​مراسم معرفی و رونمایی جلد سوم «حه‌له‌بی سازی» و جلد چهارم «زه‌ر‌نگه‌ری» برگزار شد
دوشنبه، 11 تیر 1397
به همت پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان مراسم معرفی و رونمایی جلد سوم «حه‌له‌بی سازی» و جلد چهارم «زه‌ر‌نگه‌ری» از مجموعه کتاب‌های مشاغل قدیمی سنندج (پیشه کونه‌کانی شاری سنه) برگزار شد. به گزارش روابط عمومی دانشگاه کردستان، «فردین اخلاقیان‌طاب» در مراسم رونمایی جلد سوم و چهارم مجموعه کتاب‌های مشاغل قدیمی که در تالار مولوی دانشگاه کردستان برگزار شد، اظهار کرد: بحث توسعه یکی از مباحث مطرح جوامع کنونی است.
وی افزود: توسعه در شرایط امروزی معنایی متفاوت با معنای قدیمی خود دارد.
رئیس دانشگاه کردستان با ذکر اینکه توسعه فرهنگی و اجتماعی نقش شایان توجه‌ای در توسعه دارد، گفت: با توسعه فرهنگی و اجتماعی است که جامعه می‌تواند کنترل مؤثرتری در محیط طبیعی و اجتماعی خود داشته باشد.
وی با بیان اینکه بر اساس تعریف یونسکو از توسعه فرهنگی، توسعه و پیشرفت زندگی جمعی یک اجتماع با هدف تحقق ارزش‎های فرهنگی هماهنگ شده با توسعه اقتصادی و اجتماعی تحقق می‌یابد، تصریح کرد: نیل به این مهم با توجه به «توسعه درون‌زا» و پرداختن به ارزش‌های محلی، بومی و ملی مورد تأکید است.
اخلاقیان‌طاب با اشاره به اینکه توسعه فرهنگی در هر کشور متفاوت است، خاطرنشان کرد: کشورها و جوامع می‌توانند با تکیه بر سنت تاریخی خود، توسعه فرهنگی مخصوص خود را کسب کنند.
وی تحقق این مهم را نیازمند برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری فرهنگی صحیح مبتنی بر پژوهش و تحقیق دانست و یادآور شد: پروژه مجموعه کتاب‌های مشاغل قدیمی سنندج که به اهتمام و تلاش پژوهشگر فریدون حسین‌پناهی صورت گرفته است، یکی از بهترین نمونه‌های توسعه فرهنی مبتنی بر ارزش‌هاست.
«حسن بیورانی» دیگر سخنران این آیین با اشاره به اینکه بزرگان و پدران ما میراث ارزشمندی را برای ما به یادگار گذاشته‌اند، گفت: این میراث گران‌بها نقش بزرگ و مهمی را در ساخت آینده داشته است.
وی افزود: میراث کهن چه در بعد مادی و چه در بعد معنوی خود به عنوان پلی میان گذشته و آینده عمل کرده و در انتقال ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی نقش‌آفرین بوده.
معاون پژوهشی دانشگاه کردستان با ذکر اینکه یکی از دلایل پیشرفت کشور ژاپن تعهد و وابستگی آنان به میراث گذشتگانشان است، گفت: آنها به خوبی دریافته‌اند که آینده یک ملت با گذشته آن پیوند ناگسستنی دارد.
وی با تأکید بر اینکه ملتی پیروز و پاینده خواهد بود که احترام به گذشتگان و ساخته‌های پیشینیان را در اولویت خود قرار دهد، تصریح کرد: باید به فرزندانمان بیاموزیم که تنها با حفظ این میراث است که می‌توان آینده را ساخت.
بیورانی با اشاره به اینکه خوشبختانه دانشگاه کردستان طی چند سال اخیر همت خود را در احیاء و معرفی آثار و اندیشه‌های پیشینیان این دیار کهن به کار گرفته است، خاطرنشان کرد: حمایت از پژوهشگران حوزه تحقیقاتی، برنامه‌ریزی در راستای آغاز و انجام طرح‌های مطالعاتی، احداث رشته‌های مرتبط با فرهنگ و هنر در دانشکده هنر و معماری و تلاش‌های بی‌وقفه پژوهشکده کردستان شناسی از مهم‌ترین این اقدامات است.
