تاریخ بهروزرسانی: 1403/08/10
محمد امید اخگر
دانشکده علوم انسانی و اجتماعی / گروه حسابداری
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمتگذاری نادرست سهام، نقش تعدیلگری عدمتقارن اطلاعاتی و همبستگی درون صنعتی
1403تاثیر شرکتها بر جامعه به یکی از دغدغههای مهم جهانی تبدیل شده و شرکتها با افزایش فشار از طرف ذینفعان خود جهت برخورداری از اهداف پایدار و نگرش وسیعتر و فراتر از توجه صرف به سهامداران، و انجام فعالیتهای اجتماعی و محیطی روبهرو هستند. این شرکتها بخشی از پاسخگویی خود در مقابل جامعه را با افشای اطلاعات غیرمالی ایفا میکنند و زمینه مناسبتری جهت تصمیمگیری ذینفعان فراهم میکنند. بنابراین مسئولیت اجتماعی واحدهای تجاری امروزه یکی از مباحث مهمی میباشد که بسیاری از پژوهشگران در سرتاسر دنیا به تاثیر آن بر مولفههای مختلف بازار سرمایه پرداختهاند. هدف از انجام این پژوهش نیز بررسی رابطه بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمتگذاری نادرست سهام با نقش تعدیلگری عدمتقارن اطلاعاتی و همبستگی درون صنعتی میباشد. در پژوهش حاضر دادههای 149 شرکت پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1392 تا 1400 مورد بررسی قرار گرفته است. جهت اندازهگیری متغیر قیمتگذاری نادرست سهام از تفاوت بین ارزش بازار سهام و ارزش ذاتی سهام، برای محاسبه متغیر افشای مسئولیت اجتماعی شرکت از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. به این منظور از چک لیستی مشتمل بر 60 مورد فعالیتی که در سه جنبه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شرکت آنها را افشا کرده است، استفاده شد. محاسبه عدمتقارن اطلاعاتی از طریق تفاوت بین قیمت پیشنهادی خرید و فروش نسبی سالانه سهام و همبستگی درون صنعتی نیز از کوواریانس نرخ تغییر سالانه فروش شرکت به نرخ تغییر سالانه فروش تجمعی صنعت استفاده شده است. جهت جمع آوری داده مربوط به متغیرهای پژوهش از بانکهای اطلاعاتی سازمان بورس اوراق بهادار علل خصوص سایت کدال و همچنین نرم افزار رهآورد نوین و جهت تعیین وجود همبستگی میان متغیرهای پژوهش، از رگرسیون حداقل مربعات معمولی با استفاده از نرم افزار ایویوز استفاده شده است. نتایج بدست آمده از آزمون فرضیات نشان میدهد که با تفکیک قیمتگذاری نادرست سهام، به سهام بیشتر از حد قیمتگذاری شده و سهام کمتر از حد قیمتگذاری شده می-توان متوجه شد که افشای مسئولیت اجتماعی شرکت، رابطه مثبت و معناداری با قیمت گذاری بیشتر از حد و کمتر از حد سهام دارد. بررسی اثرتعاملی عدمتقارن اطلاعاتی و همبستگی درون صنعتی نیز در این پژوهش، نشان میدهد که عدمتقارن اطلاعاتی تاثیر معناداری بر ارتباط بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمتگذاری نادرست سهام ندارد و همبستگی درون صنعتی ارتباط بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمتگذاری بیشتر از حد را تضعیف، و کمتر از حد سهام را تقویت میکند. که با انجام آزمون استحکام با ترکیب سهام بیشتر از حد قیمتگذاری شده و سهام کمتر از حد قیمتگذاری شده، و فقط با درنظر گرفتن قیمتگذاری نادرست چه به صورت منفی یا مثبت باشد، ارتباط مثبت و معناداری بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمتگذاری نادرست سهام بدست آمد، اما اثر تعاملی متغیرهای تعدیلگر تایید نشد.
-
بررسی تاثیر تمرکز مشتری بر سرعت تعدیل اهرم، نوسانات جریان نقدی و ریسک سقوط سهام
1402در دهههای گذشته توجه گستردهای به مفهوم تعدیل اهرم برای رسیدن به اهرم هدف متمرکز شده است. یکی از عوامل تاثیر گذار بر اهرم شرکت تمرکز بر مشتریان است، زیرا نقش حیاتی مشتریان در تصمیمگیریهای ساختار سرمایه برجسته شده است. از اینرو هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرکزی مشتری بر سرعت تعدیل اهرم با نقش میانجیگری نوسانات جریان نقدی و نقش تعدیلگری ریسک سقوط سهام در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است زیرا، مورد استفاده سرمایهگذاران، مدیران، تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه قرار میگیرد. برای استنباط فرضیههای پژوهش از تکنیکهای رگرسیون و به منظور برازش الگو رگرسیون از روش GMM، دادههای ترکیبی پویا استفاده میشود. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 113 شرکت در بین شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1389 تا 1400 میباشد. یافتههای پژوهش نشان میدهند که، تمرکز مشتری تاثیر منفی و معنیداری بر سرعت تعدیل اهرم دارد و نوسانات جریان نقدی ارتباط میان تمرکز مشتری و سرعت تعدیل اهرم را میانجیگری میکند، همچنین ریسک سقوط سهام این ارتباط را تضعیف مینماید.
-
اثر تنوع سبد سهامداران عمده بر افشای اختیاری با تاکید بر نقش همبستگی درون صنعتی
1402سهامداران عمده منافع قابل توجهی در شرکتهای موجود در سبدشان دارند و به همین علت به نسبت سایر سرمایهگذاران جزء، انگیزه کافی برای اثر گذاشتن بر تصمیمگیریهای مدیریت داشته و احتمالاً با دسترسی به اطلاعات نهانی شرکتها محیط اطلاعاتی مبهم و گلآلود را ترجیح میدهند و از شرایط موجود سود و منفعت بیشتری به دست می آورند. از طرفی سهامداران عمده با سبد اطلاعاتی متنوعتر، به دلیل صرف هزینه و زمان بیشتر، افشای اختیاری غنیتر را ترجیح میدهند. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر تنوع سبد سهامداران عمده بر افشای اختیاری و همچنین بررسی نقش تعدیلگری همبستگی درون صنعتی بر این اثر است. برای محاسبه همبستگی درون صنعتی از مجموع کواریانس فروش جفتی تمام شرکتهای موجود در صنعت و برای محاسبه تنوع سبد سهامدار عمده از درصد سهم "هر شرکت" و "هر صنعت" از سبد سهامدار عمده استفاده گردیده است که به وسیله شاخص هرفیندال هیرشمن محاسبه شده است. برای استخراج شاخصهای افشای اختیاری اطلاعات نیز، به گزارش فعالیت هیئت مدیره شرکتها اتکا شد. پژوهش از نوع کاربردی بوده و نمونه آن شامل ۱۵۳ شرکت پذیرفته شده در بورس و فرابورس اوراق بهادار تهران میباشد که به روش حذف سیستماتیک منتخب شدهاند. بازه زمانی پژوهش مشمول سالهای ۱۳۹۲ لغایت ۱۴۰۰ میباشد. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که تنوع شرکتی سبد سهامدار عمده اثر منفی و معناداری بر افشای اختیاری دارد، لیکن اثر تنوع صنعتی سبد سهامداران عمده بر افشای اختیاری تایید نگردید. نقش تعدیلگری همبستگی درون صنعتی بر اثر تنوع شرکتی سبد سهامداران عمده بر افشای اختیاری منفی و معنادار بود لیکن نقش آن بر اثر تنوع صنعتی سبد سهامدار عمده بر افشای اختیاری تایید نگردید.
