آمینواسید معین، بزرگی انحراف منفی و قدرت اثر نمک‌زدایی با افزایش طول زنجیره آلکیل کاتیونی (TBAB > TPAB > TMAB) و خصلت آب‌گریزی آنیون نمک‌های چهارتایی آمونیوم (TBAB > TBAC > TBAH) افزایش می‌یابد. آمینواسیدها به عنوان عامل نمک‌زدا عمل می-کنند و توانایی نمک‌زدایی آنها از ترتیب سرین > گلیسین > آلانین > پرولین پیروی می‌کند. در بخش‌های بعدی این پایان‌نامه، نوع کاتیون نمک در سیستم‌های سه‌تایی آبی {آمینواسید + تترابوتیل‌آمونیوم برماید} و {آمینواسید + تترابوتیل‌فسفونیوم برماید}، مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مشاهده شد که میزان انحراف خطوط هم‌فعالیت آب در سیستم‌های سه‌تایی {آب + سرین/ گلایسین/ آلانین/ پرولین + تترابوتیل‌فسفونیوم برماید} بیشتر است که با درجه آب‌گریزی کاتیون (آمونیوم < فسفونیوم) مطابقت دارد.
  6. کاربرد زئولیت‌های طبیعی وسنتزی در حذف کاتیون‌ها از آب و پساب
    1402
    استفاده بی‌رویه از کودهای شیمیایی و پساب‌های حاصل از صنعت پتروشیمی از جمله عوامل ورود یون آمونیوم به منابع آبی هستند. وجود این یون سمی در آب و پساب خطرات زیادی برای سلامتی موجودات زنده و انسان دارد. روش‌های مختلفی مانند تبادل یون، اسمز معکوس، نیتریفیکاسیون بیولوژیکی، اکسیداسیون و احیاء شیمیایی و الکتروشیمیایی جهت حذف یون آمونیوم مورد ارزیابی قرار گرفته شده‌اند. از این میان استفاده از روش تبادل یون با استفاده از زئولیت‌ها به عنوان یک روش امن و ارزان بسیار مورد توجه قرار گرفته شده است. در این کار تحقیقاتی، برای افزایش راندمان حذف یون آمونیوم، زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت با استفاده از مواد شیمیایی (اسید کلریدریک، سدیم هیدروکسید و آهن کلرید)، حرارت و حمام آلتراسونیک اصلاح گردید. خصوصیات نمونه‌های طبیعی و اصلاح شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (FESEM)، طیف سنجی اشعه ایکس (EDS)، پراش اشعه ایکس (XRD) و تکنیک جذب و واجذب گاز نیتروژن (BET) بررسی شد. برای رسیدن به حداکثر حذف یون آمونیوم، تاثیر پارامترهای مقدار جاذب (1/1-01/0گرم)، زمان واکنش (240-5 دقیقه)، دما (℃ 45-25) و pH (5/10-2) محلول مورد مطالعه قرار گرفته شد. بالاترین راندمان حذف یون آمونیوم با غلظت ppm 2000، توسط زئولیت اصلاح شده HZU2 (زئولیت اصلاح شده با اسید کلریدریک M 5/0، توام با حرارت دادن محلول تا ℃ 100 و حمام آلتراسونیک به مدت زمان 2 ساعت) تا 99% < به دست آمد. این درصورتی بود که میزان حذف یون آمونیوم توسط زئولیت اصلاح نشده در شرایط مشابه تقریباً 50% گزارش شد. راندمان حذف یون آمونیوم در حضور آنیون‌ها و کاتیون‌های مزاحم (K+، Ca2+، Cd2+، NO3- و SO42-) توسط HZU2 و زئولیت خام به ترتیب در محدوده‌ی 93-79% و 30-15% به دست آمد. زئولیت HZU2 پنج بار مورد استفاده مجدد قرار گرفته شد و در هربار با درصد بالاتر از 95% موجب حذف یون‌های آمونیوم در غلظت ppm2000 گردید. داده‌های به‌دست‌آمده برای مدل‌های ایزوترم لانگمویر و فروندلیش بررسی شد. حداکثر ظرفیت جذب mg/g 85/142 برای زئولیت اصلاح شده HZU2 در شرایط بهینه زمان 60 دقیقه، 5/8 = pH، مقدار gr 1 از جاذب و دمای 15/298 به دست آمد. تعادلات جذب، توسط مدل لانگمویر با ضریب همبستگی 999/0 = R2 در تطابق بیشتری بود. مطالعه سینتیک جذب آمونیوم روی کلینوپتیلولیت نشان داد که سینتیک جذب از مدل شبه مرتبه دوم با ضریب همبستگی 997/0 = R2 پیروی می‌نماید. مقادیر منفی ΔG° و ΔH° در دماهای تجربی 15/298، 15/308 و 15/318 کلوین نشان داد که تبادل آمونیوم توسط زئولیت‌ها فرآیندی خودبه‌خودی و گرمازا است.
  7. مطالعه‌ی اثر حضور نانوذرات اکسید مس (CuO NPs) بر هدایت الکتریکی ویژه، کشش سطحی و زاویه‌ی تماس در محلول آبی 1-اکتیل-3-متیل ایمیدازولیوم بروماید و بررسی اثر نانوذرات بر رفتار سطحی و غلظت بحرانی تشکیل مایسل (cmc) این مایع‌یونی
    1402
    در این پژوهش خواص فیزیکی و شیمیایی سیستم‌های محلول آبی مایع‌یونی 1- اکتیل- 3- متیل ایمیدازولیوم بروماید ([C8mim][Br]) در حضور و عدم حضور نانوذرات اکسید مس که توسط برهم‌کنش‌های بین مولکولی مانند واندوالسی، الکترواستاتیکی و ساختار اجزاء مولکول‌های موجود تحت تاثیر قرار می‌گیرد، مورد مطالعه قرار گرفت. اخیراً این‌گونه سیستم‌ها از دو ویژگی افزایش پایداری نانوذره در سیال پایه و اثر فعالیت سطحی مایعات‌یونی در امولسیون‌ها مورد توجه و بررسی قرار گرفته‌اند. همچنین در این پژوهش، مطالعه‌ی منسجم و هدفمندی برای درک بهتر رفتار تشکیل تجمعات در این سیستم‌ها انجام شد. در بخش اول داده‌های هدایت الکتریکی ویژه ()، برای سیستم‌های دو جزئی آب خالص + [C8mim][Br] و سه جزئی آب خالص + CuONPs + [C8mim][Br] (با غلظت‌های wt%00066/0، wt%005/0 و wt%01/0 وزنی/وزنی از نانوذرات اکسید مس) در دماهای 15/288، 15/293، 15/298 و 15/303 کلوین به دست آمد. به‌علاوه، مقادیر کشش سطحی ()، برای سیستم‌های اشاره شده در دمای K15/298 اندازه‌گیری شد. برازش دقیق داده‌های تجربی هدایت الکتریکی ویژه نشان داد که غلظت بحرانی مایسلی شدن (cmc) در محلول آبی [C8mim][Br] با افزودن نانوذرات اکسید مس به آب خالص بیشتر می‌شود. مقادیر انرژی آزاد گیبس G°m∆، آنتالپی H°m∆، و آنتروپی S°m∆، مایسلی شدن از داده‌های هدایت الکتریکی ویژه محاسبه گردید. برای مثال، مطالعات ترمودینامیکی نشان داد که مقادیر (kJ.mol-1) G°m∆ منفی و روند آن به صورت زیر می‌باشد: (16/24-) 15/303 > (62/23-) 15/298 > (86/22-) 15/293 > (95/21-) 15/288 در دماهای پایین‌تر، فرآیند مایسلی شدن [C8mim][Br] در محلول‌های آبی فرآیندی است که سهم آنتروپی بیشتر (0 < H°m∆) و با افزایش دما تشکیل مایسل فرآیندی گرمازا بوده و سهم آنتالپی نسبت به آنتروپی، بیشتر می‌شود (0 < H°m∆). حضور نانوذرات اکسید مس در محیط آبی فعالیت سطحی [C8mim][Br] کاهش داده و موجب جا به جا شدن مقدار cmc به غلظت‌های بالاتر [C8mim][Br] می‌شود. در بخش دوم داده‌های کشش سطحی (γ) برای سیستم‌های اشاره شده در دمای ثابت K 15/298 به دست آمد. مطالعات نشان داد که اگرچه کشش سطحی ()، نانوسیالات اکسید مس در غیاب [C8mim][Br] تقریباً با آب خالص مقادیر یکسانی دارد، ولی برهم‌کنش‌های بین [C8mim][Br] و نانوذرات اکسید مس منجر به کاهش در برخی از پارامترهای به دست آمده از برازش مقادیر کشش سطحی ()، مانند بیشینه غلظت مازاد سطح (Γmax)، جذب موثر (pm20)، فشارسطح مشترک هوا - آب (πmic) شده و موجب افزایش در بعضی پارامترهای دیگر مثل cmc، فشار سطحی در نقطه‌ی مایسلی شدن (cmcπ) و کمینه مساحت اشغال شده توسط هر مولکول در واحد سطح (Amin) می‌شود. زاویه‌ی تماس (θ) محلول آبی [C8mim][Br] در حضور و در غیاب نانوذرات اکسید مس در دمای محیط با استفاده از معادله‌ی یانگ به دست آمد. روند منحنی زاویه‌ی تماس در مقابل ( m (غلظت) )/cmc مشابه محلول آبی [C8mim][Br] است.
