همایش ملی شافعیان در گستره تمدن ایران اسلامی
پنجشنبه، 18 دی 1399
همایش ملی شافعیان در گستره تمدن ایران اسلامی
همایش ملی شافعیان در گستره تمدن ایران اسلامی در دانشگاه کردستان با حضور نماینده ولی فقیه در کردستان و رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه کردستان، همایش ملی شافعیان در گستره تمدن ایران اسلامی با حضور نماینده ولی فقیه در کردستان و رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در تالار مولوی و همچنین به صورت پخش آنلاین برگزار شد. در این همایش دکتر رحمت صادقی ضمن خوش آمد گویی به حاضران در این همایش اظهار داشت: امام شافعی انسانی بزرگ و عالم بوده و بنیان گذار فقه و مکتبی است که امروز ما را گرد هم آورده است. وی افزود: امام شافعی جایگاه و منزلت بسیار والایی در نزد اهل سنت داشته و دارد و بدون شک گسترش تمدن اسلام امروزی مرهون آرا و نظرات این عالم فرزانه بوده و امیدواریم این همایش بیش از پیش موجب همگرایی و تقریب مذاهب شود. رئیس دانشگاه کردستان با اشاره به هجمه دشمنان در تفرقه افکنی میان مسلمانان، تصریح کرد: دشمنان اسلام از بدو پیدایش آن در صدد تفرقه افکنی و اختلاف میان مسلمانان بوده و ضروری است که ما اکنون هوشمندانه عمل کرده و فریب مکاری های دشمن را نخوریم. دکتر صادقی بیان داشت: اکثریت کردها، اهل سنّت و پیرو مذهب شافعی‌اند و کُردها در بطن فقه شافعی بوده و مناطق کردنشین از کانون‌های شافعی‌گری در جهان اسلام محسوب می شود. وی افزود: امام شافعی هنگامی ‌که اختلاف میان دو شیوه حجاز و عراق را دید بر آن شد تا موضع خود را دراین ‌باره دقیقا مشخص کند و شیوه‌ای خاص خویش برگزیند و گرایش فقهی او میانه گرایش اهل حدیث و اهل رأی است. رئیس دانشگاه کردستان با اشاره به، بروز بودن امام شافعی عنوان کرد: امام شافعی با افکار و عقاید مترقی خویش مکاتب مختلف اسلامی را از افراط، تکفیر و تندروی به سوی اعتدال و تقریب هدایت کرد و هر زمان در نظریات خود شک میکرد آن را بروز کرده و دانش خود را هر روز غنی تر میکرد. در ادامه سید محمد حسینی در همایش ملی شافعیان در گستره تمدن ایران اسلامی در سنندج اظهار داشت: یکی از الگوهای عملی وحدت اسلامی، سردار شهید حاج قاسم سلیمانی بود که با همه مذاهب اسلامی ارتباط داشت و در واقع نوع دوستی و محبت ورزی وی به همه انسان‌ها باعث شد تا به عنوان الگوی عملی وحدت شناخته شود. وی با تاکید بر لزوم تحکیم پایه‌های وحدت در بین امت اسلامی، اضافه کرد: امروز نیاز اساسی جامعه اسلامی شکل گیری تمدن نوین اسلامی در سراسر دنیاست که این مهم با تقویت وحدت شکل می‌گیرد. رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی کشور با بیان اینکه همه مذاهب اسلامی در تقویت باورهای دینی و اسلامی و پیشبرد تمدن اسلامی نقش داشته‌اند، افزود: این نقش در کشور ما و از زبان شهید مطهری به عنوان خدمات متقابل اسلام و ایران نام برده شده است. حسینی به نقش بزرگان فقه شافعی از جمله امام فخر رازی و خواجه نظام الملک اشاره کرد و گفت: در گذشته بین علمای اسلامی کشورمان این مرزبندی‌هایی که بعدها ایجاد شد، وجود نداشت و در مباحث علمی و فقهی از تجربیات