-
نقش رقابت بازار محصول، اصطکاک مالی و مالیگرایی، در ارتباط بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و ریسکپذیری
1402وجود نوسان متغیرهای کلان اقتصادی و شفاف نبودن مسیر کلی سیاستهای اقتصادی دولت در سالهای اخیر محیط ناامنی را برای فعالیتهای اقتصادی کشور ایجاد نموده است. بروز عدم قطعیت سیاست اقتصادی، تامین منابع مالی را برای شرکتها دشوارتر میکند و ممکن است به دلیل کمبود بودجه نتوانند از پروژههای سرمایهگذاری پر ریسک و پربازده حمایت کنند. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی رابطه بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و ریسکپذیری شرکت با نقش تعدیل گری رقابت بازار محصول و اصطکاک مالی و نقش میانجیگری مالی گرایی در شرکتهایی پذیرفتهشده بورس اوراق بهادار تهران است. بهمنظور دست یافتن به هدف پژوهش، تعداد 142 شرکت بهعنوان نمونه در دسترس طی بازه زمانی سال 1390 تا 1399 انتخاب که درمجموع 1420 سال – شرکت، جهت انجام تحلیل موردبررسی قرار گرفت. از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی و آزمون سوبل و دادههای ترکیبی، جهت آزمون فرضیههای پژوهش استفاده گردید. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و ریسکپذیری شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد بااینحال شواهدی که بیانگر نقش تعدیل گری رقابت بازار محصول و اصطکاک مالی بر رابطه بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و ریسکپذیری باشد، یافت نگردید. بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و مالی گرایی رابطه منفی و معناداری وجود دارد که با افزایش عدم قطعیت سیاست اقتصادی، سطح دارایی مالی در شرکتها کاهش مییابد. با واردکردن مالی گرایی بهعنوان متغیر میانجی در مدل اصلی، نقش میانجیگری تائید نشده است.
-
رابطه تغییر طبقه بندی سود با ضریب واکنش سود، عدم تقارن اطلاعاتی و اطمینان سرمایه گذاران
1401سرمایه گذاران برای اتخاذ تصمیمات بهینه، به اطلاعات مربوط به سود حسابداری نیازمند هستند، اگر این اطلاعات به سرمایه گذارانی که در موقعیت مناسب تری قرار دارند زود تر برسد قادر خواهند بود بر عرضه و تقاضا ی بازار تاثیر گذاشته و منجر به بروز شکاف قیمتی شوند. این اطلاعات موجب اخذ تصمیمات مختلف در افراد متفاوت می شود. عدم آگاهی سرمایه گذاران از عوامل موثر بر واکنش سایر سرمایه گذاران می تواند منجر به واکنش بیشتر یا کمتر از واقع آنها شود، که در نهایت در ارزش گذاری سهام شرکت دچار اشتباه می شوند. زمانی که ارزش واقعی سهام مشخص نباشد، بازده آتی آن سهام نیز تحت تاثیر تفسیر نادرست سرمایه گذاران از محتوای سود قرار می گیرد، و به دلیل اطلاعات گمراه کننده منجر به تفاوت-های ادراکی در تصمیمات می شود. گاهی ممکن است مدیران با انگیزه های مختلف این سود را دستکاری کرده و اقدام به مدیریت سود کنند. تغییر طبقه بندی سود نوعی مدیریت سود است که طبقه اقلام موجود در صورت سود و زیان بدون تغییر سود خالص جابجا می گردد، تا کاربران صورت های مالی را فریب دهند. در مقایسه با مدیریت اقلام تعهدی و مدیریت فعالیت های واقعی ، تغییر طبقه بندی سود یک ابزار ظریف و در عین حال قابل اجرا برای مدیریت سود است. هدف این پژوهش بررسی اثر تغییر طبقه بندی سود بر عدم تقاران اطلاعاتی و ضریب واکنش سود و اطمینان سرمایه گذاران در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه پژوهش شامل 117 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره ای ده ساله، 1399-1390 می باشد. به منظور آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره و داده های تابلویی استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین تغییر طبقه بندی سود و اطمینان سرمایه گذارن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، اما رابطه بین تغییر طبقه بندی سود و ضریب واکنش تایید نشد. همچنین یافته ها حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار بین تغییر طبقه بندی سود و عدم تقاران اطلاعاتی است.
-
تاثیر خوانایی صورت های مالی روی هزینه سرمایه و هزینه نمایندگی شرکت با تاکید بر کیفیت حسابرسی
1401صورتهای مالی و گزارشات سالانه شرکتهایی که از خوانایی بالایی برخودار هستند، تاثیر مهمی بر عملکرد و اطلاعات در دسترس استفاده کنندگان و کسانی که می خواهند سرمایه گذاری نمایند، می گذارد و همچنین سهامداران را قادر می سازد که بر عملیات مدیران نظارت نمایند. بنابراین، خوانایی صورتهای مالی و افشای اطلاعات از قبیل گزارشهای سالانه پل ارتباطی مهمی بین مدیران و سهامداران به دلیل جدا بودن مالکیت از مدیریت محسوب می شود. دراین راستا پژوهش حاضر به بررسی تاثیر خوانایی صورتهای مالی برهزینه سرمایه و هزینه نمایندگی با تاکید بر کیفیت حسابرسی پرداخته است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر خوانایی صورت های مالی روی هزینه سرمایه و هزینه نمایندگی شرکت با تاکید بر کیفیت حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی – همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 111 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1399 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 888 سال _ شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. به-منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده گردید. همچنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین خوانایی صورتهای مالی و هزینه ی سرمایه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین بین خوانایی صورتهای مالی و هزینه ی نمایندگی رابطه مثبت ومعناداری وجود دارد. هچنین وجود کیفیت حسابرسی درشرکتها رابطه بین خوانایی صورتهای مالی و هزینه ی نمایندگی را تحت تاثیر خود قرار می دهد ولی بر رابطه ی بین خوانایی صورتهای مالی و هزینه ی سرمایه تاثیر معناداری ندارد.
-
مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری حسابداری با تاکید بر خوانایی گزارش های مالی
1401میزان محافظه کاری حسابداری و فعالیت های صورت گرفته در زمینه مسئولیت اجتماعی در شرکت را می توان تلاش یک شرکت برای افزایش ارتباط موثر با ذینفعان دانست. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکت بر محافظه کاری حسابداری با تاکید بر خوانایی گزارش های مالی است. این پژوهش از نظر روش و ماهیت در گروه پژوهش های توصیفی-همبستگی قرار دارد. در این پژوهش داده های 136 واحدتجاری پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391تا 1399 مورد بررسی قرار گرفته است. جهت اندازه گیری محافظه کاری شرطی از روش خان و واتس(2009) و برای اندازه گیری محافظه کاری غیر-شرطی از روش احمد و دولمان(2009) استفاده شده است. مسئولیت اجتماعی شرکت مطابق با الگوی میشرا و همکاران(2016) و خوانایی گزارش های مالی از شاخص فوگ استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد ارتباط منفی و معناداری بین مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری شرطی وجود دارد و این نتیجه نظریه نمایندگی را تایید می کند که با حمایت از این نظریه یک شرکت ذینفع گرا ممکن است مشکلات نمایندگی کمتری داشته باشد و بنابراین سهامداران ممکن است محافظه کاری کمتری بخواهند و ارتباط مستقیم و معناداری بین مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری غیرشرطی وجود دارد و این نتیجه نظریه ذینفعان را تایید می کند با حمایت از این نظریه شرکت هایی که از طریق فعالیتهای مسئولیت اجتماعی به حفظ روابط خود با ذینفعان می پردازند اقدامات محافظه کاری را افزایش می دهند و اما اثر متغیر تعدیگر به دلیل پیچیدگی متن ، رابطه منفی بین مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری شرطی را تشدید می کند و همچنین رابطه مثبت مسئولیت اجتماعی شرکت و محافظه کاری غیرشرطی را هم تضعیف می کند.
-
بررسی تاثیر نوع تغییر حسابرس بر ارتباط بین حق الزحمه حسابرسی و هزینه بدهی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1400رسالت حسابرسی، اعتباربخشی به گزارشگری مالی و اعتمادسازی برای استفاده کنندگان صورت های مالی است و در مقابل منافع اقتصادی حسابرس نیز از طریق حق الزحمه تامین می شود. حق الزحمه حسابرسی، شامل هرگونه وجهی است که بابت ارائه خدمات حسابرسی و طبق توافق، بر اساس قرارداد به حسابرس یا موسسه حسابرسی پرداخت می گردد، هدف این پژوهش بررسی تاثیر نوع تغییر حسابرس بر ارتباط بین حق الزحمه حسابرسی و هزینه بدهی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نوع مطالعه کتابخانه ای و تحلیلی-عملی بوده و مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی(پانل دیتا) است. در این پژوهش اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1394تا1398 بررسی شده است.برای تجزیه وتحلیل نتایج به دست آمده پژوهش از نرم افزار ایویوز استفاده شده است. نتایج آزمون نشان می دهد که فرضیه اول حق الزحمه حسابرسی بر هزینه بدهی تاثیر معناداری دارد مورد تائید واقع شده است و فرضیه دوم یعنی نوع تغییر حسابرس بر ارتباط بین حق الزحمه حسابرسی و هزینه بدهی تاثیر معناداری دارد مورد تائید واقع شده است.
