تاریخ بهروزرسانی: 1403/08/10
پیمان امینی
دانشکده علوم انسانی و اجتماعی / گروه حسابداری
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
اخلاق حرفهای و عملکرد سازمانی با نقش تعدیلگری دینداری
1403عملکرد سازمانی موضوعی است که برای ارتقاء وضعیت سازمان باید مورد توجه قرار گیرد و اخلاق حرفه ای موضوع مورد نیاز تمام حرفهها و سازمانها است که می تواند عملکرد را تحت تاثیر قرار دهد. در این پژوهش به تاثیر اخلاق حرفهای بر عملکرد سازمانی با نقش تعدیل گری دینداری پرداخته شد. مطالعه پیش رو از نوع پیمایشی - کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان مالی بخش دولتی و غیر دولتی چهار شهر حلبجه، سلیمانیه، دهوک و اربیل (اقلیم کردستان عراق) بودند. برای حجم نمونه، با در نظر گرفتن خطای توزیع، ٤١٣ پرسشنامه به شیوه نمونه گیری تصادفی مقطعی توزیع و 399 دریافت شد. برای تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS,SMART PLS ، روش مدلسازی معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده شد. یافتههای بدست آمده نشان داد که اخلاق حرفهای حسابداران (مسولیت پذیری، صادق بودن، عدالت و انصاف، وفاداری، برترجویی و رقابت طلبی، احترام به دیگران، همدردی به دیگران) تاثیر مثبتی و معناداری بر عملکرد سازمانی (توانایی، وضوح، کمک، مشوق، ارزیابی، اعتبار، عوامل محیطی) دارد. همچنین نتایج نشان داد که مشارکت دینداری (اعتبار، مناسکی، تجربی، فکری، مناسکی) تاثیر مستقیم و معناداری بر رابطه بین اخلاق حرفهای و عملکرد سازمانی دارد. بنابراین، تمامی فرضیههای تحقیق مورد تایید قرار گرفت. از نتایج تحقیق حاضر میتوان به منظور بهبود سیستمهای عملکردی سازمانی از طریق توجه به عواملی اخلاق حرفهای حسابداران و همچنین بالا بردن عملکرد سازمانی از طریق تمرکز بر روی ابعاد اخلاق حرفهای و دینداری استفاده نمود.
-
بررسی تاثیر سواد مالی بر سلامت مالی خانوار
1402سواد مالی به عنوان یک موضوع با اهمیت در عصر حاضر تلقی شده است که تاثیر آن بر تمامی سازمانها و افشار جامعه علی الخصوص خانوارها محسوس میباشد به دنبال توانایی سواد مالی رفاه افراد بوجود میآید که این رفاه ناشی از سلامت مالی افراد و خانوار خواهد بود از این رو پژوهش حاضر در تلاش است تا به بررسی تاثیر سواد مالی بر سلامت مالی خانوار بپردازد. این پژوهش از منظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی و به لحاظ آمار از نوع همبستگی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانهای و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش خانوار شهرستان پلدختر و روستاهای اطراف از توابع استان لرستان می باشد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود و باتوجه به نامحدود بودن حجم جامعه آماری از طریق فرمول کوکران تعداد 384 نمونه مشخص شد که از این تعداد 348 نمونه جمع آوری شد. از مدلسازی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل دادهها در قالب نرمافزارهای SPSS و smart pls استفاده شده است. براساس یافتههای پژوهش هر دو بعد سواد مالی ( دانش مالی و مهارت مالی) بر سلامت مالی تاثیر دارند.
-
بررسی عوامل موثر بر اثربخشی سیستم های اطلاعاتی حسابداری در بخش آموزش عالی
1402سیستم اطلاعاتی حسابداری یک سیستم مبتنی بر کامپیوتر است که کنترل سازمان را افزایش می دهد و داده ها را از منظر پولی جمع آوری و پردازش می کند و یک منبع مهم از اطلاعات حسابداری است که به مدیریت و کنترل جنبه هایی در حوزه اقتصادی_مالی یک موسسه کمک می کند. محققان بررسی گسترده ای در مورد ادبیات اثربخشی سیستم های اطلاعاتی حسابداری انجام داده اند و دریافتند که ناهماهنگی قابل توجهی در بین مولفه های موثر بر اثربخشی سیستم های اطلاعاتی حسابداری وجود دارد که نشان می دهد، چالش های زیادی در بخش های مختلف آن وجود دارد، لذا انجام مطالعات کیفی از توصیه های آن ها برای بهبود کیفیت تحقیقات کمی است. پس این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر اثربخشی سیستم های اطلاعاتی حسابداری در بخش آموزش عالی در دو استان کرمانشاه و کردستان می پردازد. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است که در طی مراحل اجرای آن به دنبال بررسی عوامل موثر بر اثربخشی سیستمهای اطلاعاتی حسابداری در بخش آموزش عالی میباشد، ابتدا با تشریح مبانی نظری تحقیق و توصیف شرایط موجود با طرح پرسشنامه و توزیع آن، اطلاعات لازم جمعآوری شده و سپس با استفاده از نرم افزارهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. از آنجایی که پژوهش حاضر به دنبال تبیین دانش و یا اثبات نظریات جدیدی نیست بنابراین میتوان این پژوهش را کاربردی به حساب آورد. نتایج نشان می دهد در بین عناصر مورد بررسی ،ارزش ادراک زیر ساخت های فناوری بر اثربخشی سیستم های اطلاعاتی حسابداری و حمایت سازمانی ادراک شده به ارزش ادراک شده تحلیل های عملکردی و همچنین حمایت سازمانی ادراک شده به زیر ساخت های فناوری ، تاثیر معنا داری دارد و سایر عوامل تاثیر معناداری را نشان نداده اند.
