15 و 16 اردیبهشت، دانشگاه کردستان میزبان همایش بین المللی سکونتگاه های فقیرنشین شهری
دوشنبه، 9 فروردین 1395

بسیاری از سکونتگاه‌های فقیرنشین و غیررسمی در چند دهه گذشته (با برنامه یا بدون برنامه) دچار دگرگونی شده‌اند بسیاری راه سامان دادن و بهبود را پیموده‌اند و برخی در شرایط ناشایست کالبدی و اجتماعی و اقتصادی مانده‌اند.

پس از سال‌ها کارآزمایی بهسازی هنوز سکونتگاه‌های فقیرنشین چالشی بنیادین برای شهرها به شمار می‌روند. در برخورد با پدیده سکونتگاه‌های خودانگیخته و فقیرنشین شهری رویکردها و برنامه‌های گوناگونی به کار گرفته‌شده که تجربه نشان داده که رویکرد چیره کالبدی و بدون پرداختن به نیاز و خواست و اولویت اجتماع محلی و ضعف مشارکت اجتماعات محلی و قرار نگرفتن گروه‌های ذی‌نفع در فرایند برنامه‌ریزی و اجرا، مایه ناکارآمدی بسیاری از کارها شده است.

مشارکت محلی، ظرفیت‌سازی، توانمندسازی، فرهنگ‌سازی، گسترش زیرساخت و خدمات، تعریف برنامه‌های پیشگام و برانگیزنده توسعه از جمله نیازهای آغازین رویکردی پایدار برای کامیابی در بهسازی این سکونتگاه‌ها و برپایی شهرهای پایدار است.

گردهمایی بین‌المللی سکونتگاه‌های فقیرنشین شهری که قرار است 15 و 16 اردیبهشت در دانشگاه کردستان برگزار شود در نظر دارد افزون بر شناسایی توان و ظرفیت علمی و کاربردی در گستره فقر شهری، دگرگونی‌های سکونتگاه‌های تهیدستان شهری، به بررسی نیازهای آموزشی و ظرفیتی در این زمینه بپردازد.

این همایش با مشارکت شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، اداره کل راه و شهرسازی استان، سازمان حمایت از اسکان بشر سازمان ملل متحد و استانداری کردستان با حضور بیش از 600 مهمان داخلی و خارجی برگزار می شود.

در نظر است در این همایش با شناسایی نگرش‌ها، تجربه‌های نوین و کاوش ابعاد نظری و کاربردی و آموخته‌ها، به نگاشتن چارچوب بایسته برای بهسازی و بازآفرینی پایدار یاری شود و یافته‌ها را با گروه‌های ذینفع به اشتراک گذاشت.

اهداف برگزاری این همایش, شناخت چندوچونی دگرگونی‌های سکونتگاه‌های فقیرنشین شهری در ایران و جهان, بررسی و به اشتراک گذاشتن آموخته‌های بهسازی و بازآفرینی شهری پایدار, بررسی نقش نظام برنامه‌ریزی و مدیریت شهری در شکل‌گیری و ساماندهی پدیده سکونتگاه‌های خودانگیخته و فقیرنشین شهری و تبادل‌نظر برای نگاشتن چارچوب رویکرد فراگیر برای چاره چالش سکونتگاه‌های تهیدستان و بهسازی و بازآفرینی آن است.

محورهای این همایش سیر دگرگونی سکونتگاه های خود انگیخته شهری، سکونتگاه فقرا از تخریب تا بهسازی و بازآفرینی، تاب آوری شهری و سکونتگاه های فقیرنشین، هویت، فرهنگ شهروندی، مشارکت و ظرفیت سازی محلی و تامین مالی مسکن فقرا است.

از جمله برنامه های جانبی این همایش برگزاری کارگاه های آموزشی و تور یک روزه اورامان گردی است با توجه به اینکه اورامان از برجسته ترین مناطق گردشگری ایران است که سالانه ده ها هزار گردشگر خارجی و داخلی از آن دیدار می کنند. طبیعت زیبا، معماری کم نظیر، آداب و رسوم و فرهنگ غنی و دیدنی از جمله جاذبه هایی است که در فصل بهار زیبایی دوچندان پیدا می کند کمیته اجرایی در نظر دارد شرایطی فراهم کند که شرکت کنندگان در همایش از یکی از مناطق اورامان تخت یا پالنگان بازدید کنند.