-
بررسی رابطه بین کیفیت سود و ناهنجاری های حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1400نقش بازار سهام برای رونق بخشیدن به اقتصاد کشورهایی مانند ایران که از یک سو با حجم زیادی از سرمایه های سرگردان و از سوی دیگر با کمبود منابع سرمایه گذاری روبه رو است، بسیار مهم است. لذا شناخت عوامل تاثیرگذار بر رفتار بازده سهام می تواند گام مهمی در جهت دهی سرمایه در اقتصاد کشورها محسوب شود. بنابراین وجود عوامل و متغیرهایی که با بازده رابطه منفی دارند (ناهنجاری ها)، از جمله مهم ترین اطلاعاتی است که ذینفغان برای تعیین نوع ارتباط خود با شرکت ها به آن نیاز دارند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کیفیت سود و ناهنجاری های حسابداری در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 134 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1399 انتخاب و در مجموع 1206سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. این پژوهش در چارچوب پژوهش های توصیفی طبقه بندی و روش آزمون فرضیه ها، روش تجزیه و تحلیل آماری از نوع همبستگی و به منظور تحلیل آماری فرضیه ها از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. همچنین برای اندازه گیری متغیر وابسته ناهنجاری های حسابداری از چهار پراکسی؛ ناهنجاری خالص دارایی های عملیاتی، ناهنجاری رشد دارایی ها، ناهنجاری اقلام تعهدی عملیاتی و ناهنجاری سود غیره منتظره استفاده و برای محاسبه متغیر مستقل کیفیت سود از دو ویژگی آن؛ کیفیت اقلام تعهدی و پایداری سود استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ناهنجاری خالص دارایی های عملیاتی با کیفیت اقلام تعهدی و پایداری سود رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد که ناهنجاری رشد دارایی ها با کیفیت اقلام تعهدی رابطه مثبت و معنادار ی دارد و با پایداری سود رابطه ای ندارد. علاوه بر این ناهنجاری اقلام تعهدی عملیاتی رابطه مثبت و معناداری با کیفیت اقلام تعهدی و پایداری سود دارد، و همچنین نتایج نشان داد که ناهنجاری سود غیره منتظره دارای رابطه منفی و معنادار با کیفیت اقلام تعهدی و دارای رابطه مثبت و معناداری با پایداری سود می باشد.
-
تاثیر ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار بر اجتناب از مالیات با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی
1400نیروی انسانی یکی از مهمترین عوامل کلیدی موفقیت هر سازمانی است. ضعف در سرمایه گذاری در این بخش می تواند سازمان ها را در بخش های مختلف دچار ضعف نماید که این امر هزینه های زیادی را برای سازمان ها بهمراه خواهد داشت. در این پژوهش به بررسی رابطه بین ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار و اجتناب از مالیات با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی در شرکت های بورس اورق بهادار تهران پرداخت شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش 161 شرکت از شرکت های پذیرفته بورس تهران به عنوان نمونه طی سالهای 1391 تا 1398، انتخاب گردیده است. هدف این پژوهش کاربردی است. روش پژوهش حاضر استقرایی و پس رویدادی (با استفاده از اطلاعات گذشته) و روش آزمون فرضیه آن الگوی رگرسیون خطی و استفاده از داده های ترکیبی است. شواهد تحقیق پیش رو حاکی از آن است که بین ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار و اجتناب از مالیات رابطه معناداری وجود ندارد. در صورتی که طبق نتایج انجام شده بین ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار رو اجتناب از مالیات در شرایط عدم تقارن اطلاعاتی ارتباطی مثبت و معناداری وجود دارد.
-
بررسی ارتباط نااطمینانی سیاستهای اقتصادی با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و قابلیت مقایسه صورتهای مالی با تاکید بر چرخه عمر شرکتها
1400شوک ها و نوسانات اقتصادی پیاپی در سال های اخیر سبب بی انضباطی در سیاست های اقتصادی دولت شده است که این مسئله نااطمینانی سیاست های اقتصادی را تشدید نموده است. با توجه به اینکه چنین شرایطی تصمیمات مالی و کیفیت گزارشگری واحدهای تجاری می تواند اثرگذار باشد؛ پژوهش حاضر به بررسی ارتباط نااطمینانی سیاستهای اقتصادی با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و قابلیت مقایسه صورت های مالی با نقش تعدیلگری چرخه عمر شرکت ها می پردازد. در پژوهش حاضر داده های 125 واحد تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفت. جهت اندازه گیری مدیریت سود از اقلام تعهدی اختیاری مطابق مدل کوتاری و همکاران(2005) استفاده شد. قابلیت مقایسه صورت های مالی مطابق مدل دیفرانکو و همکاران (2011) و شاخص نااطمینانی سیاستهای اقتصادی با استفاده از الگوی خود رگرسیونی واریانس شرطی محاسبه گردید و طبقه بندی واحدهای تجاری در مراحل مختلف چرخه عمر مطابق مدل دیکنسون (2011) صورت پذیرفت. نتایج نشان میدهد که نااطمینانی سیاست های اقتصادی با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی رابطه مثبتی دارد و این ارتباط در مرحله ایجاد و رشد تضعیف گردیده و در مرحله بلوغ شدت می یابد اما مرحله افول، اثر معناداری بر این رابطه ندارد. علاوه بر این نااطمینانی با مقایسه پذیری صورت های مالی رابطه مثبت دارد که در مراحل بلوغ و افول این رابطه تشدید می گردد. اما اثر تعدیلگری مراحل ایجاد و رشد بر رابطه مزبور مشاهده نگردید. بنابراین می توان گفت با افزایش نااطمینانی سیاستهای اقتصادی، فرصت و انگیزه لازم جهت اقدام به مدیریت سود توسط مدیران افزایش می یابد. همچنین یافتههای پژوهش نشان داد که با افزایش نااطمینانی سیاستهای اقتصادی طی دوره پژوهش، قابلیت مقایسه نیز افزایش یافته است. به علاوه شواهد حاکی از آن است که مراحل چرخه عمر شرکت تاثیر ناهمگنی بر ارتباطات ذکر شده دارد.