  8. کاربرد زئولیت‌های طبیعی وسنتزی در حذف کاتیون‌ها از آب و پساب
    1402
    استفاده بی‌رویه از کودهای شیمیایی و پساب‌های حاصل از صنعت پتروشیمی از جمله عوامل ورود یون آمونیوم به منابع آبی هستند. وجود این یون سمی در آب و پساب خطرات زیادی برای سلامتی موجودات زنده و انسان دارد. روش‌های مختلفی مانند تبادل یون، اسمز معکوس، نیتریفیکاسیون بیولوژیکی، اکسیداسیون و احیاء شیمیایی و الکتروشیمیایی جهت حذف یون آمونیوم مورد ارزیابی قرار گرفته شده‌اند. از این میان استفاده از روش تبادل یون با استفاده از زئولیت‌ها به عنوان یک روش امن و ارزان بسیار مورد توجه قرار گرفته شده است. در این کار تحقیقاتی، برای افزایش راندمان حذف یون آمونیوم، زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت با استفاده از مواد شیمیایی (اسید کلریدریک، سدیم هیدروکسید و آهن کلرید)، حرارت و حمام آلتراسونیک اصلاح گردید. خصوصیات نمونه‌های طبیعی و اصلاح شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (FESEM)، طیف سنجی اشعه ایکس (EDS)، پراش اشعه ایکس (XRD) و تکنیک جذب و واجذب گاز نیتروژن (BET) بررسی شد. برای رسیدن به حداکثر حذف یون آمونیوم، تاثیر پارامترهای مقدار جاذب (1/1-01/0گرم)، زمان واکنش (240-5 دقیقه)، دما (℃ 45-25) و pH (5/10-2) محلول مورد مطالعه قرار گرفته شد. بالاترین راندمان حذف یون آمونیوم با غلظت ppm 2000، توسط زئولیت اصلاح شده HZU2 (زئولیت اصلاح شده با اسید کلریدریک M 5/0، توام با حرارت دادن محلول تا ℃ 100 و حمام آلتراسونیک به مدت زمان 2 ساعت) تا 99% < به دست آمد. این درصورتی بود که میزان حذف یون آمونیوم توسط زئولیت اصلاح نشده در شرایط مشابه تقریباً 50% گزارش شد. راندمان حذف یون آمونیوم در حضور آنیون‌ها و کاتیون‌های مزاحم (K+، Ca2+، Cd2+، NO3- و SO42-) توسط HZU2 و زئولیت خام به ترتیب در محدوده‌ی 93-79% و 30-15% به دست آمد. زئولیت HZU2 پنج بار مورد استفاده مجدد قرار گرفته شد و در هربار با درصد بالاتر از 95% موجب حذف یون‌های آمونیوم در غلظت ppm2000 گردید. داده‌های به‌دست‌آمده برای مدل‌های ایزوترم لانگمویر و فروندلیش بررسی شد. حداکثر ظرفیت جذب mg/g 85/142 برای زئولیت اصلاح شده HZU2 در شرایط بهینه زمان 60 دقیقه، 5/8 = pH، مقدار gr 1 از جاذب و دمای 15/298 به دست آمد. تعادلات جذب، توسط مدل لانگمویر با ضریب همبستگی 999/0 = R2 در تطابق بیشتری بود. مطالعه سینتیک جذب آمونیوم روی کلینوپتیلولیت نشان داد که سینتیک جذب از مدل شبه مرتبه دوم با ضریب همبستگی 997/0 = R2 پیروی می‌نماید. مقادیر منفی ΔG° و ΔH° در دماهای تجربی 15/298، 15/308 و 15/318 کلوین نشان داد که تبادل آمونیوم توسط زئولیت‌ها فرآیندی خودبه‌خودی و گرمازا است.
  9. بررسی اثر نمک های آلی و معدنی آمونیوم بر ابری شدن سیستم 1-بوتانول در آب
    1401
    در این کار اثر نمک‌های آلی و معدنی آمونیوم بر رفتار فاز مایع- مایع سیستم آب + ۱-بوتانول در ناحیه‌ی غنی از آب، در گستره‌ی دمایی ◦C۱۰ تا ◦C8۰، بررسی شده است. نمک-های معدنی مورد استفاده آمونیوم برماید و آمونیوم کلراید هستند، و نمک‌های آلی عبارتند از: تترا متیل آمونیوم برماید (TMAB)، تترا اتیل آمونیوم برماید (TEAB)، تترا پروپیل آمونیوم برماید (TPAB)، تترا بوتیل آمونیوم برماید (TBAB)، تترا بوتیل آمونیوم هیدروژن سولفات (TBAH)، تترا بوتیل آمونیوم کلراید (TBAC)، دو دسیل تری متیل آمونیوم برماید (DTAB) و ستیل تری متیل آمونیوم برماید (CTAB). بر اساس نتایج به‌دست آمده نمک‌های معدنی آمونیوم هالید موجب کاهش حلالیت ۱-بوتانول در آب و القای اثر نمک‌زدایی می‌شوند. با افزایش غلظت نمک های معدنی، اثر نمک‌زدایی شدیدتر و ناحیه‌ی دوفازی نمودار فاز گسترده‌تر می‌شود. ولی، نمک های تترا آلکیل آمونیوم، موجب افزایش حلالیت ۱-بوتانول در آب و القای اثر نمک‌‌افزونی می‌شوند. وسعت ناحیه تک‌فازی نمودار فاز و شدت اثر نمک‌افزونی با افزایش غلظت نمک‌های تترا آلکیل آمونیوم، بیش‌تر می‌شود. در غلظت یکسان (۲/۰ مولال) از نمک-های مورد مطالعه، گستره‌ی ناحیه‌ی دوفازی نمودار ابری شدن سیستم‌های آبی ۱-بوتانول از ترتیب NH4Cl > NH4Br > آب خالص > TMAB > TEAB > TPAB > TBAB > TBAC > TBAH > CTAB > DTAB پیروی می‌کند. این روند نشان می‌دهد که هر چه چگالی بار آنیون نمک بیشتر باشد، اثر نمک‌زدایی نمک‌ معدنی آمونیوم هالید و نیز اثر نمک‌افزونی تترا آلکیل آمونیوم هالید بر محلول آبی ۱-بوتانول، شدیدتر می‌شود. در مورد نمک‌های تترا آلکیل آمونیوم با آنیون یکسان و طول زنجیرهای آلکیلی متفاوت کاتیون، موازنه‌ی برهمکنش‌های خودتجمعی پیش‌برنده‌ی مایسلی شدن نمک آلی و برهم‌کنش‌های مطلوب نمک آلی-بوتانول که پیش‌برنده‌ی حلالیت بوتانول در محلول آبی است، تعیین‌کننده‌ی بزرگی اثر نمک‌افزونی است. مقادیر به‌دست آمده برای سهم نسبی آنتالپی و آنتروپی در انرژی آزاد گیبس ابری شدن نشان می‌دهد که ابری شدن ۱-بوتانول در محلول آبی نمک‌های معدنی آمونیوم و نیز نمک-های آلی آمونیومی با سهم هیدروکربنی کم‌تر، فرآیندی آنتروپیکی است. ولی در محلول آبی نمک‌های آلی آمونیومی با زنجیرهای آلکیلی بلندتر، عمدتا آنتالپی عامل جلوبرنده‌ی ابری شدن است.
  10. مطالعه ایزوپیستیکی سیستم های سه تایی متشکل از یک حلال آلی و دو حل شونده پلیمری
    1401
    به منظور مطالعه اثر نمک در مخلوط‌های غیرآبی شامل حل‌شونده‌های پلیمری، رفتار تعادل بخار – مایع سیستم‌های سه‌جزئی {پلیمر (۱) + پلیمر (۲) + اتانول}، {پلیمر (۱) + پلیمر (۲) + ۲-پروپانول} و {پلیمر (۱) + پلیمر (۲) + ۱-بوتانول}، در دمای 15/298 کلوین، به روش ایزوپیستیک بررسی شد. پلیمرهای مورد استفاده در این کار عبارتند از: پلی پروپیلن گلیکول با جرم‌های مولکولی ۴۰۰ و 1000 گرم بر مول (PPG400 و PPG1000)، پلی وینیل پیرولیدون با جرم مولکولی ۱۰۰۰۰ گرم بر مول (PVP10000)، پلی اتیلن گلیکول دی متیل اتر با جرم‌های مولکولی 250 و ۵۰۰ گرم بر مول (PEGDME250 و PEGDME500)، و پلی اتیلن گلیکول با جرم مولکولی 400 گرم بر مول (PEG400). اثر نوع و جرم مولکولی پلیمرها بر فعالیت و فشار بخار حلال‌های آلی بررسی شد. نتایج نشان داد که درجه حلال‌دوستی پلیمرهای مورد بررسی در هر سه حلال آلی مطالعه شده از روند نسبتا مشابهی پیروی می‌کند. وابستگی منحنی‌های هم‌فعالیت حلال به نوع و فعالیت حلال، و نیز به نوع و جرم مولکولی پلیمرها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای پی بردن به اثر نمک‌افزونی یا نمک‌زدایی حاکم بر رفتار سیستم‌های مورد بررسی، انحراف‌ غلظت‌های تعادلی ایزوپیستیکی از رفتار شبه ایده‌ال (رابطه خطی ایزوپیستیکی) محاسبه شد. هیچ‌کدام از سیستم‌های سه-جزئی {پلیمر (۱) + پلیمر (۲) + اتانول/۲-پروپانول/۱-بوتانول} انحراف منفی معنی‌داری از رابطه خطی ایزوپیستیکی نشان ندادند. این یافته‌ها حاکی از آن است که برخلاف سیستم‌های آبی حاوی دو حل‌شونده پلیمری که می‌توانند سیستم دوفازی آبی تشکیل دهند، سیستم‌های آلی بررسی شده در این کار پتانسیل دوفازی شدن ندارند. در سیستم‌های سه‌تایی {PVP + پلیمر (۲) + اتانول/۲-پروپانول/۱-بوتانول} منحنی‌های هم‌فعالیت حلال بصورت محدب هستند، یعنی غلظت‌های تعادلی ایزوپیستیکی انحراف مثبت از رفتار شبه‌ایده‌ال نشان می‌دهند. در این سیستم‌ها برهمکنش‌های ترجیحی بین PVP و پلیمر (۲) وجود دارد و افزودن یکی از پلیمرها به محلول آلی شامل پلیمر دیگری، موجب افزایش حلالیت و کاهش ضریب فعالیت پلیمرها می‌شود (اثر نمک-افزونی). ولی در سایر سیستم‌های سه‌تایی مورد بررسی، غلظت‌های تعادلی ایزوپیستیکی از رابطه خطی ایزوپیستیک پیروی می-کنند و رفتار شبه‌ایده‌ال دارند. در چنین سیستم‌های افزودن پلیمر دوم تاثیری بر حلالیت و ضریب فعالیت پلیمر اول ندارد.