-
پیامد سواد مالی بر قضاوت سرمایه گذاران؛ بسط نظریه اعتبار منبع
1402موفقیت در بازارهای سرمایه یکی از چالش های اصلی سرمایه گذاران و بازیگران فعال در این بازارهاست. مبانی نظری نشان می دهد که عوامل متعددی بر قضاوت این افراد و نهایتا میزان موفقیت تصمیات تاثیر دارد. سواد مالی به عنوان یکی از عوامل مهم در تصمیمگیریهای مالی افراد و سرمایهگذاران نقش بسزایی ایفا میکند. پیشرفت سواد مالی میتواند تاثیر زیادی بر قضاوتها و تصمیمگیریهای سرمایهگذاران داشته باشد و میتواند منبعی برای تعیین اعتبار و ارتقاء نظریه اعتبار منبع باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سواد مالی (دانش، نگرش و رفتار) بر قضاوت سرمایه گذاران با توجه به نظریه اعتبار منبع (سوگیری منبع، شایستگی منبع و تعصب فرد) است. پژوهشِ حاضر کاربردی از نظر ماهیت نیز توصیفی و به لحاظ آمار از نوع همبستگی است.جامعه آماری این تحقیق فعالان بازار سرمایه در استانهای (کرمانشاه، کردستان، همدان، ایلام) بودند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی 399 نفر انتخاب شدند. برای تجزیه و تجزیه دادهها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد و با استفاده از نرمافزارهای SPSS و Smart PLS انجام گرفت. یافتههای بهدستآمده نشان داد که سواد مالی با دو بعد نگرش و رفتار تاثیر معناداری بر قضاوت سرمایهگذاران دارد ولی دانش مالی تاثیر معناداری بر قضاوت سرمایه گذاران ندارد. به عبارت دیگر، افرادی که توانایی بیشتری در درک و فهم کلی مفاهیم تصمیم گیری مالی و اعتقادات و ارزش های فردی بهتری در حوزه مفاهیم مختلف مالی دارند، توانایی بهتری در تحلیل و ارزیابی ریسکها و فرصتهای سرمایهگذاری داشته و قضاوت آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین نظریه اعتبار منبع بر رابطه سواد مالی بر قضاوت سرمایهگذاران تاثیر معناداری دارد. به این معناست که نظریه اعتبار منبع میتواند به عنوان یک متغیر تعدیلگر در تفسیر تاثیر سواد مالی بر قضاوتها و تصمیمگیریهای سرمایهگذاران در نظر گرفته شود. این تعدیلگر نشان میدهد که تاثیر سواد مالی بر قضاوت سرمایه گذاران می تواند تحث تاثیر میزان اعتبار منبع قرار گیرد.
-
بررسی تاثیر خودکارآمدی بر عملکرد حسابرسان دولتی با تاکید بر نقش حسابرسی داخلی
1402اهمیت حسابرسان دولتی در حفظ شفافیت،پاسخگویی و تخصیص کارآمد منابع در نهادهای عمومی غیرقابل انکاراست. خودکارآمدی،شامل باور به توانایی فرد برای اجرای ماهرانه وظایف،به طور گسترده به عنوان عامل تعیین کننده عملکرد حرفهای پذیرفته شده است.بااین وجود، تاثیرخاص آن بر عملکرد حسابرسان دولتی،به ویژه در حوزه شیوه های حسابرسی داخلی ، همچنان حوزهً ای است که نسبتا مورد بررسی قرار نگرفته است.هدف از این تحقیق،بررسی تاثیر خودکارآمدی بر عملکرد حسابرسان دولتی با تاکید بر نقش حسابرسی داخلی است. جامعه آماری این تحقیق حسابرسان نهادهای دولتی شهر سلیمانیه،در اقلیم کردستان عراق بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس برابر با 175 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند.برای تجزیه و تجزیه داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد و با استفاده از نرم افزارهایSPSS و Smart PLS انجام گرفت.یافته های به دست آمده نشان داد که اثر مستقیم خودکارآمدی، بر هدف گذاری، ارزیابی عملکرد، بهبودعملکرد به لحاظ آماری معنادار است. به این معناست که افرادیکه در خودکارآمدی بالاتری قرار دارند، احتمالا میتوانندبهتر هدفگذاری کنند و عملکرد خود را بهتر ارزیابی کنند. حسابرسی داخلی بر رابطه بین خودکارآمدی و هدفگذاری عملکرد اثرتعدیلی دارد که میزان اندازه اثر آن برابر با(126/0=α،001/0=p)است و همچنین حسابرسی داخلی بر رابطه بین خودکارآمدی و ارزیابی عملکرد اثر تعدیلی دارد که میزان اندازه اثر آن برابر با(371/0=α،001/0=p)است. حسابرسی داخلی تاثیر تعدیلی بر رابطه بین خودکارآمدی و ارزیابی عملکرد دارد که نشان میدهد حسابرسی داخلی ممکن است تاثیری بر نحوه ارزیابی عملکرد توسط افراد با خودکارآمدی مختلف داشته باشد.