-
بررسی رابطه بین برنامهریزی مالیاتی و ارزش شرکت با تاکید بر ویژگیهای هیئت مدیره
1400هدف از این تحقیق، بررسی رابطه بین برنامه ریزی مالیاتی و ارزش شرکت در شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران بوده است. در این تحقیق از متغیرهای مختلفی بهره گرفته شد. به همین ترتیب تاثیر برنامه ریزی مالیاتی بر ارزش شرکت از طریق برازش مدل های رگرسیونی با داده های پانلی طی دوره 1390تا 1399بر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفت. امروزه بسیاری از شرکتها هزینه های زیادی را صرف برنامهریزی مالیاتی میکنند و از طرق گوناگون سعی در کاهش هزینه مالیاتی خود دارند. این صرف هزینه در قبال برنامهریزی مالیاتی سبب افزایش ارزش شرکت میشود و نقش هیئتمدیره در قبال اینگونه تصمیمات محسوس است. با توجه به شیوه جمع آوری دادهها، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی و از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی محسوب میشود؛ نتایج پژوهش نشان میدهد که بین شاخص اندازه هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره، نقش دوگانه مدیرعامل، حضور زنان، اندازه کمیته حسابرسی، شاخص تعاملی برنامه ریزی مالیاتی با اندازه هیئتمدیره، تعاملی برنامهریزی مالیاتی با استقلال هیئت مدیره، تعاملی برنامه ریزی مالیاتی با نقش دوگانه مدیرعامل، تعاملی برنامه ریزی مالیاتی با حضور زنان، تعاملی برنامه ریزی مالیاتی با اندازه کمیته حسابرسی، فرصتهای رشد، اندازه شرکت، نرخ تورم، بازده داراییها اثر مثبت بر متغیر وابسته (ارزش شرکت) داشته است؛ از طرفی شاخص برنامهریزی مالیاتی و سود سهام اثر منفی و معناداری بر متغیر وابسته (ارزش شرکت) داشته است همچنین در مدل بعدی شاخص برنامه ریزی مالیاتی و شاخص سود سهام اثر منفی بر متغیر وابسته (ارزش شرکت) داشته است؛ همچنین اندازه هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره، نقش دوگانه مدیرعامل، حضور زنان، اندازه کمیته حسابرسی، فرصتهای رشد، اندازه شرکت، نرخ تورم، بازده داراییها اثر مثبت و معناداری بر متغیر وابسته (ارزش شرکت) داشته است
-
بررسی تاثیر عملکرد پایداری شرکت بر تعدیلات اهرم با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی و قیمت گذاری نادرست
1400یکی از معیارهای مهم ساختار سرمایه، به کارگیری اهرم مالی مناسب است. تعدیل نسبت های اهرم مالی به سمت اهرم هدف به دلیل حداکثر کردن ارزش شرکت ها از اهمیت زیادی برخوردار است. ادبیات روبه رشد حاکی از آن است که تعدیلات اهرم مالی در شرکت های مختلف ،یکسان نیست و عملکرد پایداری شرکت ممکن است در سرعت تعدیل اهرم تاثیر گذار باشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عملکرد پایداری شرکت بر تعدیلات اهرم با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی و قیمت گذاری نادرست سهام می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 178 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی زمانی 1392تا 1397 می باشد. در این تحقیق به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون از روش حداقل مربعات معمولی و جهت آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون مبتنی بر داده های پانلی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عملکرد پایداری شرکت تاثیر معنادار و مثبتی بر سرعت تعدیل اهرم دارد. اما تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی و همچنین قیمت گذاری نادرست سهام بر رابطه ی بین عملکرد پایداری شرکت و سرعت تعدیل اهرم منفی می باشد.
-
بررسی تاثیر عملکرد زیست محیطی برخطر سقوط قیمت سهام با تاکید بر محافظه کاری حسابداری و ارتباطات سیاسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1399یکی از مهم ترین روش های دستکاری اطلاعات حسابداری، تسریع در شناسایی اخبار خوب در مقابل به تاخیر انداختن شناسایی اخبار بد می باشد. هنگامی که اخبار بد انباشته شده در شرکت به سطح نهایی خود می رسد به یک باره منتشر خواهد شد و باعث سقوط قیمت سهام شرکت می شود از سوی دیگر مسئولیت و گزارشگری اجتماعی شرکت ها بخصوص در بعد زیست محیطی در سال های اخیر که روز به روز شاهد گرم شدن کره زمین و و نابودی محیط زیست هستیم به عنوان یکی از موضوعات مهم و رایج محافل علمی و دنیای تجارت، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. سرمایه گذاران و سهامداران دو گروهی هستند که اطلاعات مربوط به ریسک و بازده ی سهام شرکت ها برای آنها اهمیت ویژه ای دارد، بنابراین عملکرد زیست محیطی با تاثیر گذاری بر ریسک سقوط قیمت از جمله مهم ترین اطلاعاتی است که ذینفغان برای تعیین نوع ارتباط خود با شرکت ها به آن توجه ویژه ی دارند. لذا پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عملکرد زیست محیطی شرکت ها بر ریسک سقوط قیمت سهام با تاکید بر محافظه کاری حسابداری و ارتباطات سیاسی در بورس اوراق بهادار تهران در بورس اوراق تهران می پردازد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی – همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 109 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 763 سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات معمولی استفاده گردید .همچنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که عملکرد زیست محیطی تاثیر منفی و معنا داری بر ریسک سقوط قیمت سهام دارد همچنین اخذ رویه محافظه کاری حسابداری تاثیر این ارتباط را تضعیف می کند اما ارتباطات سیاسی به عنوان متغیر تعدیلگر دوم هیچ تاثیری بر رابطه بین عملکرد زیست محیطی و ریسک سقوط قیمت سهام ندارد.
-
بررسی تاثیرترکیب هیات مدیره، ارتباطات سیاسی و اقدامات پایدار بر روی ریسک پذیری و عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1399ارزیابی ریسک شرکت، یک عنصر حیاتی در زمینه کنترل شرکت، بودجه بندی و برنامه ریزی است. در واقع ریسک پذیری شرکتی نقش مهمی در تصمیم گیری ایفا میکند به طوری که عملکرد و بقای شرکتها را در طولانی مدت تحت تاثیر قرار می دهد. عملکرد شرکت نیز یک جنبه مهم در حوزه ی مالی و اقتصادی شرکت است بنابراین باید معیارهای مالی و اقتصادی مربوط به آن را در نظر گرفت. چرا که ارزیابی عملکرد شرکتها برای طیف وسیعی از استفاده کنندگان مالی به کار گرفته میشود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی –همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 125شرکت از میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1390تا 1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 875 سال _شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات معمولی استفاده گردید. جهت آزمون فرضیهها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان میدهد که بین استقلال هیات مدیره با ریسک کل رابطه مستقیم و معنادار و بین اندازه هیات مدیره و ارتباطات سیاسی با ریسک کل رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین بین استقلال هیات مدیره و ارتباطات سیاسی با ریسک مالی رابطه مثبت و معنادار و بین حاکمیت شرکتی و ریسک مالی رابطه منفی وجود دارد. علاوه بر این بین اطلاعات محیطی، اجتماعی و امتیازات حاکمیت شرکتی؛ اندازه هیات مدیره، ارتباطات سیاسی واعضای هیات مدیره زن با عملکرد شرکت رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.
-
اثر تعدیل گری مالکیت دولتی و کیفیت افشاء بر رابطه بین اجتناب مالیاتی و قراردادهای وام بانکی در شرکت های پذیرفته شدۀ بورس اوراق بهادار تهران
1399امروزه بانک ها نقش مهمی در تامین مالی شرکت ها دارند، تامین مالی از طریق استقراض بانکی به دلیل صرفه جویی مالیاتی، برای گسترش فعالیت و ادامه حیات شرکت ها ضروری است همین عامل باعث افزایش توجه به مفاد قراردادهای وام می گردد. از این رو هدف از انجام این پژوهش، اثر تعدیل کنندگی مالکیت دولتی و کیفیت افشاء بر رابطه بین اجتناب مالیاتی و قراردادهای وام بانکی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390-1396 می باشد که از آن با استفاده روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، تعداد 125 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات معمولی و لجستیک و جهت آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل رگرسیونی مبتنی بر داده های پانلی استفاده شده است. برای سنجش اجتناب مالیاتی از دو معیار نرخ موثر مالیات نقدی و تفاوت دفتری مالیات و برای سنجش قراردادهای وام بانکی از مفاد ساختار وام بانکی، هزینه های وام بانکی، وثیقه و ریسک عدم پرداخت وام بانکی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که اجتناب مالیاتی تاثیر مثبت و معناداری بر قراردادهای وام بانکی شرکت ها دارد. اثر کیفیت افشاء بر ارتباط بین اجتناب مالیاتی و قراردادهای وام بانکی بستگی به معیار مورد استفاده برای سنجش اجتناب مالیاتی دارد؛ به طوری که هنگام استفاده از معیار نرخ موثر مالیات نقدی، اجتناب از مالیات بر ساختار، هزینه و وثیقه وام بانکی اثر کاهشی دارد، این در حالی است که استفاده از تفاوت دفتری مالیات به عنوان معیار دیگر اجتناب مالیاتی، بر ساختار، هزینه و ریسک عدم پرداخت وام بانکی اثر کاهشی دارد. و مالکیت دولتی نیز بر رابطه بین اجتناب مالیاتی (نرخ موثر مالیاتی و تفاوت دفتری مالیات) و قراردادهای وام بانکی (ساختار وام بانکی، هزینه های وام بانکی، وثیقه و ریسک عدم پرداخت وام بانکی) اثر کاهشی دارد.
