کتاب «وشه ناسیی زمانی کوردی» به همت پژوهشکده کردستان‌شناسی به چاپ رسید
چهارشنبه، 23 اسفند 1396
کتاب «وشه ناسیی زمانی کوردی» به همت پژوهشکده کردستان‌شناسی به چاپ رسید
کتاب «وشه ناسیی زمانی کوردی» به نویسندگی آقای «سعید کرمی» به همت پژوهشکده کردستان‌شناسی توسط «انتشارات دانشگاه کردستان» به چاپ رسید.
اثر پیشرو، طرح پژوهشی پژوهشکده کردستان‌شناسی است که در سال اسفند 1396  از طرف انتشارات دانشگاه کردستان به چاپ رسید. این کتاب در قاموس کتاب درسی برای دانشجویان رشته زبان و ادبیات کردی در مقطع کارشناسی به رشته تحریر درآمده است.
اثر حاضر پژوهشی است به زبان کردی در زمینه ساختواژه زبان کردی. ساخت‌واژه یکی از زیر شاخه های زبان‌شناسی است که به بررسی زبان در سطح تکواژ و کلمه می‌پردازد. هرچند در زمینه ساخت‌واژه زبان کردی تحقیقات زیادی در قالب کتاب صورت پذیرفته است اما بیشتر ‌آنها با رویکرد سنتی و بصورت کلاسیک می‌باشد به گونه‌ای که بیشتر آن‌ها اجزای کلام یعنی اسم، فعل، صفت و قید را اساس تحقیق خود قرار داده اند. همچنین مرز میان نحو و صرف را رعایت نکرده اند و به صورت آمیخته آنها را بررسی کرده‌اند و بدون توجه به موضوعیت ساختواژه به علوم آواشناسی، واجشناسی و معنی‌شناسی نیز پرداخته‌اند.
در این پژوهش بر اساس رویکردهای نو زبانشناسی و در چهارچوب معیارهای جدید آن به موضوع ساخت‌واژه زبان کردی پرداخته شده است. بدین ترتیب هم ازحیث فصل‌بندی و نحوه‌ای چینش مطالب و هم از حیث بیان محتوا و تشریح آن تا حد امکان سبک و روش آموزشی  مد نظر قرار گرفته است.
با توجه به  اهداف فوق در کمال ایجاز موضوعات و مطالب در هشت فصل به پایان رسیده است: فصل اول تعریف اصطلاحات بنیادی و پایه ی ساخت‌واژه ، فصل دوم الگوهای زایای ساخت‌واژه زبان کردی، فصل سوم به تشریح تفاوتهای اساسی وندهای اشتقاقی و تصریفی و تفاوت آنها با واژبست، فصل چهارم و پنجم به ترتیب به مبحث تصریف در فعل و اسم، در فصل ششم و هفتم به ترتیب به دو موضوع اشتقاق و ترکیب پراخته شده و در نهایت  فصل هشتم به نحوه‌ای ترتیب تکواژها در سطح کلمه تخصیص داده شده است. همچنین با توجه به هدف آموزشی بودن کتاب، در پایان هر فصل تمرین‌هایی که میزان درک مطلب خواننده را بسنجد در نظر گرفته شدە است.

منبع: پژوهشکده کردستان‌شناسی