  11. اثر نمک حل شونده های مختلف بر رفتار ابری شدن محلول آبی 1-بوتانول
    1399
    این کار پژوهشی اثر افزودنی‌های مختلف بر رفتارتعادل فاز مایع- مایع سیستم آب + 1- بوتانول را در ناحیه‌ی غنی از آب به‌طور سیستماتیک مطالعه می‌کند. به این منظور، نقطه‌ی ابری شدن سیستم‌های سه-جزئی 1-بوتانول در محلول آبی آمینواسیدها، مایعات یونی مبتنی بر ایمیدازولیوم، پلیمرها، و الکل‌های نوع اول و نوع دوم پروپانول، در گستره‌ی دمایی °C (10 تا 80)، به روش بصری تیتراسیون کدرسنجی تعیین شده است. غلظت‌های بررسی شده‌ برای آمینواسیدها و مایعات یونی 2/0، 4/0 و 6/0 مول بر کیلوگرم، و برای پلیمرها و پروپانول 5%، 10 % و 15 % وزنی است. نمودارهای فاز به‌دست آمده نشان می-دهند که حلالیت 1- بوتانول در آب، با افزودن آمینواسیدهای مورد مطالعه کاهش می‌یابد (اثر نمک-زدایی). با افزایش مولالیته‌ی آمینواسید وسعت ناحیه‌ی دوفازی بیشتر می‌شود و در مولالیته‌ی یکسان، قدرت نمک‌زدایی آمینواسید‌ها از ترتیب: سرین> گلایسین > آلانین> پرولین> گلوتامین پیروی می‌کند. نمودار فاز ابری شدن در حضور مایعات یونی (1-بوتیل -3- متیل ایمیدازولیوم برماید و 1- اکتیل -3- متیل ایمیدازولیوم برماید) و پلیمرها (پلی اتلین گلیکول400 و پلی اتلین گلیکول 10000 ) نشان‌دهنده‌ی پدیده‌ی نمک‌افزونی است. مایعات یونی و پلیمرهای مورد مطالعه برهمکنش‌های مطلوبی با 1-بوتانول و آب دارند؛ لذا حلالیت بوتانول را درآب افزایش می‌دهند. اثر نمک‌افزونی مایعات یونی با افزایش مولالیته‌‌ی آن‌ها و نیز با افزایش طول زنجیر آلکیلی کاتیون‌شان افزایش می‌یابد. گرچه اثر نمک‌افزونی با افزیش درصد جرمی پلیمرها افزایش می‌یابد، ولی افزایش جرم مولکولی پلیمر اثر نمک‌افزونی را کاهش می‌دهد. داده‌های ابری شدن برای سیستم بوتانول در محلول آبی پروپانول، در دماهای پایین اثر محلول-شویی (washing-out) و در دماهای بالا اثر نمک‌افزونی را نشان می‌دهد. در واقع برهمکنش‌های مطلوب پروپانول با بوتانول در دماهای پایین موجب تسهیل جدا شدن فاز آلی از فاز آبی می‌گردد؛ این نوع گسترش ناحیه‌ی دوفازی ناشی از اثر نمک‌زدایی نیست، بلکه اثر محلول‌شویی نامیده می‌شود. در دماهای بالا برهمکنش‌های مطلوب همزمان پروپانول-آب و پروپانول-بوتانول حلالیت بوتانول را در آب افزایش می‌دهد و منجر به گسترش ناحیه‌ی تک‌فازی می‌شود (اثر نمک‌افزونی).
  12. Study of differences and similarities between polymeric and ionic liquid aqueous solutions in respect to salt effect and liquid-liquid equilibrium
    1397
    Liquid-liquid equilibrium is used in aquese biphase systems to isolate and purify biological materials from complex mixtures. Until now, four types of aquese biphase systems have been used in cluding Polymer-polymer systems, polymer-salt systems, ionic liquids-based systems and surfactant-based systems. Recently, liquid-liquid biphase systems have been considered, including ionic liquids and a salt or polymer for extraction and purification of different materials such as biomolecules. In this research, liquid-liquid equilibrium of three-dimensional aqueous polymer solutions and aqueous solutions of ionic liquid using the method of determining the cloud points, from the thermodynamic point of view, in three parts and in each section, the effect of two factors of salt type and salt concentration was studied. In the first part, the cloudy temperature of polypropylene glycol 1000 in pure water and in water solutions including different molecules of salts (NaCl, Na3Cit, K3Cit, Na2SO4, Na2CO3,DTAB and SDS). The cloudy temperature of the polypropylene glycol 1000 was cloudy in aqueous solutions with a mole ratio of 0.05 ions of liquids measured (1-ethyl-3-methyl-imidazolium bromide,1-butyl-3-methyl-imidazoliumbromide,1-octyl-3-methyl imidazoliumbromide,1-octyl-3-methyl-imidazoliumchloride,1-butyl-3methyl imidazolium hexafluorophosphate and1-Butyl-3-methyl-imidazolium tetra- fluoroborate).The results show that the aqueous polypropylene glycol solution (PPG1000) - salts (NaCl, Na3Cit, K3Cit, Na2SO4 and Na2CO3) at a lower temperature than the critical temperature form a aquese biphase system demonstrate salting out effect. And aqueous solution of polypropylene glycol In the second part, the cloudy temperature of 1-butyl-3-methyl- imidazolium hexafluorophosphate (C4mimPF6) in pure water and in aqueous solutions with various molecules of salts (NaCl, Na3Cit, K3Cit, Na2SO4, Na2CO3 and SDS) was measured. The degree of hydrophilicity of salts as well as their abilities in salting
  13. Isopiestic investigation of vapor-liquid equilibria of aqueous solutions of tetraalkylammoniumhalide + salt and synthesis and thermodynamic study of salt effect in aqueous systems based on urea/choline chloride deep eutecyic solvents
    1397
    In this thesis, salting-out principle was used to produce new types of aqueous biphasic systems (ABS) consisting of deep eutectic solvent-polymer, tetra alkyl ammonium bromide–electrolyte and tetra alkyl ammonium bromide–polymer. In the first part of this work, phase behavior including vapor-liquid and liquid-liquid equilibria of aqueous solutions of three deep eutectic solvents (DES), prepared by mixing of choline chloride as hydrogen bond acceptor (HBA), and urea, ethylene glycol and glycerol as hydrogen bond donor (HBD) at a molar ratio of 1:2 (ChCl:2HBD), reline, ethaline and glyceline have been investigated in the absence and presence of water soluble polymers polypropylene glycol400 (PPG400), polyethylene glycol400 (PEG400) and polyethylene glycol10000 (PEG10000) at different temperatures. The results show that {PEG + DES} aqueous systems are not capable of inducing phase separation, whereas PPG–DES aqueous systems form ABS above critical concentrations (salting-out effect). It is evident that, the ABS formation seems to be controlled by the competition between the preferential hydration and hydrogen bonding interaction depends on structure of polymer and DES. The liquid–liquid equilibria results for {DES + PPG + water} systems show that the capability of DES for soluting-out of PPG in aqueous solutions follows order glyceline > ethaline > reline. In order to gain further insight regarding the DES properties which govern the preferential hydration in {DES + PPG + water} solutions, the ability of each DES component (HBA and HBD) to form aqueous biphasic systems with PPG was also evaluated. The results revealed that choline chloride as HBA and only glycerol as HBD could solute-out of PPG and undergo phase separation in the aqueous solutions. Finally, the effect of temperature and structure of polymer and DES on the equal water activity lines and binodal curve of the investigated systems has been studied. In addition, in this study, the density and sound velocity
  14. Study of the Amino acid effect's on micellization thermodynamics of ionic liquids and Amino acid based surfactants
    1396
    In this work we prepared three new amino acid based ionic liquids (AAILs), 1-decyl-3-methylimidazolium glycinat ([C10mim]Gly), 1-decyl-3-methylimidazolium alaninat ([C10mim]Ala) and 1-decyl-3-methylimidazolium valinate ([C10mim]Val) using 1-decyl-3-methylimidazolium bromide ([C10mim]Br) and glycine, alanine and valine. Some thermodynamic properties such as of density, speed of sound, molar volume, standard entropy, crystal energy, thermal expansion coefficients and isentropic compressibility of investigated AAILs were measured at 293.15-333.15 K. Our results show that the density of pure AAILS decrease by increase the size of counter-ion: [C10mim]Gly > [C10mim]Ala > [C10mim]Val. According to this trend, the increase in anionic amino acid size cause to decrease in densty. In other word, the larger size in anionic amino acids lead to more compact structur of these AAILs; The obtained data for molar volume confirm these results. The order of increase in molar volume is: [C10mim]Gly < [C10mim]Ala < [C10mim]Val. In the other part of this work, the thermodynamic properties of aqueous solution of investigated AAILs such as isentropic compressibility, apparent molar volume, apparent molar isentropic compressibility, change in apparent molar volume from micellization at 288.15-313.15K and standard Gibbs free energy from micalization at 298.15K were calculated, and the resultant data compared to obtained data for [C10mim]Br. The resultant data for compressibility show the following order: [C10mim]Br > [C10mim]Gly ≈ [C10mim]Ala > [C10mim]Val. Higher degree of binding of Br- to the surface of [C10mim]Br cause to liberation of some water moleculs and decrease in elctrostriction. This cause to higher compressibility of aqueous solution of [C10mim]Br. In the next part of the projct, the thermodynamic properties of aqueous solution of [C10mim]Br, 1-dodecyl-3-methylimidazolium bromide ([C12mim]Br), sodium dodecyl sulfate (SDS) in 0.7 mol/kg of aqueous solution of glycine, alanine an