-
بررسی رابطه بین تخصص کمیته حسابرسی و افشای اطلاعات آینده نگر با تاکید بر نقش کیفیت حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1398مهم ترین و باارزش ترین اطلاعات مالی در صورت افشای کافی و به موقع می توانند بر تصمیم گیری استفاده کنندگان موثر واقع شوند. افشای اطلاعات آینده نگر نوعی از اطلاعات را افشا می کند که می تواند در صورت عدم آگاهی از آنها تصمیمات استفاده کنندگان از صورت های مالی را متغییر سازد. در این میان افشای اطلاعات داوطلبانه که شامل اطلاعات مالی، غیر مالی، سایر اطلاعات مندرج در گزارشات تفسیری مدیرت در کنار صورت های مالی شرکت ها که عمدتا گذشته نگر بوده، می تواند چشم انداز بهتری در خصوص آینده و عملکرد آتی شرکت در اختیار استفاده کنندگان قرار بدهد. شرکت های پدیرفته شدن در بازار بورس اوراق بهادار و الزام آنها به ارائه گزارشات تفسیری مدیریت در کنار صورت های مالی حسابرسی شده و وجود کمیته حسابرسی، گامی موثر در جهت بهبود گزارش دهی بوده است. عوامل مختلفی بر افشای اطلاعات آینده نگر تاثیر می گذارند. این پژوهش به بررسی اثر تخصص کمیته حسابرسی بر افشای اطلاعات مالی آینده نگر با تاکید بر کیفیت حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 114 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390-1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 794 سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شده است. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از مدل حداقل مربعات معمولی، هم چنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. برای محاسبه افشای اطلاعات آینده نگر از 18 آیتم لازم در صورت های مالی و گزارشات تفسیری هئیت مدیره استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که بین تخصص کمیته حسابرسی و افشای اطلاعات آینده نگر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. احتمال اینکه کیفیت حسابرسی بتواند بر تخصص کمیته حسابرسی و افشای اطلاعات مالی آینده نگر اثر داشته باشد نیز تایید شد.
-
بررسی رابطه ارتباطات سیاسی هیئت مدیره و ارزش شرکت با تاکید بر تضاد منافع شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1397هدف اصلی شرکت به حداکثر رساندن حقوق صاحبان سهام است. مدیریت جهت رسیدن به این هدف همواره در جستجوی متغیرها و محرک هایی است که در افزایش ارزش بازار سهام و به تبع آن در افزایش ارزش حقوق صاحبان سهام نقش موثری ایفا می کنند، به ویژه آنکه در عصر حاضر، رقابتی شدن بازارها و سازمان ها مدیریت را بیش از گذشته جهت شناسایی عواملی که باعث افزایش ارزش شرکت می شوند، تشویق می کنند. از جمله این عوامل می توان به ارتباطات سیاسی و تضاد منافع اشاره کرد. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ارتباطات سیاسی و ارزش شرکت، با توجه به تضاد منافع موجود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 157 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390-1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، انتخاب و در مجموع 1099 سال– شرکت، جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شده است. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون از روش حداقل مربعات معمولی استفاده گردیده است. همچنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. برای محاسبه ارزش شرکت از نسبت کیوتوبین استفاده گردیده است. برای بررسی اثر تعدیلی تضاد منافع، دو معیار تضاد منافع بین مدیر و سهامدار، و تضاد منافع بین سهامداران اکثریت و اقلیت در نظر گرفته شده-است، که برای محاسبه تضاد منافع بین مدیر و سهامدار، دو معیار اندازه هیئت مدیره و سهام در دست مدیران؛ و برای محاسبه تضاد منافع بین سهامداران اکثریت و اقلیت دو معیار بزرگترین سهامدار و میزان معامله با اشخاص وابسته در نظر گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ارتباطات سیاسی و ارزش شرکت، رابطه معکوس و معناداری با یکدیگر دارند. همچنین یافته ها نشان می دهد که تضاد منافع بین مدیر و سهامدار تاثیری بر رابطه بین ارتباطات سیاسی و ارزش شرکت ندارد، اما تضاد منافع بین سهامداران اکثریت و اقلیت رابطه بین ارتباطات سیاسی بر ارزش شرکت را تضعیف می کند.
-
بررسی تاثیراصطکاک های بازار بر محدودیت مالی با تاکید بر ارتباطات سیاسی و حاکمیت شرکتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1397محدودیت مالی موضوع مورد توجه شرکت ها است و شرکت ها در راستای رفع محدودیت مالی تلاش می کنند. محدودیت مالی با کاهش دسترسی به وجوه مورد نیاز سرمایه گذاری، می تواند مانع اتخاذ تصمیمات بهینه در زمینه سرمایه گذاری شده و منجر به از بین رفتن فرصت های سرمایه گذاری بنگاه شود. قطعا واکنش مناسب شرکت ها در مواجه شدن با محدودیت مالی می تواند در پیشگیری از این آثار منفی موثر باشند. از این رو بررسی عواملی که باعث ایجاد محدودیت مالی می-شوند می توانند در تصمیم گیری مناسب به هنگام مواجه با محدودیت مالی مفید باشند. عوامل مختلفی بر محدودیت مالی تاثیر می گذارند. این پژوهش به بررسی اثر اصطکاک های بازار بر محدودیت مالی با تاکید بر ارتباطات سیاسی و حاکمیت شرکتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 159 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389-1395 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 1113 سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شده است. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون از روش حداقل مربعات معمولی استفاده گردید. هم چنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. برای محاسبه اصطکاک های بازار از دو معیار عدم تقارن اطلاعاتی و نرخ گردش سهام، و برای محاسبه حاکمیت شرکتی سه معیار وجود سهامداران نهادی، وجود کمیته حسابرسی و استقلال اعضای هیئت مدیره استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که بین اصطکاک های بازار و محدودیت مالی رابطه معناداری وجود دارد. وجود ارتباطات سیاسی بر رابطه بین نرخ گردش سهام و محدودیت مالی موثر است اما بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و محدودیت مالی تاثیری ندارد. وجود سهامداران نهادی نیز بر رابطه بین نرخ گردش سهام و محدودیت مالی موثر نیست اما بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و محدودیت مالی موثر است. وجود کمیته حسابرسی بر رابطه بین نرخ گردش سهام و محدودیت مالی موثر نیست اما بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و محدودیت مالی تاثیر دارد و استقلال اعضای هیئت مدیره بر رابطه بین نرخ گردش سهام و محدودیت مالی و همچنین بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و محدودیت مالی نیز تاثیری ندارد.
-
بررسی رابطه بین چرخه عمر شرکت و نوسانات ویژه بازده سهام با تاکید بر عدم قطعیت بنیادین و عدم قطعیت اطلاعاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1397با توجه به اهمیت و روند افزایشی نوسانات ویژه بازده سهام در طی سال های اخیر، بررسی عوامل اثرگذار بر نوسانات ویژه بازده سهام، به یکی از موضوعات اصلی پژوهش های مربوط به بازارهای مالی تبدیل شده است. از این رو هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه چرخه عمر شرکت و نوسانات ویژه بازده سهام با تاکید بر عدم قطعیت بنیادی و عدم قطعیت اطلاعاتی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1395- 1387 می باشد که از آن با استفاده روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، تعداد 152 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روش آماری مورد استفاده برای آزمون فرضیه های پژوهش، مدل رگرسیونی مبتنی بر داده های پانلی می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که چرخه عمر شرکت تاثیر معناداری بر نوسانات ویژه بازده سهام شرکت ها دارد و همچنین نوسانات ویژه بازده سهام شرکت ها طی مراحل معرفی و افول نسبت به مرحله رشد و بلوغ بیشتر است. همچنین، نتایج تحقیق نشان می دهد که عدم قطعیت بنیادی به عنوان یکی از متغیرهای تعدیل گر، تاثیر معناداری بر ارتباط بین چرخه عمر شرکت و نوسانات ویژه بازده سهام ندارد. اما عدم قطعیت اطلاعاتی بر اساس مدل کوتاری و همکاران (2005) بر رابطه بین چرخه عمر شرکت و نوسانات ویژه بازده سهام موثر می باشد.
