10 نکته جهت مقابله با ایمیل های جعلی و هزرنامه
شنبه، 23 بهمن 1395
10 نکته جهت مقابله با ایمیل های جعلی و هزرنامه
در این مطلب 10 نکته جهت مقابله با ایمیل های جعلی و هزرنامه را در فضای اینترنت بررسی کرده تا با آگاه سازی کاربران از مخاطرات این مقوله بکاهیم.
ایمیل های جعلی و هرزنامه ها بیش از پیش فراگیر شده اند، به طوری که ما شاهد افزایش 162 درصدی این ایمیل ها از سال 2010 تا 2014 بوده ایم. شرکت ها در دنیا بابت این ایمیل های جعلی متحمل 4٫5 میلیارد دلار هزینه شده اند و بیشتر از نصف کاربران اینترنت حداقل روزانه یک ایمیل جعلی دریافت می کنند.
بهترین دفاع مقابل این ایمیل های جعلی پیشگیری از آنها پیش از رسیدن به کاربران با متد های مختلف می باشد. متاسفانه فارغ از اینکه شرکتهای مختلف چه راهکاری را برای پیشگیری از ایمیل های جعلی در پیش می گیرند، در نهایت بسیاری از این ایمیل ها راه خود را به inbox کاربران پیدا می کنند.
این ایمیل ها آنقدر طبیعی به نظر می رسند که 97 درصد کاربران از تشخیص آنها بر نمی آیند. اینجاست که آموزش اهمیت پیدا می کند.
در این مطلب 10 نکته در تشخیص این ایمیل های جعلی را معرفی می کنیم و شدیدا توصیه می کنیم که اون رو با بقیه به اشتراک بذارید.
نکته 1: به نام فرستنده اعتماد نکنید
یکی از روشهای مشهور در ارسال ایمیل های جعلی، استفاده از نام های آشنا و معتبر به عنوان فرستنده ایمیل است. فرض کنید که فرستنده ایمیل از نام “My Bank” به عنوان فرستنده استفاده کند.
این ایمیل با نام فرستنده “My Bank” ارسال شده که به نظر معتبر می رسد ولی آدرس ایمیل فرستنده از دامنه “secure.com” است که مربوط به بانک مدنظر نیست. پس به جای توجه به نام فرستنده به آدرس ایمیل فرستنده توجه کنید. چون اکثر برنامه های مرور ایمیل مثل Outlook نام فرستنده رو به جای آدرس ایمیل نشون می دن.
نکته 2: به اسم لینک های متن ایمیل اعتماد نکنید
معمولا ایمیل های جعلی شامل لینک هایی هستند که به نظر کاملا معتبر به نظر می رسند (مثل ورود به صفحه تغییر گذر واژه)، اما شما را جایی هدایت می کنند که به احتمال زیاد عواقب خوبی برایتان به دنبال نخواهد داشت. پس روی این لینک ها کلیک نکنید؛ اگر هم کنجکاو بودید فقط نشانگر موس را بر روی آن نگه دارید تا ببینید که لینک نمایش داده شده معتبر نیست.
نکته 3: به آدرس های دامنه توجه کنید
اجازه بدید واسه این نکته یه مثال بزنم؛ آدرس ib.sb24.com رو تحلیل می کنیم. از سمت راست که این آدرس رو بررسی کنیم، دومین بخش یعنی sb24 متعلق به شرکتی است که این دامنه رو ثبت کرده است (که در این مثال بانک سامان است) و بخش سوم یعنی ib بخشی از سایت این شرکت است که سرویس خاصی ارائه می دهد (که در این مثال اینترنت بانک است). تا اینجا همه چیز مرتبه.