همدیگر تاثیر و تاثر داشتند. وی با بیان اینکه کتاب سیاست‌نامه خواجه نظام‌الملک می‌تواند به عنوان راهنمای کارگزاران نظام باشد، یادآور شد: تمدن اسلامی، رشد و شکوفایی خود در قرن پنجم هجری را مدیون عالمانی است که علاوه بر جنبه دینی بر سایر علوم نیز توجه ویژه داشتند. حجت الاسلام عبدالرضا پورذهبی در همایش شافعیان در گستره تمدن ایران اسلامی اظهار داشت: موضوع مهمی که این همایش به آن اختصاص دارد، سه مقوله شافعیان، ایران و اسلام است. وی با بیان اینکه در همین سه موضوع می‌توان علمایی را از پیروان فرقه و مکتب شافعی بر شمرد که تاثیر بسیاری را در ایران اسلامی داشتند، افزود: از جمله این افراد مسلم بخاری بوده که در شرق زندگی می‌کرد و متاثر از نظرات امام شافعی  است و کمی این طرف‌تر حاکم نیشابوری هم کتاب نفیس و قوی دارد. نماینده ولی فقیه در کردستان اضافه کرد: در سمنان علاءالدوله سمنانی در عرفان و نگاه صوفیانه تسلط داشته است و در شهر ری هم شخصیتی به نام ابراهیم خواص را داشته‌ایم که از رجال بزرگ شافعی مذهب است. حجت الاسلام پورذهبی بر لزوم توجه به نکات وحدت‌بخش در جامعه اسلامی و بین مذاهب مختلف تاکید کرد و گفت: نزدیکی عقاید و افکار پیروان شافعی تا آنجا بوده است که بسیاری از آنها در بیشتر زمان‌ها شیعه معرفی شدند. وی یادآور شد: فقه شافعی در تاریخ، حدیث، رجال و تصوف نگاه ملایمی داشته است که این تمایلات  تقریب بین شیعه و مذهب شافعی را موجب شده است. دکتر سالم افسری دبیر همایش با بیان اینکه ایده برگزاری این همایش سه سال پیش شکل گرفت، افزود: برگزاری این مراسم به منظور تقریب و همگرایی میان اهل سنت ضروی بود اما بنا به دلایلی از جمله بیماری کرونا این مراسم به تاخیر افتاد. استاد رشته فقه شافعی دانشگاه کردستان ضمن اشاره به موضوع همگرایی و تقریب مذاهب اسلامی به‌عنوان یک ضرورت انکارناپذیر در جهان اسلام، افزود: همه باید به سوی همگرایی و وحدت میان ادیان و مذاهب حرکت کنیم و به گونه ای نباشد که مذهبی در کشور یکه تازی کند و باقی مذاهب به حاشیه رانده شوند. دکتر افسری به محورهای این همایش اشاره کرد وافزود: این همایش در پنج محور از جمله امام شافعی و مذهب او در گذر زمان، مدارس، مراکز و نظام علمی شافعیان، نقش شافعیان ایران در علوم و فنون و معارف، مکاتب و نگرشهای اصولی و فقهی شافعیان و همچنین نقش شافعیان در تقریب و همگرایی برگزار میشود. وی خاطر نشان کرد: پس از اتمام تاریخ پذیرش مقالات در نهایت 50 مقاله به بخش دبیرخانه این همایش ارسال شد که از این میان 10 مقاله به دلیل همخوانی نداشتن با شرایط و محورهای همایش مردود اعلام شدند. دبیر این همایش یادآور شد: با تشخیص داواران 40 مقاله در محورهای مختلف تایید شد که بیشترین میزان مقالات در بخش شخصیت و تأثیر علمی امام شافعی و مدارس، مراکز و نظام علمی شافعیان و همچنین نقش شافعیان ایران در علوم و فنون و معارف در این سه محور تالیف شده بود که در این مراسم افراد برتر معرفی خواهند شد. در پایان این همایش نیز تفاهم نامە همکاری دانشگاه کردستان با دانشگاه مذاهب اسلامی و تفاهم نامە همکاری دانشگاه کردستان و مرکز بزرگ اسلامی بە امضای طرفین رسید.