با محوریت الزامات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی؛ نشست تخصصی توسعه روستایی در کردستان برگزار شد.
سه‌شنبه، 19 دی 1396
پژوهشکده کردستان شناسی با همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کردستان، «نشست تخصصی توسعه روستایی در استان کردستان با محوریت الزامات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی»، را با حضور اساتید و صاحب‌نظران این عرصه، در روز دوشنبه 18 دی‌ماه در سالن آمفی تئاتر سازمان برنامه و بودجه استان کردستان برگزار نمود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه کردستان، «حامد قادرزاده» عضو هیأت علمی دانشگاه کردستان در این نشست با اعلام اینکه کشاورزی نقش کلیدی را در فرآیند تغییر، تحول و توسعه دارد، اظهار کرد: دلیل این امر تأثیر بخش کشاورزی بر سایر مؤلفه‌های دیگر است.
وی با بیان اینکه تحقق توسعه کشاورزی نیازمند شناسایی چالش‌ها، مشکلات و ظرفیت‌های آن است، افزود: تحقق این مهم نیازمند اهتمام بیشتر در سیاست‌گذاری‌های کلان کشور در راستای عملیاتی کردن برنامه‌های بلندمدت توسعه است.
قادرزاده، عدم سیاست‌گذاری مناسب در قیمت محصولات کشاورزی، تعداد وسیع بهره برداران این حوزه، پراکندگی قطعات، کوچک‌شدن واحدهای باعث شده است تا فعالیت این بخش از اقتصادی شدن باز مانده و شاهد مهاجرت بی‌رویه روستاییان به مناطق شهری و نیز ناکارآمدی اجرای طرح هادی را از اهم مشکلات حوزه کشاورزی اعلام  کرد و گفت: فقدان وجود زیرساخت های فیزیکی و نبود شبکه مناسب بازاررسانی نیز از دیگر چالش‌های بخش کشاورزی است.
وی با ذکر اینکه توسعه روستایی بخشی از توسعه ملی است، تصریح کرد: در فرایند توسعه اصلاً هدف کاهش جمعیت روستایی نیست، بلکه باید تلاش کرد تا برای نگهداشت جمعیت در روستا و ایجاد تعادل جمعیتی نیاز به تعریف مشاغل متناسب با ساختار زندگی در روستا و اشتغال به فعالیت‌های کشاورزی، با توجه به فصلی بودن فعالیت در بخش کشاورزی را گسترش داد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه مشکلات دریافت تسهیلات توسط روستاییان و ناکارآمدی اشتغالات ایجاد شده از این منظر نیازمند بازنگری است، گفت: نیاز به تعدیل نگاه فن محور به روستا یکی از الزاماتی است که با توجه به اثرات جانبی آن در فرایند توسعه، اجتناب ناپذیر است.
وی با بیان اینکه در فرایند توسعه تعداد مشاغل افزایش و تعداد شاغلین در هر فعالیت در مقایسه با قبل از آن کاهش می‌یابد، ادامه داد: توزیع جمعیتی نه فقط درترکیب شهر و روستا مناسب نیست بلکه در نقاط شهری هم با چالش فراوانی مواجه است و سهم عمده جمعیت در بخش کوچکی از کشور استقرار پیدا کرده است.
قادرزاده در پایان اهداف توسعه را شامل: توزیع عادلانه درآمد، توزیع مناسب جمعیتی، افزایش درآمد سرانه و پایداری منابع زیست محیطی دانست.
«رشید احمدرش» نیز دیگر سخنران این مراسم با بیان اینکه توسعه همه جانبه معطوف به ابعاد جامعه روستایی است، اظهار کرد: نگاه جامع‌گرانه به مباحث یکی از الزامات توسعه است که در کشور مورد غفلت قرار گرفته است
وی با تأکید بر اینکه توسعه اقتصادی صرفاً مبتنی بر سرمایه‌گذاری مالی و پولی نیست، افزود: نگرش سیستمی و کلی به انسان و محیط می‌تواند راه‌گشای حل مشکلات فراروی بخش‌های مختلف باشد.
«محمود حاجی‌رحیمی» دیگر عضو هیات علمی دانشگاه کردستان، نیز با اشاره به اینکه توجه به دو مقوله اشتغال و درآمد کافی به عنوان پدیده‌های اقتصادی در توسعه روستایی و ملی کلیدی است، اظهار کرد: چنانچه به این مهم بها داده نشود دیگر شاخص‌های توسعه نیز ممکن نخواهد شد.
وی افزود: به لحاظ ساختاری نیز تعریف در خور توجهی از روستاهای کشور صورت نگرفته است و دیرهنگام به نقش روستاها در توسعه پی برده ایم.
وی علت بروز مشکلات فعلی را فقدان طرح جدید و جامعی برای حل مسئله کشاورزی و روستاها دانست و گفت: بر این اساس بسیاری از طرح‌های اجرا شده که خروجی قابل توجهی ندارند، نیازمند بازنگری و تحلیل بیشتری هستند.
حاجی‌رحیمی معتقد است: عواملی هم‌چون مهاجرت بی‌رویه و نبود شغل مناسب بر تمامی طرح و برنامه‌هایی که تاکنون اجرا شده سایه افکنده است، لذا با توجه به درآمد محدود و اندک کشاورزان کردستانی، دور از ذهن نیست که مهاجرت اتفاق بیفتد، پس می‌طلبد که برای ماندگاری روستاییان به ظرفیت‌های مناطق جهت بهره‌وری عمده توجه شود.
«حسین دانش‌مهر» نیز دیگر سخنران این نشست بود که به ارائه مطالبی در خصوص این پنل پرداخت و گفت: روستاهای کشور هم‌چون مناطق شهری توان و ظرفیت جمعیت رو به افزایش را ندارند و با پدیده‌هایی هم‌چون آمار طلاق مواجه هستند؛ از این حیث بایستی با لحاظ برنامه‌های بلندمدت مانع از بروز و ظهور چنین معضلاتی در روستاها شویم.
وی با اشاره به اینکه نیمی از اشخاص در روستا حضور ندارند، افزود: طرح این پرسش که چند درصد از مالکان روستا پس از اتمام فعالیت کشاورزی در روستا ماندنی هستند بحثی است که باید مورد توجه واقع شود.
این استاد دانشگاه در پایان وجود تفکر نظام برنامه‌ریزی از بالا به پایین، سطحی‌نگری و عدم تعریف مسائل اجتماعی و فرهنگی و نیز سدسازی را از جمله چالش‌های کنونی روستاهای استان کردستان دانست و یادآور شد: ارائه نسخه واحد برای تمامی نقاط و مناطق کشور با ویژگی‌های متفاوت از جمله مشکلاتی است که در کشور وجود دارد که نتیجه آن رضایت بخش نبوده و مشکلات کنونی را در پی داشته است.

منبع: روابط عمومی