-
بررسی تاثیر ویژگیهای شخصیتی بر بهبود سواد مالی دانشجویان دانشگاه کردستان
1402مجموعه مهارتها و ادراکهای لازم جهت روبروشدن با مسائل مالی روزانه و موجود در اقتصاد عمومی را سواد مالی گویند که استفاده درست مهارتهای آن سبب میشود افراد به رفاه مالی بلندمدت دست یابند. در حال حاضر گستردگی بازارهای مالی، توسعه و گسترش دامنه فعالیت نهادها و سازمانهای مالی و تلاش مداوم آنها برای افزایش سهم بازار، توجه به سواد مالی اهمیت بیشتری پیدا کرده است. سواد مالی، توان افراد در دستیابی اطلاعات، تجزیهوتحلیل و اداره وضعیت مالی شخصیشان است بهگونهای که رفاه مالی و رفاه ذهنی (رضایت از زندگی) آنها را تحتالشعاع قرار میدهد. روانشناسی شخصیت نیز به معرفی ویژگیهای انسان و تفاوتهای آنها را در سراسر جهان دنبال میکند. این ویژگیها تاثیرگذار بر افکار، احساسات، رفتار است و پاسخ افراد به مسائل گوناگون و تحت شرایط خاص خود و نجات گرفته از آن است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ویژگیهای شخصیتی از قبیل روانرنجوری، برونگرایی، استقبال از تجربه، سازگاری، و وظیفهشناسی بر بهبود سواد مالی دانشجویان دانشگاه کردستان است. پژوهشِ حاضر کاربردی از نظر ماهیت نیز توصیفی - پیمایشی و به لحاظ آمار از نوع همبستگی است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه کردستان است. حجم نمونه 257 به روش نمونهگیری تصادفی بود و این تحقیق در سال 1401-1402 انجام گردید. از smartpls و spss برای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده شده است. نتایج پژوهش بیان میدارد که ویژگیهای شخصیتی استقبال از تجربه و سازگاری تاثیر معناداری بر سواد مالی ندارد درعینحال ویژگیهای برونگرایی روانرنجوری و وظیفهشناسی تاثیر معناداری بر سواد مالی دارد.
-
بررسی تاثیر عوامل مرتبط با سیستمهای حسابداری مدیریت بر عملکرد مدیریتی: مطالعه موردی بیمارستانهای اقلیم کردستان عراق
1402با توجه به اینکه بهرهگیری از سیستمهای حسابداری مدیریت و ابعاد مرتبط با آن، میتواند تاثیر بسزایی بر عملکرد سازمانهای تجاری و خدماتی بگذارد، توجه به این سیستمها در محیطهای سازمانی از قبیل محیط درمانی همچون بیمارستانها میتواند مورد توجه قرار گیرد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر عوامل مرتبط با سیستمهای حسابداری مدیریت بر بهبود عملکرد بیمارستانهای اقلیم کردستان عراق است. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان بخش مالی شاغل در بیمارستانهای بزرگ سه شهر سلیمانیه، دهوک و اربیل بودند. برای حجم نمونه، با در نظر گرفتن خطای توزیع، 85 پاسخنامه به شیوه نمونهگیری خوشهای توزیع و دریافت گردید. برای تحلیل دادهها از روش مدلسازی معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده شد. یافتههای بدست آمده نشان داد که مشارکت بودجهای، تمرکززدایی و شیوه مدیریت تاثیر مثبتی و معناداری بر سیستمهای حسابداری مدیریت دارند. همچنین نتایج نشان داد که مشارکت بودجهای و شیوه مدیریت تاثیر مستقیم و معناداری بر عملکرد مدیریتی دارند. در نهایت، نتایج نشان داد که سیستمهای حسابداری مدیریت تاثیر مثبتی بر عملکرد مدیریتی دارد. همچنین سیستمهای حسابداری مدیریت بر رابطه بین مشارکت بودجهای، تمرکزدایی، شیوه مدیریت و عملکرد مدیریتی تاثیر معنادار دارد. بنابراین، تمامی فرضیههای تحقیق مورد تایید قرار گرفت. از نتایج تحقیق حاضر میتوان به منظور بهبود سیستمهای حسابداری مدیریت از طریق توجه به عواملی نظیر مشارکت بودجهای، تمرکززدایی و شیوه مدیریت و همچنین بالا بردن عملکرد مدیریتی واحدهای حسابداری از طریق تمرکز بر روی ابعاد مختلف سیستمهای حسابداری مدیریت استفاده نمود.
-
نقش مکانیزم حاکمیت فناوری اطلاعات بر عملکرد شرکتی با نقش میانجیگری توان مدیریتی
1402اهمیت نقش حاکمیت فناوری اطلاعات، توجه محققان سیستم اطلاعاتی را در دهه گذشته جلب کرده است. با این حال، درک محدودی از حاکمیت فناوری اطلاعات هیئت مدیره و پیامدهای آن وجود دارد. هیئت مدیره و مدیریت اجرایی مسئولیت اداره فناوری اطلاعات را بر عهده دارند که جزء لاینفک حاکمیت شرکت محسوب می شود. علاوه بر این، حاکمیت فناوری اطلاعات شامل رهبری، ساختارهای سازمانی و فرآیندهایی است که تضمین میکند فناوری اطلاعات سازمان، استراتژیها و اهداف شرکت را حفظ کرده و گسترش داده و با اثرات خود، ممکن است عملکرد شرکت را تحت تاثیر خود قرار دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مکانیزم فن آوری اطلاعات بر عملکرد شرکت با نقش میانجی توان مدیریتی است. جامعه آماری؛ مدیران و کارکنان ارشد شرکتهای تولیدی متوسط شهر تبریز و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 73 نفر تعیین شد. برای تحلیل داده ها از روش مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج حاکی از آن است که حاکمیت فن آوری اطلاعات بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت دارد. همچنین حاکمیت فن آوری اطلاعات بر توان مدیریتی تاثیر مثبت دارد. همینطور توان مدیریتی بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت دارد. در نهایت نتایج نشان داد توان مدیریتی نقش میانجی در رابطه بین حاکمیت فناوری اطلاعات و عملکرد شرکت ایفا می کند.
