مهاجرت‌های کارگری و استراتژی‌های مواجهه با کرونا
دوشنبه، 18 فروردین 1399
مهاجرت‌های کارگری و استراتژی‌های مواجهه با کرونا
بخشی از جمعیت فعال جامعه به‌‏ویژه در مناطق مهاجرفرست به‌‏عنوان مهاجران کارگری، ایامی از سال را به دور از خانواده و در شهرهایی غیر از محل زندگی خود به کار اشتغال دارند. صرف‌‏نظر از مسائل روحی، جسمی و بهداشتی توأم با این مهاجرت‌‏ها چه برای فرد و چه برای خانوار وی، این افراد و خانواده‎های آن‎ها بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا و بیماری ناشی از آن قرار دارند. لذا، توجه به این بخش از جامعه با در پیش‌‏گرفتن استراتژی‎های جدی‎تر مقابله‎ای ضروری است.
✍️سعید خانی، گروه جامعه‌‏شناسی دانشگاه کردستان

🔶 ایران تا سه دهه آینده، در وضعیت فرصت طلایی جمعیت (وجود حجم عظیم جمعیت بالقوه فعال اقتصادی) قرار دارد، اما تا کنون از این فرصت بهره‎برداری نشده و به‎عنوان نمونه در سطح منطقه‎ای به علت توزیع ناموزون، فشار بر اقتصاد محلی و فقدان شغل، حجم انبوهی از مهاجرت‎ها به مراکز شهری و قطب‎های صنعتی کشور صورت می‎گیرد.
🔶 روی سخن آن‎دست مهاجرانِ کارگری است که از جمله به علت دافعه‎های محل زندگی خود و جاذبه‎های متمرکز در مراکز شهری و صنعتی به‎ویژه از سنخ اقتصادی، دیار خود را موقتاً ترک می‎کنند. وقتی برای نمونه، توسعه‎نیافتگی و فقر بر بخش زیادی از جمعیت استان کردستان سایه می‎اندازد، فعالیت‎هایی چون کوله‌‏بری، دست‎فروشی و مهاجرت‎های کارگری همچون استراتژی‎هایی برای تحقق بخشیدن به اهداف و خواسته‎های حداقلی مالی در جمعیت جویای کار بروز می‎یابد.
🔶با پایان یافتن سال، مهاجران کارگری از شهرهای متعدد به دامان خانواده باز می‎گردند. صرف‎نظر از فقدان برنامه‎های جامع پیشگیری و جامعه‎محور برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا در کشور، عدم توجه به این افراد هم از سوی دولت و مراجع مرتبط و هم به‌‏علت احتمال درک و دانش خودمراقبتی پایین در میان آن‎ها، بعید نیست که با بازگشت‎شان شاهد اوج گرفتن تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در روزهای اخیر بوده باشیم و نمی‎توان اوج گرفتن آمار مبتلایان در برخی از شهرهای کردستان با وضعیت مهاجرفرستی آن شهرها را بی‎ارتباط دانست.
🔶 نتیجه سیاستی این نوشتار در سه مورد خلاصه می‎شود:
✅اول، در بلندمدت، تدوین و عملیاتی کردن هرچه سریع‎تر برنامه‎های تمرکززدایی و توزیع امکانات، خدمات و برنامه‎های توسعه متناسب با جمعیت به‎ویژه در مناطق مرزی مثل کردستان لازم است. بندهای 9، 10، 11 و حتی 13 سیاست‎های کلی جمعیت ابلاغی از سوی رهبری در سال 1393 هم دقیقاً به بازتوزیع جمعیت، حفظ و جذب جمعیت در روستاها و نقاط مرزی، مدیریت مهاجرت، و ارتقاء همگرایی اجتماعی به‎ویژه در میان مناطق مرزی تأکید دارند.
✅ دوم، در کوتاه‎مدت و مقطعی، حال‎که بسیاری از این افراد به دامان خانواده بازگشته و ممکن است طرح غربال‎گری را هم از سرنگذرانده باشند، ضمن اهمیت اطلاع‎رسانی و تأکید به آنان در زمینه خانه‎نشینی و عدم جابجایی توسط رسانه محلی، تسهیل‌‏گران، کارکنان بهداشت محلی، دهیاران و سایر کانال‎ها و بسترهای موجود و حتی تشویق به اقدام خوداظهاری آن‎ها در زمینه علائم احتمالی، لازم است تا زمان عادی شدن اوضاع در زمینه پرداخت و کمک‎های مالی در اولویت و تداوم قرار گیرند.
✅سوم، از آنجا که مهاجرت‎های کارگری گزینشی عمل می‎کند، یعنی مردان جوان و افراد فاقد پشتوانه و امکانات شغلی و درآمدی را بیشتر تحت تأثیر قرار می‎دهد، در اولویت قرار گرفتن آن‎ها در برنامه‎های حمایتی، به‎مثابه کمک به توانمندسازی این گروه در مقابل کرونا و سایر مسائل و بلایای مشابه تلقی می‎گردد.

کردستان علیه کرونا (کوردستان دژی کرۆنا)