-
تاثیر ارتباط متقابل هیات مدیران در انتخاب روش های حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1397یکی از مهم ترین پیش نیازها برای انتشار اطلاعات شرکت، ارتباط مدیران است که باعث می شود اطلاعات در مرزهای شرکت ها انتقال یابد. مدیران به دلیل دسترسی داشتن به اطلاعات داخلی شرکت ها قادر هستند، اطلاعات مربوط به فعالیت های شرکتی را بین شرکت-های تحت مدیریت خود، منتقل کنند. ارتباط مدیران بدین معناست که عضو هیات مدیره یک سازمان بطور هم زمان عضو هیات مدیره شرکت دیگر باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین ارتباط متقابل هیات مدیران و انتخاب روش های حسابداری موجودی مواد اولیه، موجودی کالای ساخته شده و دارایی ثابت مشهود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی- همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 141 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1395 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 846 سال- شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون لجستیک و داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین ارتباط متقابل هیات مدیران و انتخاب روش حسابداری موجودی مواد اولیه و موجودی کالای ساخته شده رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین یافته ها نشان می دهد که مدت زمان ارتباط اعضای هیات مدیره شرکت ها تاثیر معناداری بر رابطه بین ارتباط متقابل اعضای هیات مدیره و انتخاب روش های حسابداری دارد اما، تحصیلات مالی اعضای هیات مدیره تاثیر معناداری بر این رابطه ندارد.
-
بررسی رابطه بین ریسک و اقلام تعهدی سرمایه در گردش با تاکید بر آشفتگی مالی و چرخه عملیاتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1396اقلام تعهدی قسمت بنیادین گزارشگری مالی در حسابداری هستند. اگرچه پژوهشهای پیشین زیادی حاکی از آن هستند که اقلام تعهدی احتمالاً عملکردی از نیروهای اقتصادی هستند. سرمایهگذاری هزینهبر است و هزینههای از دسترفته قابل برگشت نیستند؛ بنابراین زمانیکه بنگاههای اقتصادی تصمیمات سرمایهگذاری میگیرند آنها سودهای ناشی از سرمایهگذاری امروز را فدای به تاخیر انداختن سرمایهگذاری درآینده میکنند. زمانیکه اطلاعات یا شرایط تجاری اوضاع مناسبتری داشته باشند بهحساب آوردن مزیت به تاخیر انداختن سرمایه گذاری که به عنوان گزینه انتظار شناخته میشود به این معناست که چون نوسانات بالاتر ارزش گزینه انتظار را بالاتر میبرد، بنا براین نوسانات بالاتر سرمایهگذاری را کاهش میدهد. به همین دلیل بنگاههای اقتصادی بهجای اینکه فوراً سرمایهگذاری کنند ترجیح میدهند منتظر باشند و ببینند.
-
بررسی رابطه بین قابلیت مقایسه ارقام حسابداری، مدیریت سود حسابداری و مدیریت سود واقعی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1396با توجّه به این که سود یکی از مهّم ترین عوامل موثر بر تصمیم گیری های اقتصادی است، مدیران شرکت ها ممکن است به منظور نشان دادن ثبات در بهبود و کارایی اقدام به مدیریت سود نمایند. مدیران می توانند سود را از طریق انتخاب اقلام تعهدی اختیاری و یا از طریق تنظیم فعالیت های واقعی شرکت دستکاری کنند. اگر سیستم حسابداری یک شرکت و نتایج آن قابلیت مقایسه بالایی داشته باشد منجر به کاهش انگیزه مدیران برای رفتار فرصت طلبانه مدیریت سود می شود و در نتیجه استفاده کنندگان بیرونی می توانند عملکرد اقتصادی واقعی شرکت را با دقت بیش تری بررسی کنند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین قابلیت مقایسه ارقام حسابداری، مدیریت سود حسابداری و مدیریت سود واقعی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 122 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1394 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و به عنوان نمونه اصلی در نظر گرفته شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چندمتغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده گردید. نتایج پژوهش بیانگر آن است که، زمانی که سیستم حسابداری شرکت، ارقام قابل مقایسه تری ارائه می دهد، مدیریت سود حسابداری شرکت کاهش می یابد و بنابراین مدیران جهت مدیریت سود به دستکاری فعالیت های واقعی می پردازند که این عمل منجر به افزایش مدیریت سود واقعی می شود.
-
بررسی رابطه هموارسازی سود، ریسک ویژه و گردش مدیرعامل در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1396اگر سود شرکت دارای نوسان زیادی باشد، پیش بینی سود های آتی دشوارتر خواهد شد و خطای پیش بینی تحلیلگران نیز افزایش خواهد یافت و به تبع آن سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری جذب شرکت نمی شوند. مدیران شرکت به دلیل نگرانی از جایگزینی، می کوشند از طریق هموارسازی سود، نوسان های سود را کاهش دهند تا باعث افزایش اطمینان سرمایه گذاران و تامین انتظارات آنان شود. از این رو، هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین هموارسازی سود، ریسک ویژه و گردش مدیرعامل در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی- همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 188 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1394 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 945 سال- شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. در این راستا سه فرضیه تدوین گردید و برای آزمون فرضیه ها از دو مدل فاما و فرنچ سه عاملی برای محاسبه ریسک ویژه، و مدل اصلی پژوهش استفاده شد و سه روش اندازه گیری برای متغیر هموارسازی سود -روش شاخص ایکل؛ همبستگی منفی بین تغییرات اقلام تعهدی کل و تغییرات جریان نقد عملیاتی؛ و نسبت انحرافات سودخالص به انحراف جریان نقدی - در نظر گرفته شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون لجستیک و داده های ترکیبی استفاده شد. با توجه به درنظرگرفتن سه روش اندازه گیری برای متغیر مستقل هموارسازی سود، یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه معناداری بین هموارسازی سود و گردش مدیرعامل و همچنین بین متغیرهای ریسک ویژه و گردش مدیرعامل وجود ندارد. اما در بررسی فرضیه تاثیر ریسک ویژه روی رابطه هموارسازی سود و گردش مدیرعامل، رابطه مثبت و معنادار را زمانی که هموارسازی سود به روش شاخص ایکل و روش نسبت انحراف سودخالص به انحراف جریان نقدعملیاتی اندازه گیری شده است، نشان می دهد.
-
بررسی رابطه بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت با تاکید بر فرصت های سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1396با بزرگ تر شدن شرکت ها، مالکان اداره شرکت را به مدیران تفویض نموده اند. هزینه سرمایه بالا که از تصمیمات ضعیف مدیران نشات می گیرد ممکن است به دلیل فقدان سرمایه کافی، شرکت را مجبور به چشم پوشی از فرصت های سرمایه گذاری کند، بنابراین می تواند در ارزیابی عملکرد هیئت رئیسه و تصمیمات مربوط به اخراج مدیر عامل موثر باشد. ازاین رو هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت با تاکید بر فرصت های سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی – همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 188 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1394 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 1504 سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. در این راستا دو فرضیه تدوین گردید و در دو مدل نرخ رشد ارزش بازار جمع دارایی ها و کیوتوبین، به-عنوان نماینده فرصت های سرمایه گذاری، فرضیه های طرح شده مورد آزمون قرار گرفتند. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون لجستیک و داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش در مدل کیوتوبین نشان می دهد که بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد بدین معنا که هزینه سرمایه قدرت توضیح دهندگی جایگزینی مدیرعامل شرکت را دارد. همچنین یافته ها نشان می دهد که فرصت های سرمایه گذاری باعث تشدید رابطه بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت می شود؛ اما در مدل نرخ رشد ارزش بازار جمع دارایی ها، اثری از وجود رابطه بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت یافت نشد.