-
کنارهگیری حسابرس و ریسک سقوط قیمت سهام
1402سرمایهگذاری در بازار سرمایه همراه با ریسکهای مختص خود میباشد که باید آنها را در نظر گرفت. یکی از مهمترین ریسکهای سرمایهگذاری در بازار بورس، ریسک سقوط قیمت سهام است. عوامل متعددی بر رخداد این ریسک تاثیرگذار هستند که در پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین کنارهگیری حسابرس و ریسک سقوط قیمت سهام پرداخته شده است. حسابرسان مستقل نسبت به سهامداران خرد اطلاعات گستردهتری از وضعیت شرکتهای مورد بررسی خود دارند. همین مسئله باعث شده تا هرگونه تغییرات در حسابرس مستقل بااهمیت قلمداد شده و مورد توجه قرار بگیرد. کنارهگیری حسابرس میتواند زنگ خطری برای سهامداران باشد، چراکه در اغلب اوقات خبر از وجود مشکلات مالی یا مدیریتی در شرکت میدهد. به همین دلیل انتظار میرود که سهامداران شرکت و بهویژه سهامداران خرد که اطلاعات کمی از شرایط داخلی شرکت دارند، نسبت به تغییرات حسابرس مستقل واکنش نشان دهند. بهعلاوه، پیشبینی میشود که اندازه موسسات حسابرسی به میزان واکنش سهامداران به کنارهگیری، تاثیرگذار باشد. در همین راستا، نمونهای شامل 129 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 10 سال از 1391 تا 1400 انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج بهدستآمده از آزمون فرضیات پژوهش حاکی از این بود که کنارهگیری حسابرس و ریسک سقوط قیمت سهام ارتباط معناداری با یکدیگر دارند. همچنین اندازه موسسات حسابرسی روی رابطه بین کنارهگیری حسابرس و ریسک سقوط قیمت سهام اثر تعدیلگری دارد.
-
بررسی تاثیرات مالیات بر ارزش افزوده بر سطوح فروش و حجم نقدینگی شرکت های مشمول مالیات بر ارزش افزوده
1401مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات چند مرحله ای است که در مراحل مختلف زنجیره واردات، تولید و توزیع براساس درصدی از ارزش افزوده کالاهای فروخته شده یا خدمات ارائه شده در هر مرحله اخذ می شود. از همین رو، هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیرات مالیات بر ارزش افزوده بر سطوح فروش و حجم نقدینگی شرکت ها است. روش پژوهش حاضر برحسب هدف، کاربردی و برحسب ماهیت پژوهش، توصیفی-همبستگی بود که به صورت یک مطالعه موردی در استان گیلان انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مدیران و کارکنان شرکت های تولیدی، خدماتی و بازرگانی دولتی و غیردولتی استان گیلان بود. نمونه گیری آماری به روش نمونهگیری غیرتصادفی از نوع هدفمند بودکه در نتیجه تعداد 133 نفر به عنوان حجم نمونه مورد پرسش انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات پژوهش از چهار پرسشنامه استفاده گردید که شامل پرسشنامه مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه مالیات بر ارزش افزوده پرسشنامه سطح فروش بالدوف و همکاران (2001) و پرسشنامه نقدینگی شرکت تولیدی بود. پایایی این پرسشنامه ها با ضریب آلفاکرونباخ سنجیده شد که به ترتیب برابر با 836/0، 832/0 و 875/0 به دست آمده که نشان دهنده پایایی مناسب پرسشنامه ها بود. از مدلسازی معادلات ساختاری برای تحلیل روابط میان متغیرهای پژوهش استفاده شد که این تحلیل با نرم افزار SPSS و PLS انجام گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین برنامه مالیات بر ارزش افزوده و سطح فروش و حجم نقدینگی شرکت های تولیدی تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین سطح فروش شرکت های تولیدی و حجم نقدینگی آنها هم تاثیر مثبت و معنادار برقرار است و نتایج به دست آمده نشان داد که مالیات بر ارزش افزوده باعث بالا رفتن سطح فروش و سودآوری و همچنین حجم نقدینگی در شرکت های تولیدی، خدماتی و بازرگانی می شود. به طورکلی نتایج نشان داد که روش مالیات بر ارزش افزوده به دلیل متکی بودن بر ارزش افزوده مراحل مختلف تولیدی و وسیع شدن پایه مالیاتی، کاهش نرخ مالیات را توجیه می کند که خود از ویژگی بارز این روش در جهت تشویق فعالیت های اقتصادی تلقی می شود.
-
بررسی تاثیر پیاده سازی استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره 9 بر کیفیت گزارشگری بانک ها
1401هدف از این پژوهش، تاثیر اعمال استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی با تاکید بر استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره 9 بر کیفیت گزارشگری بانک ها بود. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع پیمایشی است که به منظور گردآوری و جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه مدیران سیستم بانکی، حسابرسان، خبرگان و اساتید صاحب نظر دانشگاهی و افراد حرفه ای و متخصص در زمینه استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی(IFRS) در ایران می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 78 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده های تحقیق، از روش هایی مانند مقایسه میانگین، KMO، تحلیل های چند متغیره، آزمون شفه و آزمون فریدمن از نرم افزار EXCEL، SPSS، PLS، بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که پذیرش و به کارگیری IFRS 9، کیفیت شناسایی و اندازه گیری معاملات ها، کیفیت شناسایی و اندازه گیری دارایی و بدهی ها، کیفیت ارائه و افشای اجزای صورت های مالی و خصوصیات کیفی اطلاعات حسابداری را در بانک ها افزایش می دهد. بنابراین می توان گفت پیاده سازی استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره 9 بر کیفیت گزارشگری بانک ها تاثیر گذار است.