ضرورت مستندسازی دانش‌های بومی و محلی به عنوان محور توسعه
«امید قادرزاده» رئیس پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان نیز ضمن ابراز خرسندی از انتشار جلد سوم و چهارم مجموعه مشاغل کهن کردستان، اظهار کرد: امروزه رسالت و کارکرد دانشگاه‌ها از کارکرد صرفاً آموزشی خارج شده و مبحث رسالت اجتماعی و فرهنگی به عنوان شاکله وظایف نوین دانشگاه‌ها مطرح است.
وی با بیان اینکه بر این اساس بخشی از هویت و اصالت دانشگاه منوط به برقراری پیوند با جامعه و توجه به آیین، سنن و فرهنگ جامعه می‌باشد و آن را در تمام اجزاء خود بازنمایی عالمانه نماید، افزود: امروز کارگزاری در توسعه محلی به عنوان معیار اصلی در ارزیابی رسالت اجتماعی و فرهنگی مراکز دانشگاهی و پژوهشی به‌شمار می‌آید.
رئیس پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه دغدغه‌مندی و مسئله‌محوری از الزامات دانشگاه‌ها در عصر کنونی است، گفت: خوشبختانه دانشگاه کردستان و پژوهشکده کردستان‌شناسی فعالیت‌های خود را در همین راستا سامان‌دهی کرده است.
وی با بیان اینکه چاپ 37 کتاب در پژوهشکده کردستان‌شناسی و برگزاری ده‌ها نشست و کنفرانس ملی و بین‌المللی و هم‌چنین نشست‌های تخصصی، گویاترین برهان بر اثبات این ادعاست، ادامه داد: چاپ کتاب‌ در حوزه ادبیات و فرهنگ کردی یکی از مباهات و افتخارات پژوهشکده کردستان‌شناسی است که با همت جمعی تمامی دست‌اندرکاران و دلسوزان این حوزه محقق شده است.
قادرزاده با اشاره به اینکه راه‌اندازی رشته زبان و ادبیات کُردی و برخی رشته‌های مرتبط با فرهنگ و هنر کردستان در دانشکده هنر و معماری و ارتقاء جایگاه پژوهشکده کردستان‌شناسی، نشانگر قرارگیری دانشگاه در مسیری است که مزین به فرهنگ و هنر غنی کُردی است.
وی در ادامه با ذکر این نکته که بعد از سال 1392 به بعد، شناساندن دانش بومی و محلی در دانشگاه کردستان کلید خورد، اظهار کرد: از جمله موارد پژوهشی مورد تأکید پژوهشکده کردستان‌شناسی توجه به پیشه‌های کهن و سنتی و هم‌چنین طب سنتی است.
رئیس پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان با اعلام اینکه معرفی پیشه‌های کهن مناطق کُردنشین، می‌تواند منبع غنی برای معرفی و شناخت تاریخ  مدنیت  و فرهنگ کار باشد، افزود: مجموعه کتاب‌های مشاغل قدیمی سنندج خط بطلانی بر ادعای نبود فرهنگ کار در کردستان خواهد کشید و جایگاه کار و پیشه از قدیم ایام در کردستان را یادآور می‌شود.
وی در پایان با اشاره به اینکه پروژه مجموعه کتاب‌های مشاغل قدیمی سنندج به اهتمام و تلاش پژوهشگر «فریدون حسین‌پناهی» صورت گرفته است، یادآور شد: جلد نخست این مجموعه با عنوان «ئاسنگه‌ری» و جلد دوم با عنوان «مسگه‌ری» پیش از این منتشر شده بود و جلد سوم تحت عنوان «حه‌له‌بی سازی» و در نهایت جلد چهارم که مختص شغل «زه‌ر‌نگه‌ری» و همگی از سری مجموعه کتاب‌های مشاغل قدیمی سنندج (پیشه کونه‌کانی شاری سنه) بوده، توسط پژوهشکده کردستان شناسی منتشر شده است.
گفتنی است، از دیگر شاخصه های این نشست برپایی نمایشگاه آثار و هنرهای دستی ساخته شده از فلز با الهام از آثار پیشینیان و سخنرانی قطب الدین صادقی، حسین محمدزاده، یدالله پشاآبادی، بختیار لحیمی و امیر صادقی  در خصوص اهمیت جایگاه فرهنگ و هنر در توسعه بود. در پایان این مراسم از جلد سوم و چهارم مجموعه مشاغل کهن شهر سنندج تحت عناوین «حه‌له‌بی سازی» و «زه‌ر‌نگه‌ری» رونمایی شد و پس از برگزاری جشن امضاء از پیشه‌وران کردستانی که در تهیه و تدوین این دو اثر همکاری داشتند، تجلیل و قدردانی شد.

منبع: روابط عمومی