-
بررسی ارتباط بین جریان اطلاعات عمومی و خصوصی با نقدشوندگی و ریسک نقدشوندگی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1395یکی از عوامل مهمی که سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بازار اوراق بهادار به آن اهمیت ویژه ای می دهند و همچنین سیاست گذاران بازار اوراق بهادار تمهیدات مختلفی را برای بهبود آن در نظر می گیرند، نقدشوندگی اوراق بهادار است. هرچه اوراق بهادار نقدشونده تر باشند، سرمایه گذاران انگیزه بیش تری برای سرمایه گذاری خواهند داشت. بنابراین هدف از انجام این پژوهش، شناسایی ارتباط بین جریان اطلاعات عمومی و خصوصی با نقدشوندگی و ریسک نقدشوندگی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی همبستگی است. در این پژوهش تعداد 72 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1393 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع تعداد 31،173 مشاهده به صورت روز - شرکت جهت انجام تحلیل درنظر گرفته شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چندمتغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده گردید و جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. نتایج پژوهش در فرضیه اول و سوم نشان داد که بین جریان اطلاعات عمومی و نقد شوندگی سهام رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد؛ با افزایش حجم و کیفیت این اطلاعات در بازار، دامنه اختلاف قیمت های پیشنهادی کاهش و نقدشوندگی سهام افزایش می یابد. همچنین بین جریان اطلاعات عمومی و ریسک نقدشوندگی سهام رابطه منفی و معنا داری وجود دارد. نتایج پژوهش در فرضیه دوم و چهارم نشان داد که بین جریان اطلاعات خصوصی و نقدشوندگی سهام رابطه منفی و معناداری وجود دارد. یعنی با افزایش اطلاعات محرمانه و یا افزایش تعداد افرادی که دارای اطلاعات محرمانه هستند، شکاف قیمت های پیشنهادی افزایش و نقدشوندگی کاهش می یابد. همچنین بین جریان اطلاعات خصوصی و ریسک نقدشوندگی سهام رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. یعنی با افزایش اطلاعات محرمانه، ریسک نقدشوندگی سهام افزایش می یابد.
-
بررسی رابطه بین ارزش دارایی های وثیقه ای، تامین مالی و سرمایه گذاری با تاکید بر کیفیت حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1395مدیریت، سرمایه و تکنولوژی ارکان مهم کسب وکار هستند که برخورداری از آن ها می تواند امکان استفاده از موقعیت های بازار را فراهم نماید. دراین بین، تامین سرمایه می تواند مدیریت، نحوه اجرا و درنهایت سودآوری پروژه های مختلف را تحت تاثیر خود قرار دهد. بنابراین شناخت روش های مختلف تامین مالی و عوامل موثر بر ظرفیت تامین مالی شرکت مانند توانایی وثیقه گذاری دارایی ها اهمیت بسیاری خواهد یافت. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی رابطه بین ارزش وثیقه دارایی ها و سرمایه گذاری و تامین مالی و تاثیر کیفیت حسابرسی بر این روابط در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ ماهیت، توصیفی ـ همبستگی است. در این پژوهش تعداد 180 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1393 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چندمتغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده گردید؛ و جهت آزمون فرضیه-ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد: ارتباط مثبت و معناداری بین ارزش وثیقه دارایی ها و سرمایه گذاری، همچنین ارتباط مثبت و معناداری بین ارزش وثیقه دارایی ها و تامین مالی شرکت وجود دارد. از دیگر نتایج نشان داد که کیفیت حسابرسی بر رابطه ی بین ارزش وثیقه دارایی ها و سرمایه گذاری و ارزش وثیقه دارایی ها و تامین مالی تاثیرگذار نیست.
-
بررسی رابطه بین گروه های تجاری و نگهداشت وجه نقد با تاکید بر حاکمیت شرکتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1395نقش حاکمیت شرکتی کاهش تضاد منافع بین سهامداران و مدیران می باشد و زمانی که مدیران دارای انگیزه برای انحراف از منافع سهامداران می باشند؛ این نقش پر رنگتر می شود. یک نمونه از این انحراف ها، مدیریت سود با استفاده از فعالیت های واقعی می باشد. حاکمیت شرکتی احتمالاً وقوع مدیریت سود را کاهش می دهد و درک سرمایه گذاران از نگهداشت وجه نقد را بهبود می بخشد. هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین گروه های تجاری و نگهداشت وجه نقد با تاکید بر حاکمیت شرکتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازده ی زمانی 1387 الی 1394 می باشد. تحقیق پیش رو از لحاظ هدف کاربردی بوده و از بعد روش شناسی از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جهت آزمون فرضیات از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره به صورت ترکیبی (سال- شرکت) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که نگهداشت وجه نقد با در نظر گرفتن حاکمیت شرکتی بر گروه های تجاری تاثیر منفی و معنی داری دارد.
-
ارتباط بین تامین مالی خارجی و افشای داوطلبانه با تاکید بر وضعیت مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1395امروزه مطالعات پیرامون افشای اطلاعات توسط شرکت ها توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است، زیرا افشای اطلاعات توسط شرکت ها یکی از ابزار مهم مدیران به منظور انتقال اطلاعات مربوط به عملکرد و هدایت شرکت به سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر ذینفعان بوده و نقش حیاتی را در کارایی بازار سرمایه ایفا می کند. در نتیجه به منظور به دست آوردن اعتماد سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه، شرکت ها نیاز به افزایش شفافیت در ارایه اطلاعات (اعم از مالی و غیرمالی) دارند. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی ارتباط بین تامین مالی خارجی و افشای داوطلبانه با تاکید بر وضعیت مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی – همبستگی است. در این پژوهش تعداد170 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1393 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چندمتغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده گردید. و جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد: بین تامین مالی خارجی و افشای داوطلبانه رابطه منفی وجود دارد، بین وضعیت مالی و افشای داوطلبانه رابطه مثبتی وجود دارد و همچنین ارزش شرکت تاثیر افزایشی بر رابطه ی بین تامین مالی خارجی و افشای داوطلبانه دارد.
-
بررسی رابطه بین انگیزه های پاداش هیئت مدیره و مدیریت سود با تاکید بر نقش سهامداران نهادی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1395یکی از راه های دستیابی مدیران به سود مورد نظر خود دستکاری اقلام سود و زیانی توسط آنهاست و پاداش های مدیران از مهم ترین انگیزه های آنها برای این کار محسوب می شود. سهامداران نهادی نیز از موثرترین ناظران عملکرد مالی شرکت به حساب می آیند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین انگیزه های پاداش هیئت مدیره و مدیریت سود با تاکید بر نقش سهامداران نهادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی – همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 191 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1393 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 1337 سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده گردید. همچنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهند که انگیزه پاداش کوتاه مدت و انگیزه پاداش بلندمدت به ترتیب با اقلام تعهدی اختیاری جاری و اقلام تعهدی اختیاری غیرجاری در هنگام حضور سهامداران نهادی ارتباط غیرمستقیمی دارند و همچنین نتایج بیانگر موثر بودن وجود سهامداران نهادی بر ارتباط بین انگیزه های پاداش کوتاه مدت و بلندمدت هیئت مدیره و مدیریت سود می باشد.
-
نقش هزینه های جاری منابع انسانی در قابلیت پیش بینی و مربوط بودن سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1394اکثر سرمایه گذاران از سود به عنوان مکانیزمی جهت پیش بینی عملکرد آینده شرکت بهره می گیرند. این پیش بینی می تواند شامل پیش بینی سود آتی و بازده آتی سهام باشد. این رقم کلی خود از اجزایی تشکیل شده که حاوی محتوای اطلاعاتی است، از این رو لحاظ نمودن آن در تصمیم گیری ها بی تاثیر نخواهد بود. این پژوهش درصدد است که رابطه هزینه های جاری منابع انسانی؛ به عنوان جزء بزرگ و پایداری از سود، را بر پیش بینی عملکرد آینده شرکت بررسی نماید. بدین منظور به معرفی دو مدل سود و کارکنان می پردازد و دو متغیر وابسته قابلیت پیش بینی و مربوط بودن سود را در دو مدل وارد می کند. در این پژوهش 125 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1385-1392 به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابتدا در این پژوهش با استفاده از آزمون مقایسه میانگین (t-test) به مقایسه دو مدل پرداخته شد و نتیجه چنین شد که مدل کارکنان به دلیل لحاظ نمودن هزینه کارکنان (علاوه بر رقم سود) تبیین بهتری از عملکرد آتی شرکت دارد. سپس با استفاده از رگرسیون چند متغیره و روش حداقل مربعات معمولی به بررسی سه مشخصه هزینه های جاری منابع انسانی که عبارت است از هزینه حقوق متوسط هر کارمند، شدت هزینه های جاری و پایداری منابع انسانی، و اختلاف قابلیت پیش بینی سود و مربوط بودن بین دو مدل پرداخته شد. نتایج بیانگر این مطلب بود که بین پایداری هزینه های جاری منابع انسانی و قابلیت پیش بینی سود و مربوط بودن آن رابطه معناداری وجود دارد. در مورد دو مشخصه دیگر با ویژگی قابلیت پیش بینی سود رابطه معنادار ولی با مربوط بودن سود رابطه معناداری مشاهده نشد.
