ساختار سنی جمعیت و کرونا
شنبه، 9 فروردین 1399
ساختار سنی جمعیت و کرونا
ویروس کرونا اکنون به یک اپیدمی عالمگیر بدل شده و تا زمان نگارش این متن (1399/01/08 ساعت 17 و 6 دقیقه)، 542788 نفر را در 176 کشور دنیا درگیر و متأسفانه 24361 نفر را به‌‏کام مرگ فرو برده است. جهان اکنون سراسر با واقعیت تلخ کرونا روبروست و در نبود واکسن آن یا عدم مداخلات جدی بهداشت عمومی از قبیل بستن اماکن و مراودات عمومی، هیچ‏کس در مقابل این ویروس در امان نیست و احتمالاً اکثریتی از جمعیت‌ها را درگیر خواهد کرد.
نویسنده:سعید خانی، گروه جامعه‌‏شناسی دانشگاه کردستان

* اولین مقاله علمی منتشر شده در خصوص انتقال ویروس و مرگ‌‏های ناشی از آن در ووهان چین (وو و همکاران، 2020)، یافته‌‏ای خوشایند را برای اذهان برجسته کرد و آن، نرخ 4 درصدی مرگ‌‏ومیر ناشی از بیماری است، اما واقعیت ناخوشایند علاوه بر محرومیت از سویه‌‏های مرسوم و اجتماعی مرگ ناشی از ویروس، آن است که طبق شواهد، نرخ مرگ‌‏ومیر در جمعیت 70 ساله و بیشتر جامعه، حدود 14 درصد بوده است.
* شاید این نکته کمی از اضطراب‌مان بکاهد که لااقل در معرض مرگ نیستیم یا جامعه ما به‌خاطر ساختار سنی نسبتا جوانی که دارد کمتر در معرض مرگ‌‏ومیر قرار دارد. سوای از غیراخلاقی بودن این نگرش، اما واقعیت چیز دیگری است. تا این لحظه به‌‏ترتیب آمریکا، چین، ایتالیا، اسپانیا، آلمان و ایران شش کشور سردمدار مبتلایان به کرونا هستند، اما از نظر مرگ‌‏ومیر ایتالیا و اسپانیا در رتبه‌‏های اول و دوم، ایران در رتبه سوم، چین در رتبه هفتم، آمریکا در رتبه دوازدهم و آلمان در رتبه شانزدهم جهان قرار دارند.
* نکته دقیقاً همینجاست؛ در حالی‌‏که ایران صدویکمین کشور دنیا از لحاظ سالخوردگی جمعیت است، بعد از دو کشور به‌‏شدت سالخورده ایتالیا و اسپانیا با مجموع 29 درصد از کل تلفات، 12 درصد از کل مرگ‌‏های ناشی از کرونا را به‌‏خود اختصاص داده و در حقیقت سومین کشور آسیب‌‎دیده در دنیاست.
* درسی که در پس این نوشتار کوتاه نهفته است برای دنیا و ساختارهای قدرت چه در سطح بین‌‏المللی و چه ملی و منطقه‌‏ای بسیار مهم و قابل توجه است؛ کرونا قلب اروپا را که مدعی تزریق دموکراتیک‌‏ترین نهادهای بشری به دنیاست را نشانه گرفته، آمریکای مدعی قدرت بلامنازع سیاسی- اقتصادی دنیا و نیز کانادا را در نوردیده است، و در شرق آسیا، چین و کره جنوبی، و در خاورمیانه ایران و ترکیه را به‌‏شدت درگیر کرده است.
* در سطح بین‌‏المللی، درس مهم کرونا، دست کشیدن از انحصار و خودخواهی است و به قول اسلاوی ژیژک، جامعه‌شناس اسلوونیایی، «این زمان (شیوع کرونا) نه فقط برای سراسیمگی بلکه برای به عقب برگشتن و تأمل کردن است چون فجایع زیست‌‏محیطی و مسائلی از این دست تمام‌‏شدنی نیستند».
* در سطح ملی، درس و بایسته‌‏های مهم کرونا، برگشتن به مردم، حکمرانی مطلوب، شفافیت، توزیع برابر امکانات، احترام به و استفاده از نیروی انسانی، فراهم آوردن زیرساخت‌‏ها و توانمندسازی محیط زندگی برای همه و توجه به مردم و یاری گرفتن از مردم برای مردم است.
* تا زمانی که به درس‌‏های فوق اهتمام نشود، همانا «ساختارهای نسبتا جوان کشوری مثل ایران به مثابه فرصتی بالقوه تاب مقاومت در برابر کرونا و دیگر آسیب‌های مشابه را ندارند» و حتی تلاش‌‏ها و دستاوردهای جوامع و انسان‌‏های موفق (برای مثال، کادر پزشکی) در زمینه کنترل کرونا نیز به‌‏ثمر نمی‌‏نشیند چون‏که براستی جهان امروز بس درهم‌‏تنیده است.

کردستان علیه کرونا (کوردستان دژی کرۆنا)