-
مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری حسابداری با تاکید بر خوانایی گزارش های مالی
1401میزان محافظه کاری حسابداری و فعالیت های صورت گرفته در زمینه مسئولیت اجتماعی در شرکت را می توان تلاش یک شرکت برای افزایش ارتباط موثر با ذینفعان دانست. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکت بر محافظه کاری حسابداری با تاکید بر خوانایی گزارش های مالی است. این پژوهش از نظر روش و ماهیت در گروه پژوهش های توصیفی-همبستگی قرار دارد. در این پژوهش داده های 136 واحدتجاری پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391تا 1399 مورد بررسی قرار گرفته است. جهت اندازه گیری محافظه کاری شرطی از روش خان و واتس(2009) و برای اندازه گیری محافظه کاری غیر-شرطی از روش احمد و دولمان(2009) استفاده شده است. مسئولیت اجتماعی شرکت مطابق با الگوی میشرا و همکاران(2016) و خوانایی گزارش های مالی از شاخص فوگ استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد ارتباط منفی و معناداری بین مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری شرطی وجود دارد و این نتیجه نظریه نمایندگی را تایید می کند که با حمایت از این نظریه یک شرکت ذینفع گرا ممکن است مشکلات نمایندگی کمتری داشته باشد و بنابراین سهامداران ممکن است محافظه کاری کمتری بخواهند و ارتباط مستقیم و معناداری بین مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری غیرشرطی وجود دارد و این نتیجه نظریه ذینفعان را تایید می کند با حمایت از این نظریه شرکت هایی که از طریق فعالیتهای مسئولیت اجتماعی به حفظ روابط خود با ذینفعان می پردازند اقدامات محافظه کاری را افزایش می دهند و اما اثر متغیر تعدیگر به دلیل پیچیدگی متن ، رابطه منفی بین مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری شرطی را تشدید می کند و همچنین رابطه مثبت مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری غیرشرطی را هم تضعیف می کند.
-
شیوه های حسابداری، عدم تمرکز و فساد مالی در سازمان های دولتی استان کردستان
1400فساد مالی همواره یکی از مشکلات اساسی جامعه و علی الخصوص سازمان های دولتی می باشد. تاثیر مخرب فساد بر سازمان ها و در نهایت کل جامعه همواره از چالش هایی می باشد که سیاستگذاران با آن روبرو بوده و همواره به دنبال بهبود وضعیت سازمان و ارائه راهکارهای مناسب جهت نیل به این مقصود بوده اند. از طرفی روش های حسابداری مدیریت با توجه به نقشی که می تواند در این زمینه ایفا نماید و همچنین نقش تمرکزدایی در سازمان بر بهوبد جلوگیری از فساد اهمیت موضوع را نشان می دهد. هدف از این پژوهش بررسی شیوه های حسابداری، عدم تمرکز و فساد مالی در سازمان های دولتی استان کردستان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مدیران سازمان های دولتی استان کردستان می باشد. که تعداد کل کارکنان آنها 500 نفر است و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 217 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه های استاندارد بود که روایی صوری آن توسط اساتید تایید گردیده و سپس پایایی آن نیز توسط آلفای کرونباخ محاسبه شد. همچنین از روش آماری توصیفی جهت توصیف داده های پژوهش و از آزمون های آمار استنباطی همبستگی پیرسون، رگرسیون ساده جهت تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که روش های حسابداری، رابطه بین تمرکززدایی و فساد مالی در سازمان های دولتی استان کردستان را تعدیل می کند. همچنین بین روش های حسابداری و تمرکززدایی و فساد مالی در سازمان های دولتی استان کردستان رابطه معناداری وجود دارد.
-
تاثیر ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار بر اجتناب از مالیات با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی
1400نیروی انسانی یکی از مهمترین عوامل کلیدی موفقیت هر سازمانی است. ضعف در سرمایه گذاری در این بخش می تواند سازمان ها را در بخش های مختلف دچار ضعف نماید که این امر هزینه های زیادی را برای سازمان ها بهمراه خواهد داشت. در این پژوهش به بررسی رابطه بین ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار و اجتناب از مالیات با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی در شرکت های بورس اورق بهادار تهران پرداخت شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش 161 شرکت از شرکت های پذیرفته بورس تهران به عنوان نمونه طی سالهای 1391 تا 1398، انتخاب گردیده است. هدف این پژوهش کاربردی است. روش پژوهش حاضر استقرایی و پس رویدادی (با استفاده از اطلاعات گذشته) و روش آزمون فرضیه آن الگوی رگرسیون خطی و استفاده از داده های ترکیبی است. شواهد تحقیق پیش رو حاکی از آن است که بین ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار و اجتناب از مالیات رابطه معناداری وجود ندارد. در صورتی که طبق نتایج انجام شده بین ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار رو اجتناب از مالیات در شرایط عدم تقارن اطلاعاتی ارتباطی مثبت و معناداری وجود دارد.
-
بررسی تاثیر عملکرد پایداری شرکت بر تعدیلات اهرم با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی و قیمت گذاری نادرست
1400یکی از معیارهای مهم ساختار سرمایه، به کارگیری اهرم مالی مناسب است. تعدیل نسبت های اهرم مالی به سمت اهرم هدف به دلیل حداکثر کردن ارزش شرکت ها از اهمیت زیادی برخوردار است. ادبیات روبه رشد حاکی از آن است که تعدیلات اهرم مالی در شرکت های مختلف ،یکسان نیست و عملکرد پایداری شرکت ممکن است در سرعت تعدیل اهرم تاثیر گذار باشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عملکرد پایداری شرکت بر تعدیلات اهرم با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی و قیمت گذاری نادرست سهام می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 178 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی زمانی 1392تا 1397 می باشد. در این تحقیق به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون از روش حداقل مربعات معمولی و جهت آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون مبتنی بر داده های پانلی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عملکرد پایداری شرکت تاثیر معنادار و مثبتی بر سرعت تعدیل اهرم دارد. اما تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی و همچنین قیمت گذاری نادرست سهام بر رابطه ی بین عملکرد پایداری شرکت و سرعت تعدیل اهرم منفی می باشد.