-
بررسی رابطه نوع حسابرس و قابلیت مقایسه اقلام سود و زیان در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1394یکی از شاخصهای مهّم در ارزیابی عملکرد شرکت، اقلام سود و زیان منعکس در صورت سود و زیان است و حسابرسی یکی از روش های موثر در تسهیل قابلیت مقایسه این اقلام در بین واحدهای تجاری مختلف میباشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش نوع حسابرس بر قابلیت مقایسه اقلام سود و زیان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی- همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 179 شرکت از میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1387 تا 1393 به روش نمونهگیری حذف سیستماتیک انتخاب و پس از دستهبندی، تعداد 8610 زوج شرکت به عنوان نمونه اصلی در نظر گرفته شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چندمتغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیمیافته استفاده گردید. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel و Eviews و جهت آزمون فرضیهها از روش دادههای ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که صاحبکاران موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی، قابلیت مقایسه بیشتری (شباهت بیش تری) با یکدیگر در ساختار سود عملیاتی، سود خالص و مجموع اقلام تعهدی نسبت به صاحبکاران سازمان حسابرسی دارند. همچنین صاحبکاران یک موسسه حسابرسی مشابه (عضو جامعه حسابداران رسمی)، از ساختار سود (سود ناخالص، سود عملیاتی و سود خالص) قابل مقایسه تری نسبت به صاحبکاران دو موسسه حسابرسی متفاوت (عضو جامعه حسابداران رسمی) برخوردار میباشند. صاحبکاران یک موسسه حسابرسی با رتبه "الف" و "ب" نیز، قابلیت مقایسه بیش تری (شباهت بیشتری) با یکدیگر در ساختار سود و مجموع اقلام تعهدی نسبت به صاحبکاران یک موسسه حسابرسی با رتبه "ج" و "د" دارا میباشند.
-
بررسی رابطه سهامداران نهادی و افشای اطلاعات با تاکید بر مولفه های نوسان قیمت سهام و نوسان فروش در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1394در دنیای تجارت و اقتصاد امروز، موضوع سهامداران نهادی و افشای اطلاعات و تاثیر آن ها بر وضعیت و عملکرد شرکت ها و به دنبال آن بر بازار و اقتصاد، یکی از مهم ترین مباحث مورد توجه پژوهشگران، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر افراد مرتبط در بازار است. از طرفی دیگر تاثیر عوامل و مولفه های مختلف بر ارتباط میان این دو متغیر نیز بسته به شرایط مکانی و زمانی می تواند حائز اهمیّت باشد. از این رو هدف این پژوهش، ابتدا بررسی ارتباط بین نسبت سهامداران نهادی و میزان افشای اطلاعات در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است، سپس تاثیر نوسان قیمت سهام و نوسان فروش شرکت بر ارتباط میان این دو متغیر مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در این پژوهش با اجرای الگوی رگرسیون چندگانه با استفاده از روش اثرات ثابت و داده های تابلویی، رابطه بین نسبت سهامداران نهادی و افشای اطلاعات و تاثیر نوسان قیمت سهام و نوسان فروش شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387- 1392 می باشد که با روش حذف سیستماتیک، 131 شرکت در نمونه آماری این پژوهش قرار گرفته اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و استخراج آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزار EViewsاستفاده شده است. در این پژوهش سه فرضیه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از بررسی فرضیه ها نشان داد که با افزایش درصد مالکیت سهامداران نهادی در شرکت ها، میزان افشای اطلاعات کمتر می شود. علاوه براین نوسان قیمت سهام تاثیر معناداری بر ارتباط بین این دو متغیر دارد. به طوری که در شرکت های با نوسان بالای قیمت سهام ارتباط بین نسبت سهامداران نهادی و افشای اطلاعات مثبت و معنادار است. همچنین نتایج حاصل از فرضیهسوّم نشان داد که نوسان فروش شرکت تاثیر معناداری بر ارتباط میان این دو متغیر نخواهد داشت.
-
بررسی رابطه عدم صداقت مدیران موظف و بروز تقلب در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1394صداقت موضوعی است که به عنوان یک فرهنگ در علم مدیریت راه یافته است. به دنبال نظریه ها و پژوهش های جدید در مدیریت، صداقت دارای اهمیت روزافزونی شده و یکی از مباحث اصلی مدیریت را تشکیل داده است. از این رو، هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه عدم صداقت مدیران موظف و بروز تقلب در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- همبستگی است. در این پژوهش با اجرای الگوی رگرسیون چندگانه با استفاده از روش اثرات ثابت و بهره گیری از حداقل مربعات معمولی و داده های تابلویی، رابطه بین عدم صداقت مدیران موظف در بروز تقلب در صورت های مالی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388- 1392 می باشد که با روش حذف سیستماتیک، 157 شرکت در نمونه آماری این پژوهش قرار گرفته اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و استخراج توصیفی از نرم افزار Spssو برای استخراج آمار استنباطی از نرم افزار EViewsاستفاده شده است. در این پژوهش 3 فرضیه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از بررسی فرضیه ها نشان داد در صورتی کهاختلاف مالیاتی منجر به بروز تقلب در سازمان باشدبین عدم صداقت مدیران موظف و بروز تقلب رابطه معناداری (مستقیم) وجود دارد. همچنین بین ارائه اظهارنظر حسابرسی تعدیل شده و بروز تقلب رابطه معناداری وجود دارد. نتایج نشان داد که هر چه حسابرسان در ارائه اظهارنظر حسابرسی کوشش بیشتری داشته باشند احتمال بروز تقلب در شرکت کمتر می شود. همچنین یافته ها نشان داد که اظهار نظر تعدیل شده حسابرس بر رابطه بین عدم صداقت مدیران موظف و بروز تقلب تاثیری ندارد.
-
بررسی رابطه بین مکانیزم های حاکمیت شرکتی و به موقع بودن سود با تاکید بر آشفتگی مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
1394براساس تئوری نمایندگی،تضادمنافع میان مالکان ومدیران هزینه های نمایندگی را سبب می شود. قوانین مربوط به حاکمیت شرکتی درصددتخفیفاین هزینه هاهستند. ازابزارهای بااهمیت دراین حوزه می توان به استقلال هیات مدیره ، تمرکز مالکیت، ساختار مالکیت و مالکیت نهادی اشاره کرد. این مطالعه درصددشناسایی رابطه بین مکانیزم های حاکمیت شرکتی و به موقع بودن سود با تاکید بر آشفتگی مالی در شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران است. ازاینرو،تعداد128شرکت درطی دوره 1387تا1392بررسی شدند.جهت سنجش به موقع بودن سود شرکت ها، از روش به موقع بودن سود، مبتنی بر قیمت سهام استفاده شد. پژوهش حاضر شامل دو فرضیه اصلی است که در فرضیه اول به بررسی رابطه بین مکانیزم های حاکمیت شرکتی و به موقع بودن سود و در فرضیه دوم به بررسی رابطه ذکرشده شرکت های درمانده مالی پرداخته شده است. در ابتدا با استفاده از مدل تعدیل شده آلتمن شرکت های آشفته مالی از شرکت های سالم مالی تفکیک شدند. سپس آزمون فرضیه های پژوهش به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته(GLS)از طریق داده های ترکیبی انجام شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که درصد استقلال هیات مدیره و درصد مالکیت نهادی رابطه منفی و معناداری با به موقع سود و تمرکز مالکیت و ساختار مالکیت رابطه مثبت و معناداری با به موقع بودن سود دارند. همچنین در شرکت های درمانده مالی، درصد استقلال هیات مدیره ، درصد مالکیت نهادی و درصد تمرکز مالکیت رابطه مثبت و معناداری با به موقع بودن سود دارند و رابطه ی معناداری بین ساختار مالکیت و به موقع بودن سود مشاهده نگردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزارSPSS، Eviews و Excel استفاده شد.