  15. Thermodynamic study of salt effect in aqueous systems based on ionic liquids +carbohydrate and investigation of corrosion problem in Isomax unit of Isfahan refinery
    1396
    In the first part of this work, in order to study thermodynamic of salting effect in aqueous ionic liquid – carbohydrate systems and to better understanding of its molecular mechanism, comprehensive studies included the liquid–liquid equilibria (LLE), vapor–liquid equilibria (VLE) with isopiestic and vapor pressure osmometery (VPO) technics, solid–liquid equilibria (SLE), volumetric and compressibility, on aqueous IL - carbohydrate systems were carried out at various temperatures. For this propose, three ionic liquids [Bmim][BF4], [Bmim][Br], and [Bmim][HSO4] with different hydrophilicity and seven carbohydrates including monosaccharides (D-(+)-xylose, L-(+)-arabinose, D-(-)-fructose and D-(+)-glucose), disaccharides (maltose and sucrose), and a polyol (maltitol) were selected. The water activity data showed that the hydrophilicity of the investigated solutes obey the following order: [Bmim][HSO4] > [Bmim][Br] ≥ carbohydrates >> [Bmim][BF4]. The most hydrophobic IL, [Bmim][BF4], salted-out from the aqueous solutions by the sugars and formed the aqueous biphasic system (ABS). For these systems, the constant water activity lines in mono- and biphasic regions show large negative deviations from the the semi-ideal behavior (m_IL/(m_(IL )^0 )+m_C/(m_(C )^0 )-1<0) and these deviations in monophasic region are larger than biphasic region. Values of salting-out coefficients, ks, for the ABSs were positive (salting-out effect). The values of ks and magnitude of deviations m_IL/(m_(IL )^0 )+m_C/(m_(C )^0 )-1 were increased with decreasing temperature and increasing hydrophilicity of the carbohydrates. The VPO studies showed that the unfavorable IL-carbohydrate interactions can be lead to reducing the water activity and vapor pressure of ternary solution relative to the semi-ideal solution model (aw + 1 < a°wIL + a°wC and ∆p < ∆p°IL + ∆p°C). In the case of aqueous [Bmim][BF4]/carbohydrate systems which has a phase separation capability, the salting-out power of the carbohydr
  16. Thermodynamic study of salt effect in aqueous systems based on ionic liquids +amino acid and investigation Solid–liquid equilibria of aqueous monocarboxylic acid Systems by differential scanning calorimetry
    1396
    In this thesis, thermodynamic investigation of salt effect in aqueous systems based on ionic liquids (ILs) – amino acid and solid–liquid equilibria measurements of aqueous carboxylic acid solutions and carboxylic acid – carboxylic acid binary systems were systematically studied in two sections. In the first section, in order to achieve further experimental evidence for better understanding of the molecular mechanisms responsible for the soluting-out phenomena in the IL – amino acid aqueous systems, systematic studies on the vapor−liquid, liquid−liquid and solid-liquid equilibrium behavior of aqueous solutions of several ILs were carried out in the presence of a range of amino acids. All the investigated ternary IL – amino acid aqueous systems show the negative deviations from the semi–ideal behavior and therefore the soluting-out effects have been seen in these systems. In the case of [C4mim][CF3SO3] –amino acids aqueous systems in which the IL is more hydrophobic than the investigated amino acids, the IL is soluted-out by the amino acids and in these systems the soluting-out effect appears by aqueous biphasic systems (ABS) formation (liquid-liquid equilibria). For these systems, the liquid-liquid equilibria properties such as the binodal curves and tie-lines were measured at 298.15 K. The results indicate that the ability of the amino acids to form ABS with [C4mim][CF3SO3] increases by decreasing temperature and follows the order: serine ≈ glycine > alanine > proline. Finally, the partition coefficients of caffeine, selected as a model biomolecule, were measured in the studied ABS and the obtained results show that its partition coefficient increased by increasing the tie line length. However, for the [C4mim]Cl and [C6mim]Cl containing systems, in which the amino acids are more hydrophobic than the ILs, the amino acids are soluted-out by the ILs and in these systems the soluting-out effect appears by precipitation of the amino acids from the solution (solid-liquid
  17. Investigation of salt effect of tetraalkylammoniumhallids on aqueous polymer solutions
    1395
    In this work, we systematically studied the salting-out or salting-in effects of ammonium salts on the aqueous polymer solutions. For this purpose the liquid – liquid and vapor – liquid equilibria behaviors of aqueous polymer solutions in the absence and presence of different organic and inorganic ammonium salts were investigated. In the first part of this work, cloud point temperatures for binary system of polypropylene glycol 1000 (PPG1000) in pure water and for ternary systems of PPG1000 in aqueous solutions with different molalities of ammonium salts have been determined. Our results show that cloud point temperatures of PPG1000 aqueous solutions increase (salting-in) in the presence of tetra alkyl ammonium salts (tetra ethyl ammonium bromide (TEABr), tetra propyl ammonium bromide (TPABr), tetra butyl ammonium bromide (TBABr), tetra butyl ammonium chloride (TBACl) and dodecyl tri methyl ammonium bromide (DTABr)), while those decrease (salting-out) in the presence of NH4Cl and NH4Br which are inorganic ammonium salts. The salting-in effect of organic ammonium salts becomes more appreciable by decreasing hydrophilicity nature and by increasing molality of them. The salting-out effect of inorganic ammonium salts is strengthened by increasing hydrophilicity and molality of them. The calculation of clouding thermodynamic functions shows that the rise in entropy is the driving force for spontaneous phase separation in all the investigated systems. In the second part of this work, the isopiestic equilibrium has been investigated for different ternary H2O + polymer + salt systems at 298.15 K. The polymers are PPG400, PEG400 and PEG10000 and the salts are TEABr, TPABr, TBABr, TBACl, DTABr, NH4Cl and NH4Br. In order to study the salting effects, deviations of constant water activity lines from the semi-ideal behavior (linear isopiestic relation) have been evaluated. In the case of the salting-in effect, the constant water activity lines show positive deviations from the s
  18. بررسی اثر استریوشیمی کربوهیدرات های مختلف بر روی رفتار تجمعی و سطحی سورفکتانت مبتنی بر مایع یونی 1-دسیل-3-متیل ایمیدازولیوم برماید در محلول آبی
    1395
    اثر استریوشیمی کربوهیدرات های مختلف شامل پنتوز مونوساکاریدها ( زایلوز، ریبوز و آرابینوز )، هگزوز مونوساکارید ها (گلوکز و مانوز )، دی ساکارید ها ( ساکارز و لاکتوز ) و تری ساکارید ( رافینوز ) بر روی رفتار تجمعی و سطحی سورفکتانت مایع یونی 1-دسیل-3-متیل ایمیدازولیوم بروماید ([C10mim]Br) در در محلول های آبی با استفاده از اندازه گیری های حجم سنجی، هدایت سنجی و کشش سطحی بررسی شده است. سرعت صوت و چگالی محلول آبی [C10mim]Br درحضورکربوهیدرات های مذکور در دماهای 15/288، 15/293، 15/298 و 15/303 کلوین اندازه گیری شد. با استفاده از این داده ها، حجم مولی ظاهری، ، تراکم پذیری هم آنتروپی مولی ظاهری حل شونده، و تراکم پذیری هم آنتروپی محلول، محاسبه شد و تاثیر دما و نوع کربوهیدرات بر روی رفتار تجمعی محلول آبی [C10mim]Br مورد بررسی قرار گرفت. مقدار غلظت بحرانی مایسلی شدن (cmc) سورفکتانت از وابستگی بین داده های ترمودینامیکی به غلظت در دماهای فوق تعیین شد. در همه سیستم های مورد بررسی مقدار cmcکاهش یافته است که نشان دهنده اثر نمک زدایی کربوهیدرات بر روی رفتار تجمعی سورفکتانت است. مقدارcmc سورفکتانت [C10mim]Br ترتیب زیر پیروی می کند. آب خالص > پنتوز مونوساکارید ها > هگزوز مونوساکارید ها > دی ساکارید ها > تری ساکاریدها مقادیر هدایت ویژه و مولی برای سورفکتانت [C10mim]Br در حضورکربوهیدرات ها کمتر از آب خالص است و از ترتیب کاهش مقادیر cmc پیروی می کند. مقادیرcmc بدست آمده از روش کشش سطحی سازگاری بسیار خوبی با نتایج حاصل از روش های هدایت-سنجی و حجم سنجی دارد. با استفاده از داده های کشش سطحی پارامترهای فعالیت سطحی چون، غلظت مازاد سطح ( )،کشش در نقطه ( ) و کمترین مساحت اشغال شده توسط یک مولکول سورفکتانت در سطح مشترک هوا/ محلول (Amin) محاسبه گردید. نتایج به دست آمده براساس برهمکنش های بین مولکولی و خصلت آب دوستی کربوهیدرات مورد بحث قرار گرفت.