-
بررسی رابطه حق الزحمه های غیر حسابرسی واستقلال حسابرس بر کیفیت حسابرسی با تاکید بر چرخش حسابرس در بورس اوراق بهادارتهران
1400بدون شک اظهارنظرحسابرس، بی استقلال، خدشه دار است به این دلیل که استقلال اساس حرفه حسابرسی است. به این ترتیب حسابرسی زمانی دارای ارزش و اعتبار است که استقلال حسابرس مستقل توسط وی حفظ و حراست بشود ؛ به همین دلیل حسابرسان موظفند که ویژگی مستقل بودن خود را در طول انجام کارشان حفظ کنند و همچنین باید به استفاده کنندگان گزارشات مالی مستقل به نظر بیایند. دی آنجلو تشریح کرده است که کیفیت حسابرسی را به عنوان این احتمال می توان تعریف کرد که (الف) پرده برداری حسابرس از یک تخلف.(ب) گزارش تخلف کشف شده. اگر به هر شکلی استقلال حسابرسان از بین برود،احتمال گزارش موارد غیر عادی پایین می آید و به این شکل کیفیت حسابرسی بسیار کم می شود. براین اساس هدف از این پژوهش بررسی تاثیرحق الزحمه های غیر حسابرسی واستقلال حسابرس بر کیفیت حسابرسی با تاکید بر چرخش حسابرس در بورس اوراق بهادارتهران می باشد. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشدکه نمونه گیری بین آن ها به صورت حذف سیستماتیک انجام شده است و دامنه زمانی این پژوهش از سال 1391 تا 1398می باشد بدین ترتیب 142 شرکت پس از انجام نمونه گیری انتخاب گردیده است.گردآوری داده ها و اطلاعات لازم در خصوص مبانی نظری تحقیق و تفهیم و تشریح متغیرها و همچنین پیشینه پژوهشی از روش کتابخانه ای استفاده می شود. در این تحقیق مبانی نظری و پیشینه تحقیق از راه کتابخانه، مقاله و اینترنت جمع آوری شده و به صورت استدلال قیاسی و در رد یا اثبات فرضیه های تحقیق با به کارگیری روش های آماری مناسب استفاده می شود. همچنین برای گردآوری داده ها و اطلاعات لازم در خصوص بررسی متغیرهای تحقیق و آزمون فرضیه ها از روش میدانی استفاده می شود. در این تحقیق برای جمع آوری داده ها از نرم افزار ره آورد نوین استفاده شده است.داده ها به صورت تلفیقی یا ترکیبی تجزیه و تحلیل شده و از طریق اجرای آزمون های F لیمر و هاسمن و مانایی و رگرسیون اقدام به آزمون فرضیه ها نموده ایم.نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که بین حق الزحمه غیر حسابرسی و کیفیت حسابرسی رابطه معناداری وجود دارد و چرخش حسابرس بر رابطه بین حق الزحمه غیر حسابرسی و کیفیت حسابرسی تاثیر معناداری ندارد و همچنین بین استقلال حسابرس و کیفیت حسابرسی رابطه معناداری وجود دارد و در نهایت چرخش حسابرس بر رابطه بین استقلال حسابرس و کیفیت حسابرسی تاثیر معناداری ندارد.
-
بررسی تاثیر عملکرد زیست محیطی برخطر سقوط قیمت سهام با تاکید بر محافظه کاری حسابداری و ارتباطات سیاسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1399یکی از مهم ترین روش های دستکاری اطلاعات حسابداری، تسریع در شناسایی اخبار خوب در مقابل به تاخیر انداختن شناسایی اخبار بد می باشد. هنگامی که اخبار بد انباشته شده در شرکت به سطح نهایی خود می رسد به یک باره منتشر خواهد شد و باعث سقوط قیمت سهام شرکت می شود از سوی دیگر مسئولیت و گزارشگری اجتماعی شرکت ها بخصوص در بعد زیست محیطی در سال های اخیر که روز به روز شاهد گرم شدن کره زمین و و نابودی محیط زیست هستیم به عنوان یکی از موضوعات مهم و رایج محافل علمی و دنیای تجارت، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. سرمایه گذاران و سهامداران دو گروهی هستند که اطلاعات مربوط به ریسک و بازده ی سهام شرکت ها برای آنها اهمیت ویژه ای دارد، بنابراین عملکرد زیست محیطی با تاثیر گذاری بر ریسک سقوط قیمت از جمله مهم ترین اطلاعاتی است که ذینفغان برای تعیین نوع ارتباط خود با شرکت ها به آن توجه ویژه ی دارند. لذا پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عملکرد زیست محیطی شرکت ها بر ریسک سقوط قیمت سهام با تاکید بر محافظه کاری حسابداری و ارتباطات سیاسی در بورس اوراق بهادار تهران در بورس اوراق تهران می پردازد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی – همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 109 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 763 سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات معمولی استفاده گردید .همچنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که عملکرد زیست محیطی تاثیر منفی و معنا داری بر ریسک سقوط قیمت سهام دارد همچنین اخذ رویه محافظه کاری حسابداری تاثیر این ارتباط را تضعیف می کند اما ارتباطات سیاسی به عنوان متغیر تعدیلگر دوم هیچ تاثیری بر رابطه بین عملکرد زیست محیطی و ریسک سقوط قیمت سهام ندارد.
