به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات در دانشگاه کردستان نشستی با حضور اساتید و دانشجویان به منظور افزایش آگاهیرسانی در این زمینه برگزار شد.
نشست «روز جهانی بدون دخانیات» برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه کردستان، دکتر مهدی زمستانی در نشست روز جهانی بدون دخانیات که در تالار فردوسی دانشکده علوم انسانی و اجتماعی برگزار شد، اظهار داشت: هدف از نامگذاری روز جهانی بدون دخانیات آگاهسازی افراد نسبت به آسیبها، عوارض دخانیات و مصرف آن و همچنین ایجاد حساسیت نسبت به این مسئله در جامعه است.
به گفته مدیر مرکز مشاوره دانشگاه کردستان، امسال شعار جهانی این روز "دخانیات تهدیدی برای سلامت و محیط زیست" تعیین شده و این نامگذاری به این دلیل است که تولیدات دخانی در چرخه تولید تا مصرف موجب مسمومیت کره زمین شده و عوارض محیط زیستی زیادی دارد.
وی در رابطه با تاثیر این روز بر کاهش آمارها، عنوان کرد: تجربه نشان داده صرف نامگذاری و ارائه شعار و کارهای تبلیغاتی کارگشا نیستند و اگر آگاهسازی صورت نگیرد و این آگاهی توسط افراد بکار گرفته نشود، هیچ فایدهای نخواهد داشت.
دکتر زمستانی با اشاره به اینکه پیک مصرف دخانیات در سنین نوجوانی و جوانی است، عنوان کرد: طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی آمار مصرفکنندگان بزرگسال کاهش پیدا کرده که علت آن یا ترک آگاهانه این افراد یا ابتلا به بیماریهای مختلف بوده است.
مدیر مرکز مشاوره دانشگاه کردستان با اشاره به برنامههای مختلفی که در خوابگاههای پسرانه و دخترانه برای آگاهسازی آنها برگزار میشود، عنوان کرد: تلاش مشاورین خوابگاهها بر این است که در طول سال این موارد را بررسی کرده و از طریق سخنرانیها، کارگاههای آموزشی، برگزاری دورههای مهارت افزایی و دانشافزایی و همچنین رشد شخصیتی دانشجویان را با مضرات مصرف دخانیات آشنا کنند.
در ادامه این نشست دکتر فخرالدین سهرابی نیز عنوان کرد: بر اساس آمارهای ارائه شده به مراکز ترک اعتیاد بین مصرف سیگار و همچنین مصرف مواد روانگردان و مخدر رابطه معناداری وجود دارد.
این روانشناس و مدرس دانشگاه با اشاره به لزوم تشکیل چنین جلساتی، افزود: سازمان بهداشت جهانی چهار بحران اصلی دنیا را به ترتیب بحران مواد مخدر و روانگردانها، فقر، مشکلات زیست محیطی و در آخر تهدیدات هستهای عنوان کرد.
دکتر سهرابی بیان داشت: اگر به صورت علمی به مشکلات و معضلات اجتماعی نگاه شود در مییابیم که بحث اعتیاد و مواد روانگردان به معضل جهانی تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه پیشگیری یکی از موارد مهم در کنترل گرایش افراد به مواد مخدر است، افزود: کلیه اقداماتی که در مرحله نخست، از پیداش مشکل جلوگیری کرده و یا در مرحله دوم از شدت یافتن آن و سپس در مرحله سوم جلوگیری از عوارض، تبعات و سرایت به دیگران اقداماتی انجام شود «پیشگیری» نامیده میشود.
وی همچنین افزود: علم روانشناسی در مواجه با مشکلات دو رویکرد اتخاذ میکنند، که شامل رویکرد پیشگیری رشدمدار و رویکرد پیشگیری مشکلمدار است.
به گفته این روانشناس، رویکرد پیشگیری مشکلمدار اینگونه است که در آن حتما باید مشکلی وجود داشته باشد تا به آن توجه شود اما خوشبختانه در یک دهه اخیر رویکرد رشدمدار جایگزین رویکرد مشکلمدار شده است.
دکتر سهرابی تصریح کرد: رویکرد پیشگیری رشدمدار یکی از زیرشاخههای پیشگیری اجتماعی است که متمرکز بـر کودکـان و نوجوانان در معرض خطر بوده و هدف از آن، مداخلـه در دورههـای مختلـف رشـد اطفـال و نوجوانان بزهکار اسـت.
وی تصریح کرد: باید به افراد آگاهیرسانی کنیم و مهارتهای لازم را به آنها آموزش دهیم زیرا در بیشتر معضلات اجتماعی فرد به دلیل رفتارهای هیجانی و عدم داشتن مهارتهای شخصیتی گرفتار بسیاری از مسائل میشود.
در ادامه این مراسم دکتر محمدسلیم کریمی نیز با بیان اینکه درصد قابل توجهی از مردم ایران قلیان مصرف میکنند، تصریح کرد: افراد در دوران جوانی و به ویژه در گروههای دانشجویی و با تشویق جمع دوستان، با تصور اینکه با یکبار مصرف مواد مخدر، معتاد نمیشوند به مصرف این مواد روی میآورند غافل از اینکه همین یکبار زمینهساز مصارف بعدی خواهد شد.
جانشین دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کردستان بیان کرد: گروهی این باور غلط را دارند که قرصهای روانگردان و محرکها اعتیاد ندارند یا ترک آن آسان است، گروهی عنوان میکنند که من هیچگاه معتاد نمیشوم اما این غفلتها موجب میشود تا به راحتی در دام اعتیاد گرفتار شده و آینده خود و خانوادهشان را به تباهی بکشانند.
کریمی با تأکید بر اینکه مصرف خودسرانه دارو در خوابگاهها بسیار شایع است، افزود: مصرف دارو با تجویز پزشک، فقط در طول درمان کاربرد دارد و بعد از آن سوء مصرف دارو محسوب میشود.
وی در پایان قلیانسراها را یکی از مکانهای گرفتار شدن در دام اعتیاد دانست و گفت: در این قلیان سراها برای جذب بیشتر جوانان در قلیانها مواد مخدر و حتی گل استفاده میکنند تا جوانان دوباره به آنها رجوع کنند.
گفتنی است به مناسبت هفته ملی بدون دخانیات و روز جهانی بدون دخانیات «مسابقه جمع آوری تهسیگارهای حیاط دانشکده علوم اجتماعی و انسانی» برگزار و به افراد برتر هدایایی اهدا شد.