  19. ترمودینامیک اثر نمک حل شونده های مختلف بر محلول های آبی پلیمری
    1395
    در این پایان نامه، از اصول نمک زدایی برای تولید انواع جدید سیستم های دوفازی آبی مبتنی بر پلیمر بهره برده شد. به این منظور، اثر نمک زدایی یا نمک افزونی انواع آمینواسیدها، کربوهیدرات ها و سورفکتانت های آنیونی بر محلول های آبی پلیمری، با تکنیک های مختلف بررسی شد. مکانیسم اثر نمک حل شونده های مختلف بر محلول های آبی پلیمری، از دیدگاه ترمودینامیکی مورد مطالعه قرار گرفت که منجر به یافتن رابطه ی پدیده های نمک زدایی و نمکافزونی با انحراف رفتار تعادل مایع – بخار از حالت شبهایدهال شد. در بخش اول این کار، سیستم های آبی پلیمر – آمینواسید با بررسی تعادل مایع – مایع، دمای ابری شدن، اسمومتری فشار بخار و خواص حجمی و تراکم پذیری مطالعه شدند. اثر دما، جرم مولکولی پلیمر و ساختار آمینواسید بر خواص ترمودینامیکی این سیستم ها بررسی شد. نتایج نشان می دهد که سیستمهای آبی پلی اتیلن گلیکول (PEG) – آمینواسید قابلیت دوفازی شدن ندارند؛ در حالی که سیستم های آبی پلی پروپیلن گلیکول (PPG) – آمینواسید بالاتر از غلظتهای بحرانی تشکیل سیستم دوفازی آبی می-دهند (اثر نمک زدایی). افزایش دما، افزایش جرم مولکولی PPG و کاهش سهم هیدروکربنی آمینواسید، پتانسیل تشکیل سیستم دوفازی آبی را افزایش می دهد. میزان انحراف منفی داده های اسمومتری فشار بخار سیستمهای آبی PPG - آمینواسید از حالت شبهایده ال، کاملا در توافق با رفتار تعادل فاز مایع – مایع این سیستم ها است؛ به طوری که هرچه انحراف منفی از حالت شبهایده ال بیش تر باشد، ناحیه ی دوفازی نمودار فاز مایع – مایع گسترده تر است. اثر آمینواسیدها بر حجم و تراکمپذیری مولی ظاهری رقت بی نهایت PPG و نیز اثر PPG بر حجم و تراکمپذیری مولی ظاهری رقت بینهایت آمینواسیدها، در محیط آبی، در دماهای مختلف بررسی شد و نتایج بر اساس استعداد نمکزدایی آمینواسیدها و انواع برهمکنشهای بین مولکولی توجیه شد. در بخش دوم این کار، سیستم های آبی پلیمر – کربوهیدرات با بررسی تعادل مایع – مایع و اسمومتری فشار بخار، بهطور سیستماتیک مطالعه شدند. اثر دما، نوع و جرم مولکولی پلیمر و نوع و شیمی فضایی کربوهیدرات بر رفتار تعادل های فاز مایع – مایع و مایع – بخار بررسی شد. در سیستم های آبی PEG – کربوهیدرات که قابلیت دوفازی شدن ندارند، داده های اسمومتری فشار بخار عمدتا دارای انحراف مثبت از رفتار شبهایده ال هستند(اثر نمک
  20. مطالعه ی ترمودینامیک محلول های آبی پلیمر-کربوهیدرات با استفاده از اندازه گیری های ایزوپیستیکی و حجم سنجی
    1394
    در این پایان نامه مطالعه ی ترمودینامیک محلول های آبی پلیمر-کربوهیدرات با استفاده از اندازه گیری های ایزوپیستیکی و حجم سنجی صورت می پذیرد.
  21. مطالعه حجم سنجی و ویسکومتری محلولهای سه جزئی آبی پلیمر-پلیمر در دماهای مختلف
    1393
    در این پژوهش به بررسی مطالعه حجم سنجی و ویسکومتری محلولهای سه جزئی آبی پلیمر-پلیمر در دماهای مختلف می پردازیم.
  22. مطالعه نمک فزونی و نمک زدایی تتراآلکیل آمونیوم هالیدها در محلولهای آبی نمک
    1393
    در این پژوهش به بررسی مطالعه نمک فزونی و نمک زدایی تتراآلکیل آمونیوم هالیدها در محلولهای آبی نمک می پردازیم.
  23. بررسی اثر دما و حلال های آلی بر رفتار سطحی و تجمعی سورفکانت های 1-دودسیل-3-متیل-ایمیدازولیوم بروماید و دودسیل تی متیل آمونیوم بروماید در محلول های آبی
    1393
    در این پژوهش به بررسی اثر دما و حلال های آلی بر رفتار سطحی و تجمعی سورفکانت های 1-دودسیل-3-متیل-ایمیدازولیوم بروماید و دودسیل تی متیل آمونیوم بروماید در محلول های آبی می پردازیم.
  24. مطالعه تعادل مایع-بخار محلول های آبی پلیمر-پلیمر به روش اسمومتری فشار-بخار و اندازه گیری ایزوپیستیکی
    1393
    در این پژوهش به مطالعه تعادل مایع-بخار محلول های آبی پلیمر-پلیمر به روش اسمومتری فشار-بخار و اندازه گیری ایزوپیستیکی می پردازیم.
  25. مطالعات ترمودینامیکی اثر آمینواسیدهای آلانین و گلیسین بر روی محلول های آبی پلیمری
    1393
    هدف این کار به دست آوردن خواص ترمودینامیکی اثر آمینواسیدهای آلانین و گلیسین بر روی محلول های آبی پلیمری است.
  26. اثرات نمک زدایی در محلولهای آبی 1-دودسیل-3-متیل ایمیدازولیوم بروماید: تغییرات خواص ترمودینامیکی و جابه جایی غلظت تجمعی بحرانی
    1393
    در این پژوهش به بررسی اثرات نمک زدایی در محلولهای آبی 1-دودسیل-3-متیل ایمیدازولیوم بروماید: تغییرات خواص ترمودینامیکی و جابه جایی غلظت تجمعی بحرانی می پردازیم.
  27. مطالعات ایزوپیستیکی، حجم سنجی و تراکم پذیری بر روی محلول های آبی سدیم هگزیل سولفونات در غیاب و حضور برخی پلیمرهای محلول در آب
    1392
    ندارد
  28. مطالعه اثر پلی اتیلن گلیکول بر روی مایسلی شدن و خواص ترمودینامیکی سدیم دودسیل سولفات در محلول های آبی
    1391
    خواص ترمودینامیکی برای محلول های آبی شامل دودسیل سولفات در غیاب و حضور پلیمرهای اتیلن گلیکول یا پلی پروپیلن گلیکول نسبت به غلظت سورفکتانت با استفاده از داده های هدایت، تعادل مایع بخار، سرع صوت و دانسیته به دست آمد.
  29. مطالعات ترمودینامیکی بر روی مایعات یونی 1-بوتیل-3-متیل-ایمیدازولیوم بروماید و 1-بوتیل-3-متیل-ایمیدازولیوم هیدروژن سولفات در محلول های آبی پلیمری
    1391
    هدف این کار به دست آوردن خواص ترمودینامیکی مایعات یونی 1-بوتیل-3-متیل-ایمیدازولیوم بروماید و 1-بوتیل-3-متیل-ایمیدازولیوم هیدروژن سولفات در محلول های آبی پلیمری است. مطالعات نشان داده است که جرم مولکولی و ساختار پلیمر تاثیری روی مقدار تراکم پذیری هم آنتروپی و تراکم پذیریی هم آنتروپی مولی ظاهری ندارد.