-
بررسی تاثیرترکیب هیات مدیره، ارتباطات سیاسی و اقدامات پایدار بر روی ریسک پذیری و عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1399ارزیابی ریسک شرکت، یک عنصر حیاتی در زمینه کنترل شرکت، بودجه بندی و برنامه ریزی است. در واقع ریسک پذیری شرکتی نقش مهمی در تصمیم گیری ایفا میکند به طوری که عملکرد و بقای شرکتها را در طولانی مدت تحت تاثیر قرار می دهد. عملکرد شرکت نیز یک جنبه مهم در حوزه ی مالی و اقتصادی شرکت است بنابراین باید معیارهای مالی و اقتصادی مربوط به آن را در نظر گرفت. چرا که ارزیابی عملکرد شرکتها برای طیف وسیعی از استفاده کنندگان مالی به کار گرفته میشود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی –همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 125شرکت از میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1390تا 1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 875 سال _شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات معمولی استفاده گردید. جهت آزمون فرضیهها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان میدهد که بین استقلال هیات مدیره با ریسک کل رابطه مستقیم و معنادار و بین اندازه هیات مدیره و ارتباطات سیاسی با ریسک کل رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین بین استقلال هیات مدیره و ارتباطات سیاسی با ریسک مالی رابطه مثبت و معنادار و بین حاکمیت شرکتی و ریسک مالی رابطه منفی وجود دارد. علاوه بر این بین اطلاعات محیطی، اجتماعی و امتیازات حاکمیت شرکتی؛ اندازه هیات مدیره، ارتباطات سیاسی واعضای هیات مدیره زن با عملکرد شرکت رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.
-
اثر تعدیل گری مالکیت دولتی و کیفیت افشاء بر رابطه بین اجتناب مالیاتی و قراردادهای وام بانکی در شرکت های پذیرفته شدۀ بورس اوراق بهادار تهران
1399امروزه بانک ها نقش مهمی در تامین مالی شرکت ها دارند، تامین مالی از طریق استقراض بانکی به دلیل صرفه جویی مالیاتی، برای گسترش فعالیت و ادامه حیات شرکت ها ضروری است همین عامل باعث افزایش توجه به مفاد قراردادهای وام می گردد. از این رو هدف از انجام این پژوهش، اثر تعدیل کنندگی مالکیت دولتی و کیفیت افشاء بر رابطه بین اجتناب مالیاتی و قراردادهای وام بانکی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390-1396 می باشد که از آن با استفاده روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، تعداد 125 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات معمولی و لجستیک و جهت آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل رگرسیونی مبتنی بر داده های پانلی استفاده شده است. برای سنجش اجتناب مالیاتی از دو معیار نرخ موثر مالیات نقدی و تفاوت دفتری مالیات و برای سنجش قراردادهای وام بانکی از مفاد ساختار وام بانکی، هزینه های وام بانکی، وثیقه و ریسک عدم پرداخت وام بانکی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که اجتناب مالیاتی تاثیر مثبت و معناداری بر قراردادهای وام بانکی شرکت ها دارد. اثر کیفیت افشاء بر ارتباط بین اجتناب مالیاتی و قراردادهای وام بانکی بستگی به معیار مورد استفاده برای سنجش اجتناب مالیاتی دارد؛ به طوری که هنگام استفاده از معیار نرخ موثر مالیات نقدی، اجتناب از مالیات بر ساختار، هزینه و وثیقه وام بانکی اثر کاهشی دارد، این در حالی است که استفاده از تفاوت دفتری مالیات به عنوان معیار دیگر اجتناب مالیاتی، بر ساختار، هزینه و ریسک عدم پرداخت وام بانکی اثر کاهشی دارد. و مالکیت دولتی نیز بر رابطه بین اجتناب مالیاتی (نرخ موثر مالیاتی و تفاوت دفتری مالیات) و قراردادهای وام بانکی (ساختار وام بانکی، هزینه های وام بانکی، وثیقه و ریسک عدم پرداخت وام بانکی) اثر کاهشی دارد.
-
بررسی رابطه بین تخصص کمیته حسابرسی و افشای اطلاعات آینده نگر با تاکید بر نقش کیفیت حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1398مهم ترین و باارزش ترین اطلاعات مالی در صورت افشای کافی و به موقع می توانند بر تصمیم گیری استفاده کنندگان موثر واقع شوند. افشای اطلاعات آینده نگر نوعی از اطلاعات را افشا می کند که می تواند در صورت عدم آگاهی از آنها تصمیمات استفاده کنندگان از صورت های مالی را متغییر سازد. در این میان افشای اطلاعات داوطلبانه که شامل اطلاعات مالی، غیر مالی، سایر اطلاعات مندرج در گزارشات تفسیری مدیرت در کنار صورت های مالی شرکت ها که عمدتا گذشته نگر بوده، می تواند چشم انداز بهتری در خصوص آینده و عملکرد آتی شرکت در اختیار استفاده کنندگان قرار بدهد. شرکت های پدیرفته شدن در بازار بورس اوراق بهادار و الزام آنها به ارائه گزارشات تفسیری مدیریت در کنار صورت های مالی حسابرسی شده و وجود کمیته حسابرسی، گامی موثر در جهت بهبود گزارش دهی بوده است. عوامل مختلفی بر افشای اطلاعات آینده نگر تاثیر می گذارند. این پژوهش به بررسی اثر تخصص کمیته حسابرسی بر افشای اطلاعات مالی آینده نگر با تاکید بر کیفیت حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 114 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390-1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 794 سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شده است. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از مدل حداقل مربعات معمولی، هم چنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. برای محاسبه افشای اطلاعات آینده نگر از 18 آیتم لازم در صورت های مالی و گزارشات تفسیری هئیت مدیره استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که بین تخصص کمیته حسابرسی و افشای اطلاعات آینده نگر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. احتمال اینکه کیفیت حسابرسی بتواند بر تخصص کمیته حسابرسی و افشای اطلاعات مالی آینده نگر اثر داشته باشد نیز تایید شد.
