موفقیت دانشگاه کُردستان در تولید افزودنی ضدعفونی کننده جهت مقابله با ویروس کرونا
پنجشنبه، 29 اسفند 1398
با تلاش نخبگان دانشگاهی و گروه شیمی دانشگاه کُردستان افزودنی ضدعفونی کنندهای تحت عنوان "Quaternary ammonium compound based on ion-liquid polymers" برای مقابله با ویروس کرونا تولید و به بهره‌برداری رسید.
دکتر زاهد شمی عضو هیئت علمی گروه شیمی دانشگاه کُردستان و مدیرعامل شرکت میدیا شیمی مستقر در پارک علم و فناوری کُردستان موفق به تولید پایلوت (هم اکنون با راکتور آزمایشگاهی 20 کیلوگرم در روز) نوعی از افزودنی‌های نمک‌های آمونیوم نوع چهارم پلیمری بر پایه مایعات یونی پلیمری (Ion-Iiduid polymers) شده است که این افزودنی نه تنها در کشور تولید نمیشود؛ بلکه با توجه به شواهد و منابع منابع نشان میدهند که این فرمولاسیون ویژه در کشورهای پیشرفته نیز تولید نشده است. در شرایط کنونی تولید افزودنی ضدعفونی کننده با کارایی بالا یکی از ضروریات مهم در جامعه میباشد. در این میان فرمولاسیون‌های بر پایه نمک‌های آمونیوم نوع چهارم (که نوعی مواد فعال سطحی ویژه) میباشند در دهه‌های اخیر به طور گسترده به عنوان مواد ضد باکتری (Anti-bacteria agent)، ضد قارچ (Anti-funail) و ضد ویروس (Anti-virus) در فرمولاسیونهای مختلف پزشکی، دارویی، آرایشی-بهداشتی، غذایی بویژه موادضدعفونی کننده (Disifectants) از اهمیت ویژهای برخوردار میباشند به گونه‌ای که یک فرمولاسیون ضدعفونی کننده بیمارستانی کارا حتما بایستی حاوی یک صدم تا 25 درصد وزنی از این افزودنی باشد. این نوع از افزودنیها از طریق برهم کنش‌های الکترواستاتیک و خواص خیس شوندگی با دیواره سلولی برهم کنش کرده و منجر به تخریب غشای سلولی و نهایتا تخریب RAN خواهد شد. شرکت‌های تولیدکننده معتبر موادضدعفونی کننده بیمارستانی همانند DOW و BASF اشاره نموده‌اند که فرمولاسیون‌های حاوی این نوع از افزودنیها به عنوان مواد ضد میکروبی نه تنها از رشد باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی و همچنین قارچها جلوگیری میکنند، بلکه از طریق غشای سلولی و نفوذ به درون ویروس منجر به تخریب ویروسهایی مانند HBV,HIV,HCV,VACINIA, Herps simplex, Rota نیز خواهند شد. بعلاوه بر خلاف اتانل که ماندگاری خیلی کمی دارد و سریع تبخیر میشود، این نوع افزو‌دنی‌ها بدلیل ماهیت پلیمری که دارند مانندگاری زیاد و نهایتا کارایی ضدعفونی کننده پایایی خواهند داشت. این نوع افزودنی‌ها در کشور تولید نمیشوند و اگر هم مورد استفاده قرار میگیرند تمام آنها وارداتی هستند، بنابراین نیاز به تولید این نوع مواد به ویژه در شرایط حاد کنونی حائز اهمیت خواهند بود. لازم به ذکر است که بیشتر از 70 درصد مواد این فرمولاسیون در داخل کشور تولید شده است و بقیه آن به وفور در داخل کشور موجود بوده است و جزو کالاهای تحریمی نمی‌باشند. نتایج کیفی کشت مخلوطی از باکتری‌های گرم مثبت و منفی نشان میدهد که بعد از 30 ثانبه تمام باکتریهای بیمارستانی موجود در محیط کشت و توسط این فرمولاسیون با غلظت ppm100 از بین رفته‌اند. (البته بایستی تستهای دقیق بالینی انجام شود. اما فرمولاسیون و شیمی و همچنین مقایسه آن با نمونه‌های خارجی به خوبی موید کارایی ضدعفونی کننده ویژه این محصول میباشد.) به علاوه، این فرمولاسیون قابل گسترش بوده و با تغییر در شیمی ساختاری آن میتوان محصولات متنوعی تولید کرد. با این حال، میتوان با بررسی سازوکار این محصول و مقایسه ساختار شیمیایی آن با نمونه های خارجی موجود، کارایی این افزودنی قابل تایید بود که خوشبختانه با مطالعات میکروبی اولیه آن، کارایی ضدمیکروبی این فرمولاسیون را اثبات نمود. دانشگاه کُردستان با توجه به رسالت خود مبنی بر تکیه بر ظرفیت و توانمندیهای علمی و بهرهگیری از پتانسیل‌های موجود، همواره در وادی تولید علم قدم نهاده است و تلاشهای خود را در این باره بیشتر و با توجه به حضور اندیشمندان و صاحبنظران بزرگی در این دانشگاه، تمام ظرفیت‌های موجود خود را در این رابطه بهکار میگیرد. لازم به ذکر است که این دانشگاه با ایجاد کمپینی تحت عنوان کمپین کُردستان علیه کُرونا تمام توانمندیهای خود را به منظور آگاه کردن جامعه و مقابله با ویروس کرونا به کار بسته است و تا ریشه‌کن کردن این ویروس به اقدامات و تلاشهای خود ادامه میدهد .