  30. بررسی ارتباط بین وضعیت تعادل مایع-بخار و تعادل مایع-مایع سیستم های دو فازی آبی پلیمر+نمک
    1390
    در این کار به بررسی ارتباط میان تعادل مایع-مایع و تعادل مایع-بخار سیستم های دوفازی آبی پرداخته شده است. در بخش اول این کار، منحنی های باینودال سیستم های دوفازی پلیمر+نمک+آب در سه دمای 15/298، 15/308 و 15/318 کلوین بررسی شده است. اثرات دما، نوع نمک و نوع پلیمر بر منحنی های باینودال بررسی شده است. مشخص شده است که با افزایش دما، افزایش چگالی بار و افزایش جرم مولکولی پلیمر ناحیه دوفازی برای اکثر سیستم های بررسی شده؛ افزایش می یابد. در نهایت اثرات نمک زدایی نمک ها بر پلیمرهای مورد بررسی قرار گرفته شده است و مشخص شده است که افزایش پارامترهای مذکور قدرت salting-out نمک بر پلیمر را افزایش می دهد. در بخش دوم این کار، فعالیت آب برای سیستم های (پلیمر+ نمک+ آب) با استفاده از روش ایزوپستیک؛ در دمای 15/298 کلوین به دست آمده است. اثر بار روی یون، بر روی تعادل مایع-بخار این سیستم ها بررسی شده است. خطوط هم فعالیت آب برای سیستم های دوفازی آبی؛ در ناحیه دوفازی دارای انحراف مثبت و در ناحیه تک فازی دارای انحراف منفی نسبت به خطوط زدانووسکی (که از مدل شبه ایدهال مشتق شده است) می باشد. همچنین خطوط هم فعالیت آب برای سیستمهایی که توانایی تشکیل دوفاز را نداشتند دارای انحراف مثبت نسبت به خطوط زدانووسکی میباشند. همچنین به مقایسه نتایج به دست آمده برای قدرت salting-out نمک های مختلف؛ از تعادل مایع-مایع و تعادل مایع-بخار پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد در سیستم های دوفازی آبی؛ خطوط هم فعالیت آب در ناحیه تک-فازی بهتر از خطوط هم فعالیت آب در ناحیه دوفازی به قدرت salting-out نمک ها با استفاده از تعادل مایع-مایع را تایید می کنند.
  31. مطالعه اثر پلی اتیل گلیکول و نمک های مالونات پتاسیم بر خواص ترمودینامیکی محلولهای آبی مایع یونی 1-هگزیل 3-متیل ایمیدازولیوم کلراید
    1390
    این کار بر دو بخش متمرکز شده است: مطالعه اثر پلی اتیلن گلیکول و نمک های مالونات پتاسیم بر روی تعادل مایع-بخار و خواص حجم سنجی محلول های آبی مایع یونی 1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلراید، [C6mim]Cl. بخش اول: داده های تجربی فعالیت آب در دمای 15/298 کلوین یرای محلول های آبی دوتایی 1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلراید، مونومتیل مالونات پتاسیم، مونواتیل مالونات پتاسیم، PEG2000 و PEG6000 و محلول های آبی سه تایی 1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلراید + مونواتیل مالونات پتاسیم، 1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلراید + مونومتیل مالونات پتاسیم،1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلراید + PEG2000، 1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلراید + PEG6000، با استفاده از روش ایزوپستیک به دست آمده است. از داده های فعالیت آب به دست آمده برای محاسبه فشار بخار، ضریب اسمزی و کاهش فشار بخار محلول ها در دمای مذکور استفاده شده است. همچنین اثر نمک و پلیمر بر روی تعادل مایع- بخار سیستم های مورد مطالعه بررسی شده است. نتایج نشان داد برای سیستم-های سه تایی؛ (مایع یونی+ نمک+ آب) خطوط هم فعالیت آب یک انحراف منفی از حالت ایزوپستیک خطی (قوانین زدانووسکی، استوکس، رابینسون) حاصل از مدل آب پوشی شبه ایده آل نشان دادند. اما سیستم های سه تایی؛ (مایع یونی+ پلیمر+ آب) انحراف مثبت را نشان دادند. بخش دوم: حجم مولی ظاهری، تراکم پذیری هم آنتروپی و تراکم پذیری هم آنتروپی مولی ظاهری مایع یونی [C6mim]Cl در محلول های آبی 25/0 و 5/0 مولال نمک های مونواتیل مالونات پتاسیم و مونومتیل مالونات پتاسیم و محلول های 1%، 3% و 5% وزنی PEG2000 و PEG6000 با استفاده از داده های تجربی دانسیته و سرعت صوت در گستره ی دمایی 15/288 تا 15/308 کلوین به دست آمده است. مقادیر حجم مولی ضاهری و تراکم پذیری هم آنتروپی رقت بی نهایت و تغییرات این کمیت ها با دما به دست آمده است. خواص انتقالی این سیستم ها از آب به محلول های آبی نمک و پلیمر نیز بررسی شده است.
  32. مطالعه تجمع یونی و حلالپوشی مایع یونی 1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلراید در حلالهای مولکولی با استفاده از اندازه گیری های خواص ترمودینامیکی
    1390
    این کار بر دو بخش متمرکز شده است: 1- مطالعه تجمع یونی و حلالپوشی مایع یونی 1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلراید، [Hmim]Cl، در حلالهای مولکولی متعدد؛ که به این منظور حجم سنجی، اندازه گیری صوتی، هدایت سنجی و اسمومتری فشار بخار برای مخلوط های دو تایی مختلف شامل مایع یونی [Hmim]Cl + حلال (متانول، اتانول، 1-پروپانول، 2-پروپانول، 1-بوتانول، استونیتریل و آب) انجام شد. 2- مطالعه اثر salting-out در نتیجه افزودن مایع یونی به محلول های آبی شامل پلیمرهای قابل حل در آب؛ که به این منظور اسمومتری فشار بخار برای محلول های شامل[Hmim]Cl در آب خالص و در محلول های آبی از پلیمر های PEG2000 و PEG6000 در دمای 15/308 کلوین انجام شد. بخش اول: با استفاده از داده های تجربی دانسیته و سرعت صوت، خواص مولی ظاهری مایع یونی در همه سیستم های مورد مطالعه در دماهای مختلف محاسبه شد. حجم مولی ظاهری رقت بی نهایت برای بررسی برهمکنش های حلال-حل شونده مورد استفاده قرار گرفت و معلوم شد که برهمکنش [Hmim]Cl با حلال های مورد بررسی از ترتیب متانول> استونیتریل>1-پروپانول> اتانول>2-پروپانول>1-بوتانول> آب پیروی می کند. با استفاده از داده های هدایت سنجی، هدایت الکتریکی ویژه و هدایت الکتریکی مولی مایع یونی در سیستم های مورد بررسی بدست آمد. در غلظت یکسان، هدایت الکتریکی [Hmim]Cl از ترتیب استونیتریل> آب> متانول> اتانول> 1-پروپانول> 2-پروپانول> 1-بوتانول پیروی می کند. ضرایب اسمزی تجربی در دمای 15/318 کلوین، به طور مستقیم از روش اسمومتری فشار بخار بدست آمد و با استفاده از آن، فعالیت، فشار بخار، کاهش فشار بخار و ضریب فعالیت حلال و هم چنین ضریب فعالیت مولی متوسط مایع یونی و انرژی آزاد گیبس مولی مازاد برای همه سیستم های مورد بررسی محاسبه شد. نتایج نشان داد که به استثنای محلول های غلیظ استونیتریلی، در همه محلول های مورد مطالعه، حلال دارای انحراف مثبت جزئی از رفتار محلول رقیق ایده ال است در حالی که حل شونده انحراف منفی شدیدی از حالت رقیق ایده ال نشان می دهد از این روست که مقادیر انرژی آزاد گیبس مولی مازاد برای همه محلول های بررسی شده منفی است. بخش دوم: داده های بدست آمده از روش اسمومتری فشار بخار نشان داد که کاهش فشار بخار برای سیستمهای سه تایی شامل ( مایع یونی+ PEG+ آب) به مقدار جزئی از مجموع فشار بخار سیستم های دوتایی متناظر
  33. دیافراگم فاز، خواص حجمی، صوتی و انتقالی محلولهای آب مایع یونی 1-بوتیل-3-متیل ایمیداوزلیوم یداید در حضور و غیاب برخی نمکهای آلی و معدنی
    1390
    رفتار حجم سنجی، تراکم پذیری محلول های مایع یونی 1-بوتیل-3-متیل ایمیدازولیوم یداید([C4mim]I) در آب خالص و در محلول های آبی 5/0 مولال نمک های تری سدیم سیترات (Na3Cit) ، تری آمونیوم سیترات ((NH4)3Cit)، تری پتاسیم سیترات (K3Cit)، تری آمونیوم فسفات ((NH4)3PO4) ، دی آمونیوم هیدروژن فسفات ((NH4)2HPO4) و محلول 1/0 مولال نمک تری پتاسیم سیترات در گستره ی دمایی 15/288 تا 15/308 کلوین و تحت فشار اتمسفر بررسی شد. اثرات دما، نوع و غلظت نمک روی حجم مولی ظاهری، تراکم پذیری هم آنتروپی مولی ظاهری در سیستم های مورد مطالعه بررسی شد. هدایت الکتریکی محلول های مایع یونی 1-بوتیل-3-متیل ایمیدازولیوم یداید در آب خالص و در محلول های آبی 035/0 مولال نمک های تری سدیم سیترات، تری آمونیوم سیترات، تری پتاسیم سیترات، تری آمونیوم فسفات، دی آمونیوم هیدروژن فسفات در گستره ی دمایی 15/298 تا 15/308 کلوین بررسی شد. دیاگرام های فاز تعادل مایع- مایع برای محلولهای آبی مایع یونی [C4mim]I و نمک های تری پتاسیم سیترات، تری سدیم سیترات، تری آمونیوم سیترات، تری سدیم فسفات، تری آمونیوم فسفات و دی آمونیوم هیدروژن فسفات در گستره ی دمایی 15/283 تا 15/328 کلوین اندازه گیری شد. اثرات دما و نوع نمک روی دیاگرام فاز تعادل مایع- مایع در سیستم مورد مطالعه بررسی شد. نتایج نشان میدهد که با کاهش دما ناحیه دوفازی وسیعتر می شود. همچنین مشاهده می شود با افزایش قدرت آبپوشی نمک ناحیه ی دوفازی گسترش یافته و در غلظت های پایین تری ازمایع یونی و نمک سیستم دوفازی آبی تشکیل می شود.