-
مدلسازی کیفیت حسابرسی با استفاده از الگوریتمهای درخت تصمیم گیری
1398هدف اصلی تحقیق حاضر پیش بینی کیفیت حسابرسی با استفاده از الگوریتم های درخت تصمیم گیری است. در این راستا کلیه موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در بازه زمانی ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶ به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند که بعد از غربالگری تعداد ۱۳۶۷ مشاهده به عنوان نمونه آماری باقی ماندند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش پژوهشی توصیفی از نوع اکتشافی است. تجزیه و تحلیل داده ها مطابق با استاندارد داده کاوی CRISP-DM و چهار الگوریتم درخت تصمیم گیریQUEST ،CHAID، C&RT، C5,0 در سه رویکرد اجرای مستقیم الگوریتم ها، انجام تحلیل عاملی و اجرای الگوریتم ها و در آخر نیز با تحلیل درجه اهمیت شاخص ها و بررسی فضای جواب مهمترین شاخص ها مشخص و الگوریتم ها اجرا گردیدند. نتایج نشان داد که بهینه ترین مدل در هر سه رویکرد پیشنهادی با بیشترین قدرت تشخیص مربوط به درخت C۵.۰ بالغ بر ۹۷ درصد و بقیه درختان در رده های بعدی قرار گرفتند. لذا این پژوهش می تواند سندی برای بازنگری مجدد بر معیارهای سنجش کیفیت حسابرسی و ابزاری مفید و کارا برای ارزیابی سالانه و رتبه بندی موسسات حسابرسی برای جامعه حسابداران رسمی ایران باشد
-
بررسی تاثیر آنتروپی نسبت های مالی در شناسایی شرکتهای مشکوک به تقلب در گزارشگری مالی
1397از منابع مهم در تصمیمگیری سرمایهگذاران، استفاده از دادههای صورتهای مالی حسابرسی شده است. تغییرات در این اطلاعات و احتمال وجود مصادیق گزارشگری متقلبانه میتواند بر تصمیمگیری سرمایهگذاران اثرگذار باشد. آنتروپی، بینظمی (آشفتگی) یا عدم قطعیت یک سیستم را بیان میکند. آنتروپی در نظریه اطلاعات معیاری عددی از میزان اطلاعات یا میزان تصادفی بودن یک متغیر تصادفی است. لذا این پژوهش تاثیر آنتروپی نسبتهای مالی بر شناسایی شرکتهای مشکوک به تقلب در گزارشگری مالی بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار داده است. بدین منظور، تغییرات اقلام نسبتهای مالی براساس ابزار آنتروپی اندازهگیری شده و سپس اثر این تغییرات بر احتمال گزارشگری متقلبانه بررسی شده است. اطلاعات مورد بررسی مربوط به 101 شرکت بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1384 الی 1395 بوده است. پژوهش در چهار فرضیه اصلی که به بررسی تاثیر آنتروپی نسبتهای نقدینگی، فعالیت، سودآوری و سرمایهگذاری بر شناسایی شرکتهای مشکوک به تقلب در گزارشگری مالی پرداخته و نتایج بیانگر معناداری کلی مدلهای مورد آزمون بود. همچنین وجود اثر آنتروپی نسبتهای مالی بر شناسایی شرکتهای متقلب در گزارشگری مالی در تعدادی از آنتروپی نسبتها نظیر نسبت کل بدهی، وجوه عملیاتی به بدهی، دوره گردش عملیات، دوره گردش موجودی کالا، ، بازده سرمایه در گردش، گردش سرمایه جاری، بازده داراییها مشاهده گردید.
-
ارائه مدل کیفیت گزارشگری مالی با استفاده از دادهکاوی الگوریتم های فراابتکاری (مطالعه موردی بورس اوراق بهادر تهران)
1397رویکردهای فراکاوشی عمدتاً بر اساس نظم و قواعد موجود در ارگانیسمهای طبیعی الهام گرفتهاند. این رویکردها امروزه کاربرد بسیاری در شاخههای مختلف پیدا کرده است. با توجه به اهمیت پیشبینی، شناخت روشها در پیشبینی مدیریت سود میتواند اطلاعات مفیدی را برای ذینفعان فراهم آورد. تنوع عوامل بدست آمده ناشی از نتایج الگوهای خطی برای سنجش مدیریت سود موجب شده است سرمایهگذارن نسبت به کیفیت سود گزارش شده تردید نمایند. بنابراین هدف از این پژوهش ارائه الگوی بهینهتر برای پیشبینی مدیریت سود است. در مرحله نخست با استفاده از الگوی شبکههای عصبی الگوی اولیه خطی را بهینه نموده، سپس از الگوریتمهای فراابتکاری ژنتیک، ازدحام ذرات و رقابت استعماری و کلونی مورچگان برای بهینهتر نمودن الگو استفاده گردید. از این رویافتههای تجربی مربوط به بررسی 620 مشاهده (سال – شرکت) پذیرفته شده در بورس اورق بهادر تهران در بازه زمانی 1390 الی 1395 حاکی از سودمندی و تاثیر مثبت در روشهای ترکیبی بر عملکرد پیشبینی مدیریت سود و همچنین وجود تفاوت معنادر بین میزان سودمندی روشهای خطی و غیرخطی است. به عبارتی در صورت استفاده از الگوریتمها در پیشبینی مدیریت سود دقت پیشبینی با حذف متغیرهای ناکارآمد افزایش مییابد. افزون بر این یافته های پژوهش حاکی از عملکرد بهتر و مناسب الگوریتم کلونی مورچگان نسبت به سایر الگوها در کارآمدی متغیرهای گروه مدیریتی با دقت (97%) است.