حالا به این آدرس توجه کنید؛ sb24.secure.com . شاید در نظر اول sb24 برای ما آشنا به نظر رسیده و به ایمیلی که از این آدرس اومده اعتماد کنیم و اگه داخل ایمیل لینکی به این آدرس بود، روی آن کلیک کنیم؛ اما اینجاست که در دام فرستنده ایمیل جعلی افتاده ایم. چون بخش دوم از سمت راست این ایمیل secure.com است و هیچ ارتباطی به sb24 یا بانک سامان ندارد. پس به این نکته توجه کنید.
نکته 4: به سلام ابتدای ایمیل توجه کنید
اگه شرکت، بانک یا شخص معتبری با شما مکاتبه کند، به احتمال 100 درصد نام شما را می داند. پس اگر ایمیلی دریافت کردید که شروع آن با عباراتی مثل زیر بود، به آن اعتماد نکنید.
مشتری عزیز
دریافت کننده محترم
مخاطب گرامی
Dear Sir/Madam
Valued Customer
نکته 5: اطلاعات شخصی را فاش نکنید
اهمیتی ندارد که یک ایمیل چقدر معتبر به نظر برسد ! اطلاعات شخصی خود را فاش نکنید. بانک شما شماره حساب شما را دارد، پس نیازی ندارد که این اطلاعات را از طریق ایمیل از شما بپرسد.
نکته 6: اغوا نشوید
از قدیم گفتن که اگه پیشنهادی زیادی اغوا کننده بود یعنی یه جای کار مشکل داره. این ضرب المثل در مورد ایمیل های جعلی خیلی زیاد صدق می کنه؛ پس اگه ایمیلی از شخص ناشناسی دریافت کردید که وعده چنین و چنان به شما داد، به آن اعتماد نکنید.
نکته 7: فریب بخت آزمایی های دروغین رو نخورید
من دیروز به ایمیل دریافت کردم که مژده از برنده شدن توی یه بخت آزمایی رو می داد، ولی من اصلا هیچ بلیطی واسه بخت آزمایی نخریده بودم! پس شما هم انتظار برنده شدن در قبال کاری که نکرده اید رو هم نداشته باشید. تقریبا نه! تحقیقا همه ایمیل هایی که به شما وعده برنده شدن در یک بخت آزمایی رو میدن، جعلی هستند.
نکته 7: مراقب ایمیل های با موضوع های اضطراری باشید
یکی از روش های معمول فریب کاربران با ایمیل های جعلی، استفاده از موضوعات با مضمون اضطراری بودن یک امر هستند، مانند:
هشدار!!! گذرواژه شما در حال انقراض است
خطر … شخصی با نام کاربری شما به اینترنت بانک شما ورود کرد
Account has been suspended
Unauthorized login attempt
این ایمیل ها شما رو به جایی هدایت می کنند که به احتمال زیاد اطلاعات شخصی و گذرواژه هاتون رو از دست میدید.
نکته 8: خواهشا فایل های پیوست رو باز نکنید
شاید این نکته تکراری به نظر برسه ولی اهمیت بالایی داره. اگه ایمیلی از شخصی ناشناس گرفتید که فایل پیوست داشت، یا حتی اگر هم اون شخص رو می شناختین ولی منتظر ایمیلی از طرفش نبودین؛ به هیچ عنوان فایل پیوست رو باز نکنید. عواقب این کار جبران ناپذیره
نکته 9: به امضای نویسنده توجه کنید
ایمیل هایی که از طرف افراد معتبر فرستاده می شوند دارای امضای مشخص و اطلاعات کامل می باشند، پس اگه ایمیلی رسمی از طرف یک شخص به ظاهر معتبر دریافت کردید که امضا جامع و کامل نداشت، به اون ایمیل اعتماد نکنید.
نکته 10: به همه ایمیل ها مشکوک باشید
مثل کارآگاه های فیلم های جنایی که به نظرشون همه مجرمن مگه اینکه خلافش ثابت بشه؛ شما هم به همه ایمیل هایی که انتظار دریافت اونا رو ندارید مشکوک باشید، و اگه نکته ای دیدید که به نظر درست نمی اومد، اون ایمیل رو بی درنگ پاک کنید.