  34. مطالعات ترمودینامیکی بر روی برهمکنش های سیترات آمونیم با برخی آمینواسیدها در محیط آبی
    1389
    حجم مولی ظاهری و تراکم پذیری هم آنتروپی برای L – سرین، گلیسین و آلانیتن در آب خالص و در محلول های آبی 5/0 و 1 مولال نمک دی آمونیم هیدروژن سیترات {(NH4)2HCit} و برای نمک دی آمونیم هیدروژن سیترات در آب خالص، با بکار بردن داده های دانسیته و سرعت صوت اندازه گیری شده در گستره دمایی 15/228 تا 15/308 کلوین و تحت فشار جوی به دست آمده است. خواص انتقالی این سیستم ها از آب به محلول های آبی نمک دی آمونیم هیدروژن سیترات نیز بررسی شده است.
  35. مطالعه مقایسه ای سورفکتانت های سدیم دودسیل سولفونات و سدیم دودسیل سولفات در خصوص برهمکنش با پلی اتیلن گلیکول در محلول های آبی
    1389
    مقایسه بین سدیم دودسیل سولفات (C12SO4Na) در خصوص خواص ترمودینامیکی، میسلی شدن و برهمکنش با پلی اتیلن گلیکول (PEG) در محلول های آبی از طریق اندازه گیری حجم سنجی، تراکم پذیری، و هدایت سنجی در محدوده دمائی 15/313-15/288 کلوین مطالعه شد. اندازه گیری های دانسیته، سرعت صوت و هدایت سنجی محلول های آبی C12SO4Na و C12SO3Na در حضور و غیاب PEG به صورت تابعی از غلظت سورفکتانت در بالا و پائین غلظت میسلی بحرانی (CMC) در دماهای مختلف انجام شد. تغییرات در حجم مولی ظاهری و تراکم پذیری هم آنتروپی در ضمن میسلی شدن با استفاده از مدل انتقال شبه فاز برای حالت مونومری و میسلی C12SO4Na و C12SO3Na در آب خالص و در محلول های آبی PEG به دست آورده شدند.
  36. مطالعه ترمودینامیک تعادل مایع-بخار محلول های پلیمری با استفاده از اندازه گیری های تجربی و مدلسازی ترمودینامیک مولکولی
    1389
    تعادل مایع-بخار محلول های مختلف پلیمری مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت حلال های آب دو بار تقطیر، استونیتریلف متانول، اتانول و 2-پروپانول در محلول هایی از پلی اتیلن گلیکول (PEG) با جرم های مولکولی 400، 200، 6000 g.mol-1، پلی اتیلن گلیکول مونو متیل اتر (PEGMME) با جرم مولکولی g.mol-1، پلی پروپیلن گلیکول (PPG) با جرم مولکولی g.mol-1 400، در دماهای 298/15، 303/15، 308/15 و 318/15 کلوین، با استفاده از روش ایزوپستیک و اسمومتری (VPO) اندازه گیری شد.
  37. تعادل مایع - بخار محلول های آبی مایعات یونی 1-آلکیل-3-متیل ایمیدازولیوم بروماید در حضور و غیاب نمک های سدیم سیترات
    1389
    هدف این کار به دست آوردن خصوصیات ترمودینامیکی محلول های آبی مایعات یونی با الکترولیت های مشابه است. در این کار داده های تجربی فعالیت آب در 298/15 و 308/15 کلوین برای محلول های دوتایی و سه تایی آبی شامل 1-آلکیل-3-متیل ایمیدازولیوم برومید [Rmim]Br که((بوتیل) C4، (هپتیل) C7، (اکتیل) R=C8)، سدیم دی هیدروژن سیترات (nAh2cIT)، دی سدیم هیدروژن سیترات (NaH2Cit) با استفاده از دو روش فشار بخار اسمومتری و ایزوپستیک اندازه گیری شد.
  38. بررسی بر هم کنش آنیون آلفا- 9- تنگستو سیلیکات با تعدادی از یونهای فلزات واسطه و لانتانیدی شامل پرازئودیمیوم، نئودیمیم، ساماریم، گادولینیوم، ایتربیوم و ایتریم در حضور یون کربنات، جداسازی و شناسایی کمپلکسهای مربوطه
    1389
    در این مطالعـات به تحـقیق در مـورد برهم کنـش پلی اکسـو متالات های سـه حفره ای [α-SiW9O34]10- بـا یـــون هــای لانتانیـدی Gd(III)، Nd(III)، Pr(III)، Y(III)، Sm(III) و Yb(III) در محلـــول هـای آبـی پرداخـتـه مـی شــود. کمپلکــس هـای ســـاندویـچــی ) (M(III) = Y, Yb, Sm [A-α-(SiW9O34)2(MOH2)3CO3]11- با واکـنش پلی اکسومتالات سه حفره ای [α-SiW9O34]10- به عنوان لیگاند و یون های فلزی M(III) در محلول آبی M1/0 کربنات تشکیل می شود. این کمپلکس ها به کمک طیف سنجی مادون قرمز (IR)، آنالیز عنصری(ICP)، طیف سنجی الکترونـی (UV-Vis) وترموگراویمتــری (TGA)، شناسایـی شدند. کمپلکس های ساندویچـی شامـل یون های Gd(III)، Nd(III)، Pr(III) در هیچ شرایطــی تشکیل نشدند. کمپلکس های ساندویچـــی شامـــل دو واحــــد لیگاند [α-SiW9O34]10- هستند که از طریق کمربند (M3CO3) به هم متصل شده اند. حضور یـون کربنات برای تهیه کمپلکس هـــای ساندویچـــی ضروری مـی باشــد و در صــورت خــروج کربنــات، ساختــار تجزیـــه مــی شـــود. از کمپلکس های ساندویچی نتوانستیم بلور تهیه کنیم. از تبلور مجدد کمپلکس ســاندویچی مشتق ساماریم بلورهای تترامـــری جدیــــدی جداسازی شــد. ترکیب تترامری [(SiSm2W10O38)4(OH)4(H2O)2(W3O8)]26- از تجمع چهار واحد (SiW10O37) با هشت یون Sm(III)تشکیل شده که ایجاد کلاهک های کگین مانندی می کنند و این کلاهک ها توسـط سه اتم تنگستن مرکزی به هم دیگر متصل می شوند. کلاهک های کگین مانند تشکیل دو بخش V- شکل نامتقارن می دهند که توسط یک محور C2 حول اتم تنگستن مرکزی (W42) متقارن می شوند. کمپلکس اخیر با طیف سنجی IR، آنالیز ساختار تک بلور و محاسبات مجموع پیوند ظرفیتی شناسایی شد.
  39. مطالعه خواص ترمودینامیکی سیستم دوتائی (آب+سدیمn-پنتیل سولفونات) و سیستم های سه تائی (آب+سدیمn-پنتیل سولفونات+پلی اتیلن گلیکول) و (آب+سدیمn-پنتیل سولفونات+پلی وینیل پیریلیدون) در دمای 298/15 کلوین
    1389
    خواص ترمودینامیکی برای محلول های آبی شامل سدیم n-پنتیل سولفونات (C5SO3Na) در غیاب و در حضور پلیمرهای پلی اتیلن گلیکول (PEG) یا پلی وینیل پیرولیدون (pvp) نسبت به غلظت سورفکتانت با استفاده از داده های تعادل مایع-بخار، هدایت، ویسکوزیته، سرعت صوت و دانسیته به دست آمد.
  40. ترمودینامیک سیستم های آبی الکل + نمک با استفاده از تعادل مایع-مایع و هدایت سنجی و تراکم پذیری
    1388
    ترمودینامیک سیستم های آبی الکل + نمک با استفاده از اند تعادل مایع-مایع و هدایت سنجی و تراکم پذیری
  41. ترمودینامیک محلول های آبی مایعات یونی 1-آلکیل-3-متیل ایمیدازولیوم بروماید در حضور یا غیاب نمک های سدیم سیترات با استفاده از اندازه گیریهای تعادل مابع-مایع و خواص حجمی
    1388
    ترمودینامیک محلول های آبی مایعات یونی 1-آلکیل-3-متیل ایمیدازولیوم بروماید در حضور یا غیاب نمک های سدیم سیترات با استفاده از اندازه گیریهای تعادل
  42. مطالعه ترمودینامیک سیتم های دوفازی آبی پلی پروپیلن گلیکول + نمک های سدیم فسفات و بررسی رفتار توزیع آمینواسیدها در این سیستم های دو فازی آبی
    1388
    مطالعه ترمودینامیک سیتم های دوفازی آبی پلی پروپیلن گلیکول + نمک های سدیم فسفات و بررسی رفتار توزیع آمینواسیدها در این سیستم های دو فازی آبی
  43. مطالعه برهمکنش های بین سورفکتانت سدیم هپتیل سولفونات با پلی اتیلن گلیکول در محیط آبی با استفاده از اندازه گیریهای فشار بخار، خواص حجمی و هدایت الکتریکی
    1388
    در این کار در دو بخش جداگانه بر روی خواص ترمودینامیکی دو دسته از ترکیبات یعنی سیستم های دوجزئی و سه جزئی، محلول های آبی سورفاکتانت (C7SO3Na) خالص و سورفاکتانت پلیمر و در بخش دوم بر روی سری خاصی از مایعات یونی (1-الکیل-3-متیل ایمیدازولیوم برومید) در دو محیط آب و متانول کار شده است. در بخش اول، با استفاده از مجموعه ای از روشها، شامل تعادل بخار-مایع (ایزوپیستیک)، هدایت الکتریکی و حجم سنجی، خواص ترمودینامیکی سورفاکتانت سدیم n-هپتیل سولفونات (C7SO3Na) را در حلال آّ خالص و حلال آبی پلیمر پلی اتیلن گلیکول (PEG) را در دامنه دمائی 15/298 تا 15/318 درجه کلوین، در محدوده غلظتی بالا و پائین نقطه CMC، انجام شده است.
  44. سنتز و شناسایی کمپلکسهای ساندویچی مشتق از 9 - تنگستوژرمانات با یونهای ایتریم‘ ایتریبیوم، ساماریمو گادولینیوم (III)
    1388
    [(A-β-GeW9O34)2(MOH2)3CO3]13- (M = Y3+, Yb3+, Gd3+, Sm3+) پلی اکسومتالاتهای نوع ساندویچی و[(A-α-GeW9O34)2(MOH2)3CO3]13- (M = Y3+, Yb3+, Gd3+) در دمای اتاق با نسبت معین لیگاند سه حفره ای A-β-GeW9O3410- با M3+ در محلول کربناتی 0.1M)) سنتز می شوند. کمپلکسهای جدید به عنوان نمک سدیم یا مخلوطی از سدیم / پتاسیم جداسازی و توســــــــط تجزیه عنصری، IR ، 13C NMR، 183W NMR، طیف سنجی UV-Vis و TGA شناسایی می-شوند. کمپلکسها شامل دو واحــــــــــــــــــــد A-β-GeW9O3410- می باشند که از طریق یک حلقه کمربندی (H2OMO)3C به همدیگر متصل شده و تشکیل کمپلکسهای ساندویچی می دهند. اتمهای فلزی تشکیل مثلث متساوی الساقین را می دهند و از طریق اکسیژنهای یک یون کربنات به همدیگر پیوند شده اند. یون کربنات و سه یون فلزی در یک صفحه قرار گرفته و اکسیژنهای آن درست در وسط اضلاع مثلث متساوی الساقین قرار گرفته است. به هر اتم فلزی یک مولکول آب نیز پیوند دارد. هر اتم فلزی یک کوئوردیناسیون منشور مثلثی یک کلاهکی را قبول می کند.. منشور مثلثی از طریق دو اکسیژن انتهایی یک جفت WO6 لبه مشترک از هر یک از واحدهای A-β-GeW9O3410- و دو اکسیژن از حلقه کمربندی و کلاهک توسط یک لیگاند آب انتهاییO فراهم می شود. حضور یون کربنات برای سنتز این ترکیب الزامی و بدون حضور آن کمپلکسها تشکیل نمی شوند. کمپلکسهای شامل فلزات Y3+ و Yb3+در محدوده pH بین 3 تا 10 و هفت کمپلکس تا دمای °C430 پایدار می باشند. این پایداریها دلایلی برای باقی ماندن گونه ایزومری A-β-GeW9O3410- در فرایند کمپلکس شدن می باشد.
  45. کاربرد شبکه های عصبی مصنوعی در سیستم های خطی و غیر خطی
    1387
    کاربرد شبکه های عصبی مصنوعی در سیستم های خطی و غیر خطی
  46. بررسی طیف چرخشی مولکولهای چرخنده متقارن CH3CP, CH3CF3, CH3CCH, CHCl3, CH3SiF3, CHF3, PF3, CDF3, CCl3CN
    1387
    بررسی طیف چرخشی مولکولهای چرخنده متقارن CH3CP, CH3CF3, CH3CCH, CHCl3, CH3SiF3, CHF3, PF3, CDF3, CCl3CN
  47. سنتز و شناسایی کمپلکسهای ساندویچی مشتق از بتا- 9 - تنگستوسیلیکات با فلزات ایتریم‘ ایتریبیوم و ساماریم(III )
    1386
    پلی اکسومتالاتهای نوع ساندویچی 13- (M = Y3+, Yb3+, Sm3+)[(A-β-SiW9O34)2(MOH2)3CO3] در دمای اتاق با نسبت معین لیگاند سه حفره ای A-β-SiW9O3410- با M3+ در محلول کربناتی 0.1M)) سنتز می شوند. کمپلکسهای جدید به عنوان نمک سدیم یا مخلوطی از سدیم / پتاسیم جداسازی و توســــــــط تجزیه عنصری، IR ، 13C NMR، 29Si NMR، طیف سنجی UV-Vis ، TGA ، DSC و بررسی ساختار تک بلور شناسایی می شوند. کمپلکسها شامل دو واحــــــــــــــــــــد A-β-SiW9O3410- می باشند که از طریق یک حلقه کمربندی (H2OMO)3C به همدیگر متصل شده و تشکیل کمپلکسهای ساندویچی می دهند. اتمهای فلزی تشکیل مثلث متساوی الساقین را می دهند و از طریق اکسیژنهای یک یون کربنات به همدیگر پیوند شده اند. یون کربنات و سه یون فلزی در یک صفحه قرار گرفته و اکسیژنهای آن درست در وسط اضلاع مثلث متساوی الساقین قرار گرفته است. به هر اتم فلزی یک مولکول آب نیز پیوند دارد. هر اتم فلزی یک کوئوردیناسیون منشور مثلثی یک کلاهکی را قبول می کند. محور C2و محور C3 محلی هر گروه MO6 در صفحه H2OMO)3C) قرار می گیرند. منشور مثلثی از طریق دو اکسیژن انتهایی یک جفت WO6 لبه مشترک از هر یک از واحدهای A-β-SiW9O3410- و دو اکسیژن از حلقه کمربندی و کلاهک توسط یک لیگاند آب انتهایی، (nw)O فراهم می-شود. طـولهای پیوند Y – O در گـــــروه YbO6 و (nW) Yb – O به ترتیب درمحدوده Å(12)436/2 – (14)198/2 (میانگین Å(9)273/2) و Å(19)443/2 – (13)333/2 (میانگین Å(6) 370/2) می باشد. محاسبات مجموع پیوندهای ظرفیت متوسط(VBS) برای اتمهای Yb، W ، Si ، C به ترتیب (6)02/3 ، (5)18/6 ، 95/3 و 40/4 می باشد. حضور یون کربنات برای سنتز این ترکیب الزامی و بدون حضور آن کمپلکسها تشکیل نمی شوند. کمپلکسهای شامل فلزات Y3+ و Yb3+در محدوده pH بین 3 تا 11 و سه کمپلکس تا دمای °C430 پایدار می باشند. این پایداریها دلایلی برای باقی ماندن گونه ایزومری A-β-SiW9O3410- در فرایند کمپلکس شدن می باشد.
  48. ترمودینامیک محلول های آبی آلانین، در حضور یا غیاب نمک های پتاسیم دی هیدروژن سیترات و تری پتاسیم سیترات، با استفاده از اندازه گیریهای فشار بخار و خواص حجمی آنها
    1386
    ترمودینامیک محلول های آبی آلانین، در حضور یا غیاب نمک های پتاسیم دی هیدروژن سیترات و تری پتاسیم سیترات، با استفاده از اندازه گیریهای فشار بخار و خواص حجمی آنها
  49. بررسی طیف چرخشی مولکول های چرخنده متقارن دوکی در حالت های پایه و برانگیخته ارتعاشی و کاربرد آن در مولکول های CH3CN و CD3CN
    1386
    بررسی طیف چرخشی مولکول های چرخنده متقارن دوکی در حالت های پایه و برانگیخته ارتعاشی و کاربرد آن در مولکول های CH3CN و CD3CN
  50. مطالعه بر همکنش های موجود در محلول های آبی پلی پروپیلن گلیکول و پتاسیم سیترات با استفاده از اندازه گیریهای تجربی فعالیت آب محلول های دوتایی و سه تایی این گونه ها در دماهای مختلف
    1385
    مطالعه بر همکنش های موجود در محلول های آبی پلی پروپیلن گلیکول و پتاسیم سیترات با استفاده از اندازه گیریهای تجربی فعالیت آب محلول های دوتایی و سه تایی این گونه ها در دماهای مختلف
  51. بررسی طیف چرخشی مولکول های CF3CCD و CF3CN در حالت های پایه و برانگیخته ارتعاشی
    1385
    بررسی طیف چرخشی مولکول های CF3CCD و CF3CNطیف چرخشی در حالت های پایه و برانگیخته ارتعاشی
  52. تهیه الکترودهای کربن سرامیکی اصلاح شده با پودر نیکل با بکارگیری تکنیک سل-ژل و کاربرد آنها در اندازه گیری آکسوآنیون های گوگرددار، سولفید، انسولین، گلوکز، ال سیستئین، ال سیستین و ال متیونین
    1384
    تهیه الکترودهای کربن سرامیکی اصلاح شده با پودر نیکل با بکارگیری تکنیک سل-ژل و کاربرد آنها در اندازه گیری آکسوآنیون های گوگرددار، سولفید، انسولین، گلوکز، ال سیستئین، ال سیستین و ال متیونین